روسای مشترک کودار: امروز توطئه به مرحله جنگ علیه خلق‌کورد و خلق‌های تحت‌ستم پا نهاده است

روسای مشترک کودار توطئه بین‌المللی ۱۵ فوریه را در ۲۵مین سالگردش محکوم کردند و ضمن تاکید بر ارتباط کامل موضوع آزادی رهبر خلق‌ کورد عبدالله اوجالان و مسئله کورد و دیگر مسائل از همه بویژه خلق روژهلات کوردستان خواستند تا فعالانه در کمیپن آزادی شرکت کنند.

موضوع توطئه بین‌المللی علیه رهبر آپو که امروز ۲۵ سال کامل را پشت سرگذاشت و وارد ۲۶امین سال اسارت شد، و نیز مسئله کورد دو مقوله موازی هم هستند که بزرگترین دغدغه مبارزاتی امروز خلق ‌کورد را تشکیل می‌دهند. برای جویاشدن نظرات رفقای ریاست مشترک کودار در خصوص آزادی رهبر آپو، خلق‌ها، حل مسئله کورد و رهیافت‌های بی‌بدیل جوامع تحت ستم خصوصا خلق‌کورد، با فواد بریتان و رفیق گلان فهیم روسای مشترک «جامعه دمکراتیک و آزاد روژهلات کوردستان (کودار)» مصاحبه‌ای انجام دادیم.

هر دو ریاست مشترک بر ارتباط کامل موضوع آزادی رهبر آپو و حل مسئله کورد و رهیافت‌های حل بحران‌ها و جنگ‌ها در خاورمیانه تأکید می‌کنند.

متن کامل مصاحبه:

*در ۲۵امین سال اسارت رهبر آپو قرارداریم. توطئه ۱۵ فوریه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

گلان فهیم: ۲۵ سال کامل از توطئه بین‌المللی علیه رهبر آپو گذشت. این توطئه و قدرت‌های دخیل در آن را بشدت محکوم می‌کنیم. بی‌شک رهبر آپو بخاطر ممانعت از نسل‌کشی خلق کورد در کوردستان و با هدف برساخت «جامعه‌ای آزاد و دمکراتیک» در خاورمیانه به مبارزه می‌پردازد و دلیل شکل‌گیری توطئه بین‌المللی نیز همین امر بود. دشمنان، رهبر آپو را مانعی بر سر راه غارت‌گری خود در کوردستان و خاورمیانه می‌دیدند لذا یک توطئه بین‌المللی با همدستی هم علیه رهبر آپو طرحریزی کردند. اگر خوب دقت کنیم، می‌بینیم دشمنان برای اینکه جنگ‌افروزی و غارت منابع و ثروت‌های آن را باب‌میل خود آغاز کنند، لازم بود موانع را از سرراه بردارند. همه دول منطقه یا ضعیف بودند یا سرسپرده ولی رهبر آپو و جنبش آزادیخواهی کورد ضعیف‌بودن و سرسپردگی و استثمار را نپذیرفت به همین دلیل سیستم امرالی را برای اسارت رهبر آپو تدارک دیدند. با کمی مداقه در این توطئه و ابعاد آن، متوجه می‌شویم که با اسارت رهبر آپو هم جنگ‌افروزی در خاورمیانه شدت یافت و از افغانستان تا عراق، سوریه و بسیاری کشورهای دیگر منطقه اشغالگری امپریالیسم به سوی اوج خیز برداشت و هم کوردستان به کانون جنگ جهانی سوم مبدل شد. این جنگ را بصورت پراکنده علیه همه خلق‌ها انجام می‌دهند. امروز غزه هم بخشی از همان جنگ است.

البته اسارت رهبر آپو در امرالی موجب توقف مبارزات نشد. هم رهبر آپو به بزرگترین مبارزه دست زدند و دستاوردهایی برای خلق کورد حاصل نمودند که موجب نیرومندی جنبش آزادیخواهی در هرچهاربخش کوردستان شد هم اینکه خلق‌کورد بیش از گذشته راه خود را یافت و با فداکاری و پایداری توانست مسیر ترقی مبارزاتی خود را طی کند و مسئله‌کورد جهانی شود. هرچند سیاست نسل‌کشی علیه خلقمان ادامه دارد، اما توطئه در سایه ایستادگی رهبر آپو و خلقمان تا حد زیادی خنثی شده و دشمن مجبور است سناریوهای جدیدی طرحریزی کند. قطعا ایستار فداکارانه خلقمان همه این سناریوها را به شکست خواهد کشاند. در روژهلات کوردستان در سایه قیام سوم اسفند ۱۳۷۷ مرحله‌ای جدید از مبارزات خلقمان آغاز شده و مدام مراحل ترقی و پیشرفت را طی کرده است. به یمن این مبارزات آینده‌ای آزاد و دمکراتیک در انتظار روژهلات کوردستان و خلق‌های ایران است.

