«قیم‌ها سعی کردند شهرها را بی‌هویت کنند»

احمد اصلان، سیاستمدار کورد، رویکرد قیم‌ها در شهرهای کوردستان را اینگونه توصیف کرد؛ «از بین بردن اصالت، بی‌هویت‌سازی، از بین بردن تاریخ فرهنگی و انکار کوردها.»

قیم و بی‌هویت‌سازی

تغییراتی که در دوران قیم‌ها در شهر آمد ایجاد شد، شهر را از اصالت فرهنگی و هویت معماری آن دور کرد. احمد اصلان که مدت‌ها در سیاست‌های محلی در شهر آمد مشارکت کرده بود و عضو شوراهای شهرداری کلانشهر و شهرداری منطقه بود، در مورد سیاست‌های بی‌هویت‌سازی و یکسان‌سازی که قیم‌ها در شهرداری‌ها اجرا کردند، با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.

احمد اصلان گفت: «کار و اقدامات قیم‌ها در مورد شهرهای کوردنشین در قالب تخریب اصالت فرهنگی، بی‌هویت‌سازی آنها، تخریب تاریخ فرهنگی شهر، انکار کوردها و مردم منطقه بوده است. لازمست این به عنوان یک نشانه سیاسی از این انکار دیده شود. به صورت حساب‌شده در همه عرصه‌ها مداخله کردند. با راه و روش‌های مختلف در عرصه‌های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی شهر مداخله شد. تاثیری منفی بر روی تمام پویایی‌های شهر گذاشته شد و نتایجی را به همراه داشت که عرصه‌های محلی و اجتماعی شهر را متلاشی کرد. سیاست قیم نشانه رویکرد آن سیاستی است که سیاست انکار و نابودی کوردها را در همه عرصه‌های زندگی گسترش می‌دهد. مردم باید ببینند که در نتیجه این رویکرد کلی به کوردها، رویکرد سیاسی همه‌جانبه و متقابلی دارند. بیان و تمرین سبک، گسترش رویکرد طرد و انکار در عرصه عمومی است. در آمد مداخله در عرصه‌ها، تغییر هویت مکان‌های تاریخی شهر، سیاست‌های بی‌هویت‌سازی با انتصاب اولین قیم خود را نشان داد. در هر منطقه از شهر در آرامگاه شهدا، بَن و سَن، سور، فیسکایا، محله قوچا، محله کارخانه، بسیاری از مناطق باغلار، رویکردهای متفاوتی در هر منطقه نشان داده شد، رانت‌خواری صورت گرفت. در حافظه تاریخی شهر مداخله شد و رویکردهای انکار نشان داده شد.

بی‌هویت‌سازی شهر با تغییر اماکن یا تخریب آن آغاز شد. لذا با ذهن خرابکارانه تاریخ ده هزار ساله و ذهنیت غارتگر عمل کردند. من این را یک روند آسیب بزرگ به هویت شهر می‌دانم. به نظر من این روند همچنان ادامه دارد. این وضعیت تنها با به دست آوردن شهرداری‌ها متوقف نمی‌شود.»

احمد اصلان با اشاره به اینکه نیاز به یک برنامه راهبردی برای احیای روحیه شهر و مناطق فرهنگی تاریخی است، گفت: «در اینجا نیز شهرداری باید با همه اقشار جامعه همکاری کند، گاهی کار را تسهیل کند، گاهی برای آن پیشاهنگی کند. آن را به گونه‌ای سازماندهی کند که هویت شهر را احیا کند و از این تلاش‌ها حمایت کند.»

احمد اصلان گفت: «اگر دیده شود و ارزیابی شود که قیم در عمل چه کرده است و چه چیزی را می‌خواهد تغییر دهد، آن وقت متوجه می‌شویم که چه باید کرد. در عین حال آنچه نباید انجام شود مشخص می‌شود. مکان‌ها و عرصه‌های اجتماعی و زندگی شهر فقط می‌تواند هویت خود را با زبانش بازیابد. همچنین باید این را به یک کمپین تبدیل کرد و نام خیابان‌ها، ساختمان‌ها و کارخانه‌ها را به زبان کوردی نامگذاری کرد. همچنین معماری شهر باید در ساخت و ساز پیشتاز باشد و برای احیای اصالت فرهنگی کوچه‌ها و محله‌ها خوب کار شود. با پویایی شهر این وضعیت باید به عنوان یک سیاست اجرایی شود.»