نظرسنجی: تقاضا برای آموزش به زبان کوردی ۹۷.۸ درصد است
مرکز تحقیقات اجتماعی-سیاسی، طی نظرسنجی انجام شده در ۲۲ شهر بین ۲۸ ژانویه تا ۱۱ فوریه ۲۰۲۵، سطح استفاده از زبانهای مادری و خواستهها در ترکیه را بررسی کرد.
مرکز تحقیقات اجتماعی-سیاسی، طی نظرسنجی انجام شده در ۲۲ شهر بین ۲۸ ژانویه تا ۱۱ فوریه ۲۰۲۵، سطح استفاده از زبانهای مادری و خواستهها در ترکیه را بررسی کرد.
از ۱۲۸۵ نفری که در نظرسنجی آنلاین شرکت کردند، ۹۷.۸ درصد آنها خواستار تحصیل فرزندانشان به زبان مادری خود بودند. در این نظرسنجی شهروندان از آمد، استانبول، آنکارا، ازمیر، ارزروم، سمسور، وان، مِردین، رحا، چَولیک، آگری، آنتالیا، مرسین، شرنَخ، بورسا، دیلوک، اِلح، جولَمِرگ، درسیم، مَلَتی، آدانا و سِرت شرکت کردند.
بر اساس نتایج نظرسنجی، از هر ۵ کودک زیر ۱۱ سال، ۱ نفر اغلب به زبان مادری خود صحبت نمیکند.
با کاهش سن، میزان صحبت کردن به زبان مادری کاهش مییابد. این وضعیت نشان داد که اقدامات قانونی، اجتماعی و خانوادگی جدی برای انتقال زبانهای مادری به جز ترکی به نسلهای آینده ضروری است.
نتایج قابل توجه
مشخصات شرکت کننده: ۹۷.۵ درصد از شرکتکنندگان کورد و ۸۰.۴ درصد زبان مادری آنها به لهجه کرمانجی و ۱۷ درصد کرمانجکی بود.
استفاده از زبان در خانه: ۴۱.۷ درصد شرکتکنندگان در خانه کرمانجی و ۳۵.۹ درصد ترکی صحبت میکنند.
توانایی زبان مادری: ۳۳.۹ درصد شرکتکنندگان اظهار داشتند که زبان مادری خود را به خوبی میفهمند، در حالی که ۲۷.۲ درصد گفتند که به خوبی میتوانند به آن صحبت کنند. با این حال، میزان خواندن (۲۱.۹ درصد خیلی خوب) و نوشتن (۱۹.۱ درصد خیلی خوب) به زبان مادری کمتر بود.
دلایل ناتوانی: نبود آموزش به زبان مادری، سیاستهای آسیمیلاسیون و صحبت نکردن آن در خانواده به عنوان دلایل اصلی برجسته شدند.
در حالی که تنها ۱۷.۷ درصد از شرکتکنندگان اظهار داشتند که فرزندانشان به زبان مادری خود آموزش میبینند، ۹۷.۸ درصد آنها خواستار تحصیل فرزندانشان به زبان مادری خود بودند.