مبارزه مسلحانه حزب کارگران کردستان(پ.ک.ک PKK) وارد 29امین سال خود شد. جنگ در کردستان سالها از جانب ناظران خارجی پیگیری و دنبال شد. مؤسسه بینالمللی مطالعات جنگ هایدلبرگ که از سال 1992 مسئله جنگ را در سطح جهان دنبال میکند, اعلام کرد که مطابق اصول جنگ, جنگ پ.ک.ک به بالاترین سطح یعنی «5» رسیده که بالاترین سطح از جنگ است. یاسمین آلتنتوپ, از مسئولین این موسسه در مصاحبه با خبرگزاری فرات در مورد اینکه چرا رقم «5» را برای پ.ک.ک در نظر گرفتهاند تحلیلاتی برزبان راند.
موسسه بینالمللی مطالعات جنگ هایدلبرگ در میان سازمانهایی که مسئله جنگ و صلح در جهان را مورد تحقیق قرار میدهند در رتبه اول قرار دارد. این موسسه با استفاده از کمکهای خیریه فعالیتهای خود را تداوم میبخشد و از سال 1992 تاکنون بر سر مسئله جنگ و درگیریها در سراسر جهان تحقیقاتی انجام میدهد و آمار و نظریاتش در این مورد را منتشر میکند.
موسسه مذکور با 20 کارمند و منبع در جاهایی که جنگ در آن جریان دارد و نیز با استفاده از بیانیههایی که در مورد جنگ اطلاعاتی بدست میدهد, آن اطلاعات را جمعآوری میکند و تاکنون 120 مورد جنگ و درگیری در سراسر جهان را مورد تحقیق قرار داده است. این انستیتو اذعان داشت که بعد از قیامهای خلقها که در آفریقای شمالی آغاز شد, به کشورهای دیگر عربی سرایت کرد و جنگها و درگیریها به بالاترین سطح خود رسید. این مؤسسه مطابق میزان خشونتها برای آنها امتیازی درنظرمیگیرد.
«جنگ پ.ک.ک تفاوتی با جنگ داخلی عراق ندارد»
مطابق پارامترهای این موسسه, سیستم امتیازدهی به شرح زیر است:
1ـ وجود اختلافات. 2 ـ بحران خشونتبار. 3ـ بحران بدون خشونت. 4ـ جنگ محدود. 5ـ جنگ تمام عیار. موسسه مذکور امتیاز 5 را برای این کشورها در نظر گرفت: لیبی, عراق, سوریه, یمن, افغانستان و مبارزات مسلحانه پ.ک.ک در شمال کردستان و ترکیه. همچنین این موسسه 4 امتیاز به کشورهای بحرین , الجزایر , فلسطین و مبارزات مسلحانه پژاک در شرق کردستان و ایران.
این موسسه آلمانی اعلام کرد که مبارزات پ.ک.ک از سال 1979 آغاز شده . همچنین در گزارش خود که در سال 2011 نوشته است, در مورد مسئله ظهور پ.ک.ک به مرحله تأسیس جمهوری در ترکیه اشاره میکند و از آن تاریخ تا به امروز به دلایل مسئله میپردازد. این موسسه در آخرین گزارش منتشر شده خود تاریخ ظهور و تأسیس پ.ک.ک را تغییر داد و آن را سال 1974اعلام کرد و گفت که هدف پ.ک.ک تحقق خودمختاری برای کردها است.
مسئله جالب توجه دیگر این است که موسسه نامبرده طی اطلاعات درج شده در گزارشهای خود, غیر از سال 2011, در سالهای 1995, 2008 و 2009 هم امتیاز 5 را برای پ.ک.ک در نظر گرفته است. در دیگر سالها هم تنها 2 ـ 4 امتیاز داده است.
یاسمین آلتنتوپ, از اعضای مدیریت موسسه مذکور در مصاحبه با خبرگزاری فرات به برخی پرسشها پاسخ داد. آلتنتوپ در عین حال رئیس بخشهای این موسسه در مناطق خاورمیانه و شمال غربی آفریقا میباشد.
«سال 1920 سال شروع قیام کردها است»
آلتنتوپ خاطرنشان ساخت که قیامهای کردها همزمان با تأسیس جمهوری ترکیه آغاز شد و اعلام کرد که پ.ک.ک هم ادامه همان قیامها میباشد. آلتنتوپ گفت:«اما در گزارش سال 2011 جای تاریخ 1920 را با 1974 تغییر دادیم, دلیل آن هم این است که اوجالان با گروه نخست مبارزین خود این فعالیتهایش را آغاز کرده . پ.ک.ک در سال 1984 در مقابله با نیروهای امنیتی ترکیه دست به جنگ مسلحانه زد. اگر ما این را محاسبه میگردیم, تاریخ آن متناقض میشد. زیرا در دهه 1970 هم به نوعی مواردی از به زندانافکندنها و درگیری با هم روی داده بود.
آلتنتوپ اذعان داشت که گروه ویژه موسسهشان, اطلاعاتی را نخست جمعآوری میکند و در مورد سیستم امتیازدهی گفت:«تعداد انسانهایی که جان خود را از دست میدهند, کسانی که زخمی میشوند و نیز پرتعدادی گروههای پناهجویانی که از جنگ فرار میکنند, همچنین بزرگی گروههای مسلح و نوع تسلیحاتی که بکار میگیرند را آمارگیری میکنیم. سپس این اطلاعات را با اطلاعات جمعآوری شده در مورد نبردهای مسلحانه برآورد میسازیم».
وی افزود که این اطلاعات را از منابع محلی و بینالمللی اخذ میکنند و گفت:«ما اطلاعات داده شده توسط منابع محلی را با منابع دیگر مقایسه میسازیم و صورت دقیق و حقیقی آن را اخذ می کنیم».
آلتنتوپ اعلام کرد که اطلاعات در مورد جنگ در مناطق کردستان را هم به این شیوه جمعآوری میکنند. وی گفت:«ما جنگها و نبردهای وقوع یافته در کردستان را با نبردهای مناطق دیگر مقایسه نمیکنیم. ما تنها بر روی مناطقی که درگیری در آن روی میدهد تمرکز میکنیم و میزان آن را میسنجیم».