*فواد بریتان، شما بعنوان ریاست مشترک کودار تلقی‌تان از توطئه بین‌المللی چیست؟

فواد بریتان: توطئه بین‌المللی ۱۵ فوریه علیه رهبر آپو و خلقمان را بشدت محکوم می‌کنم. یاد و خاطره شهدای جنبش آزادیخواهی بویژه شهدای قیام سوم اسفند ۱۳۷۷ را گرامی می‌دارم. امروز به یمن فدایی‌گری‌های شهدا و هنوز بسوی برساخت آینده‌ای آزاد گام برمی‌داریم. ما امروز به مرحله‌ای رسیده‌ایم که محکوم به برساخت یک جامعه آزاد و دمکراتیک در کوردستان، ایران و خاورمیانه هستیم. به میزانی که جنگ در خاورمیانه همه را تهدید می‌کند، برساخت یک جامعه آزاد هم به یگانه‌راه خلق‌های تحت ستم مبدل شده. این وظیفه را رهبر آپو و خلقمان به جنبش آزادیخواهی کوردستان محول نموده‌اند. لذا وظایف پیشاهنگی ما بسیار سنگین است. نخستین وظیفه، مبارزه علیه سیاست‌های نسل‌کشانه دشمن است که با توطئه بین‌المللی به اوج رسیده. ما صرفا با توطئه روبرو نیستیم، با یک جنگ تمام‌عیار روبرو هستیم. قدرت‌های مداخله‌گر توطئه بین‌المللی ۱۵ فوریه را به ابزاری برای آغاز جنگ در منطقه مبدل کرده‌اند. پس از اسارت رهبر آپو خاورمیانه شاهد چندین جنگ شده و وظیفه امروز ما خنثی‌ساختن کامل توطئه است که جز با آزادی رهبر آپو ممکن نیست.

برای کودار در درجه نخست، آزادی رهبر آپو و برساخت جامعه آزاد قراردارد. این دو آزادی بنیادین بدون‌ همدیگر ممکن نمی‌گردند. هم‌اکنون نه در کوردستان جامعه‌ای آزاد وجود دارد و نه در ایران. جوامع ما تحت انقیاد و ستم بی‌رحمانه نظام سلطه‌گر قراردارند. امروز کوردستان و خاورمیانه ناچارند همانند اروپا که پس از دو جنگ جهانی اول و دوم یک وضعیت صلح‌جویانه میان خود برقرار ساختند، نوعی صلح و دمکراسی برقرارسازند. راهکارهای برون‌رفت از بحران‌ها، جنگ‌ها و سلطه‌گری‌ها و رهایی از فاشیسم را رهبر آپو بخوبی نشان داده، اما راه اصلی را نیز برابری و دمکراسی‌خواهی خلق‌های منطقه قرار داده است. ایران بیش از همه به این امر نیاز دارد. پس ما مبارزان فدایی این مسیر خلقمان برای پیشاهنگی در این وظیفه خطیر و تاریخی هستیم.

کودار سیستمی برای پیشاهنگی خلق‌کورد در عمل به این وظایف است. هم رهبر آپوی آزاد و هم جامعه آزاد را با هم می‌خواهیم. راهی جز این نداریم.

*شما بعنوان یک زن که وظیفه‌ای خطیر در کودار برعهده دارید، رهیافت‌های اساسی را برای برون‌رفت از بحران و جنگ در چه می‌بینید؟

گلان فهیم: مشخص است که کودار در سایه رنج‌های رهبر آپو از پارادایم برسازنده «جامعه دمکراتیک و اکولوژیک مبتنی بر آزادی زن» برخوردار شده است. رهیافت اصلی در همین پارادایم نهفته است. آیا مثلا در ایران نیازی غیر از دمکراتیزه‌کردن جامعه، نجات محیط‌زیست از نابودی و آزادی زنان وجود دارد!؟ بی‌شک خیر. سراسر ایران و روژهلات کوردستان به این سه آزادی بنیادین نیاز دارند. لذا یا جنگ یا این آزادی سه‌گانه. راهی دیگر وجود ندارد. صراحتا بگویم طرحریزی هرگونه توطئه‌ای دیگر از سوی دول حاکم بر چهاربخش کوردستان و یا هم‌پیمانی آنها با یکدیگر علیه خلق کورد تنها می‌تواند جنگ را تشدید کند و به جوامع غیرکورد خصوصا جامعه ایران آسیب جدی برساند. تداوم توطئه علیه رهبر آپو و ممانعت از حل مسئله کورد به معنای آسیب‌رساندن به جوامع خاورمیانه و خدمت بزرگ به هژمونی سلطه‌گر و استثمارگر جهانی است. توطئه ۱۵ فوریه فقط به کوردها آسیب نرسانده، به همه خلق‌های خاورمیانه آسیب رسانده و تنها به غارت‌گری آسان قدرت‌های جهانی کمک کرد. پس راهی جز رفع توطئه وجود ندارد. راه مبارزه با توطئه هم برساخت یک جامعه اخلاقی، دمکراتیک، سیاسی و آزاد است که فاشیسم در منطقه را کنار بزند و این کار را خلق‌ها می‌توانند با پشتیبانی هم انجام دهند. به همین دلیل مبارزه آزادیخواهان و فعالان خلق‌ها برای آزادی رهبر آپو خدمت به حل مسایل منطقه خاورمیانه است.

حرف ما این است که هیچ قدرتی و دولتی امروز بعنوان مدافع و حامی حق و حقوق خلق‌ها در منطقه دیده نمی‌شود. پس خلق‌ها تنها خودشان مانده‌اند و بس ولی جنبش‌های پیشاهنگی چون کودار هستند که می‌توانند به تکیه‌گاه مطمئن خلقمان مبدل شوند. نگاه کودار در درجه نخست برای حل مسئله کورد به خلقمان است و آزادی زنان، آزادی جامعه، خلق‌کورد، نجات محیط‌زیست و رهبر آپو را با هم مرتبط می‌دانیم. تا آخرین نفس برای این آزادیها مبارزه می‌کنیم و این تنها رسالت ماست.

*چرا کودار مدام مبارزات خلق‌ها را محوریت تحقق آزادی و دمکراسی قرارمی‌دهد؟

فواد بریتان: واقعیت این است که هم دولت قدرت‌پرست منطقه و هم هژمونی جهانی برای انقیاد خلق‌های منطقه و نگه‌داشتن آنها در وضعیت تحت‌ستم، در مسایل کلان سیاسی با هم مماشات می‌کنند. آنکه در درجه اول و آخر ضررمند است، خلق‌ها هستند. دولت‌ها فقط به معامله در خصوص خلق‌ها دست می‌زنند تا بقای خود را حفظ کنند. بنابراین تنها راه، هموار کردن راه خلق‌مان در روژهلات کوردستان و ایران برای انجام مبارزاتی سازماندهی شده و دمکراتیک است. بزرگترین پتانسیل مبارزه در درون جوامع و خلق‌ها وجود دارد حتی دول حاکم هم نیرویشان را از جوامع می‌گیرند. ایجاد زمینه‌ای برای ممانعت از بهره‌گیری نظام‌های سلطه‌گر از پتانسیل و نیروی خلق‌ها یگانه وظیفه در درجه نخست است. امروز در روژهلات کوردستان و ایران شکل‌گیری نطفه یک جنبش اجتماعی را به عینه می‌بینیم. وقتی یک جامعه مدنی تصمیم به تحول ریشه‌ای گرفت، بالاخره روزی این را متحقق می‌سازد پس رژیم سلطه‌گر کنونی ایران هراندازه تقلا کند یارای مهار این روند را نخواهد داشت. شاید برای مقاطعی کوتاه سرکوب و اعدام کند و زندان را به وسیله ارعاب مبدل کند، اما بالاخره جامعه راه خود را خواهد رفت. در روژهلات کوردستان پیشاهنگی داریم به نام کودار که خلقمان برای طی این راه را یاری می‌کند و برای سازماندهی دمکراتیک آن می‌کوشد. امروز نیاز ایران به یک تحول است که با مبارزه مستمر ممکن می‌گردد. خلق کورد هم نیازهایی بسیار دارد که وی را  با خلق‌های ایران موازی می‌سازد. وقتی کل جامعه این تغییر را برای ایران می‌خواهد، تنها راه، برساخت یک جامعه آزاد برای آن است و بزرگترین نقش را خود خلق‌ها با تمامی اقشار و توده‌های آن می‌توانند بازی کنند. انتظار از این و آن و یا از دولت سلطه‌گر برخود که امروز انتظار خلق‌های ایران نیست. خودشان جنبشی را شروع کرده‌اند و ادامه خواهند داد.

در خاتمه باید بگویم که آزادی رهبر آپو، راه تحقق عملی پارادایم ما برای برساخت جامعه دمکراتیک راه هموار می‌سازد و به معنای حل مسایل و پایان جنگ‌ها و نسل‌کشی‌هاست. انتظار گسترش مبارزات برای تحقق آزادی رهبر آپو را از همه آحاد خلقمان داریم و باورداریم که همچنان به این فداکاری‌های خویش ادامه خواهند داد. از ۱۵ فوریه به بعد مرحله دوم کمپین بین‌المللی «آزادی برای رهبر آپو و حل مسئله کورد» آغاز می‌شود. از خلقمان می‌خواهیم که هم در روژهلات کوردستان و هم در سراسر دنیا خصوصا اروپا مبارزاتشان را گسترش دهند. این مبارزات، آزادی همه ما را به ارمغان خواهد آورد.