ساغلام: قلم ما از این دستگیری‌ها و تهدیدها قوی‌تر است

ماهسون ساغلام، روزنامه‌نگاری که در اعتراض به قتل روزنامه‌نگاران ناظم داشتان و جیهان بیلگین توسط پلیس تهدید به انداختن در کیسه زرد شده بود، گفت: «قلم ما از این دستگیری‌ها و تهدیدها قوی‌تر است.»

حمله علیه مطبوعات و رسانه آزاد

بیشترین واکنش به بازداشت غیرقانونی و تحت شکنجه ۷ روزنامه‌نگاری که در استانبول می‌خواستند به قتل روزنامه‌نگاران ناظم داشتان و جیهان بیلگین که در حمله پهپادی ترکیه به قتل رسیدند اعتراض کنند، از سوی همکارانشان نشان داده شد. ماهسون ساغلام، یکی از روزنامه‌نگارانی که یک شب در شعبه امنیتی پلیس وطن نگهداری و به شرط کنترل قضایی آزاد شده بود، با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد. ساغلام با بیان اینکه در زمان بازداشت توسط پلیس تهدید به «قرار دادن در کیسه زرد» شده‌اند، تاکید کرد که دستگیری و تهدید هرگز نمی‌تواند مطبوعات آزاد را تسلیم کند.

«در زمانی که هنوز در حال تجمع بودند، بازداشتشان کردند!»

ماهسون ساغلام از کارکنان روزنامه یِنی یاشام با فراخوان مشترک سازمان‌های مطبوعاتی انجمن روزنامه‌نگاران دجله فرات (دف‌گ)، انجمن روزنامه‌نگاران زن مزوپوتامیا (م‌ک‌گ‌د) و Basın-İş وابسته به DİSK در اعتراض به قتل همکاران روزنامه‌نگار خود، ناظم داشتان و جیهان بیلگین در میدان شیش‌خانه گردهم آمدند. ساغلام با اشاره به اینکه پلیس در زمانی که هنوز در مرحله تجمع بودند، شناسنامه‌های آنها را تحت عنوان کنترل شناسنامه جمع‌آوری و روند بازداشت فعلی را آغاز کرد، گفت: «حتی قبل از شروع اعتراض ما، میدان شیش‌خانه با موانع پلیس بسته شد. حتی بدون اینکه فرصتی برای جمع شدن به ما بدهند، شناسنامه‌های ما را تحت عنوان کنترل شناسنامه گرفتند و ما را محاصره کردند. در واقع، آنها عملا بازداشت انجام دادند. وقتی با شعار به این بی‌قانونی اعتراض کردیم، ما را زیر شکنجه بازداشت کردند. رفقای ما را یکی یکی از یکدیگر جدا کردند و با کینه، خشم، عصبانیت، حمله و ضرب و شتم آنها را از پشت دستبند زدند.»

«پلیس ما را با کیسه‌های زرد تهدید کرد»

ساغلام تصریح کرد که در حین پیگیری اخبار بارها شاهد بوده‌اند که افرادی که از حق اعتراض خود استفاده کرده‌اند تحت شکنجه بازداشت شده‌اند، اما خاطرنشان کرد که این بار بازداشت بسیار متفاوت بوده است. ساغلام با بیان اینکه در این بازداشت شاهد حمله پلیس از روی عصبانیت شخصی به ما بودیم، گفت: «پلیس با خشم به ما حمله کرد. آنها به معنای واقعی کلمه، خشم خود را بر سر ما روزنامه‌نگاران خالی کردند. آنها به معنای واقعی کلمه، قانون دشمن را در مورد ما اعمال کردند. ساعت‌ها ما را با دستبند در خودروهای نقلیه بازداشت‌شدگان نگه داشتند و به معنای واقعی کلمه، جنگ روانی را اجرا کردند. علنا ما را با کیسه‌های زرد، یعنی کیسه‌های جنازه تهدید کردند. در حالی که اعتراضات و واکنش‌های خود را نسبت به دستبند معکوس که نوعی شکنجه است بیان می‌کردیم، توسط تیم‌هایی با صورت نیمه‌پوشان تهدید شدیم و گفتند: 'شما لیاقت کیسه‌های زرد را دارید. ' البته ما به این تهدیدات تبهکارانه این افراد که یونیفرم پوشیده بودند اما صورت خود را پنهان کرده بودند، واکنش نشان دادیم. ما به صراحت گفتیم که شکایت می‌کنیم و این را افشا می‌کنیم.»

«آنها سعی می‌کنند قتل را عادی نشان دهند»

ساغلام با اشاره به اینکه تهدید کیسه زرد در سال‌های اخیر به عنوان یک روش جنگ روانی مانند توروس در دهه ۱۹۹۰ مورد استفاده قرار گرفته است، خاطرنشان کرد که تنها تفاوت این است که امروزه این تهدیدها به راحتی بصورت رودرو انجام می‌شود. ساغلام با تاکید بر اینکه کیسه زرد به وضوح تهدیدی برای مرگ است، گفت: «اخیراً در ترکیه بیشتر از رنگ زرد استفاده می‌کنند و سعی می‌کنند آن را به نماد تبدیل کنند. به این ترتیب آنها سعی در ناچیز (عادی) نشان دادن قتل‌عام و کشتن‌ها دارند. رویکردی وجود دارد که به معنای واقعی کلمه همه ارزش‌های انسانی را زیر پا گذاشته و نادیده می‌گیرد. این خلاصه کیسه زرد است. ما همچنین شاهد بسیاری از اعمال غیرانسانی سربازان یا نیروهای عملیات ویژه بوده‌ایم، مانند افشای افرادی که کشته‌اند با عکس‌هایی که با گوشی‌های خود گرفته‌اند و نمایش وحشیگری‌هایشان. ما این را در مورد اَکین وان و تایبَت اینان در جزیر دیدیم. خود ناظم داشتان گزارش دایه تایبَت را تهیه کرده بود. اگر آن را نمی‌نوشت، این واقعه معلوم نمی‌شد. در این مرحله، بدن‌های تکه تکه شده افراد هر روز در فضای مجازی به اشتراک گذاشته می‌شود. آنها این کار را به عنوان قدرت‌نمایی انجام می‌دهند و می‌گویند: 'کشتیم، فتح کردیم، ویران کردیم، قتل‌عام کردیم'. البته باید قتل‌عام اسرائیل را محکوم کرد و درباره آن صحبت کرد، اما وقتی شما در اینجا چنین وضعیتی را مرتکب می‌شوید، ما به عنوان روزنامه‌نگار باید آن را بازتاب دهیم، افشا کنیم و حقیقت آشکار شده را بیان کنیم.»

«این یک جنایت جنگی است!»

ساغلام با اشاره به اینکه تهدید کیسه زرد امروز روزنامه‌نگاران در واقع متوجه همه است، اظهار داشت که این یک روش ارعاب، شکستن اراده و در عین حال مدیریت جامعه با این ادراک است. ساغلام با بیان اینکه مقدمات جنگ عموماً از این طریق انجام می‌شود، گفت: «ادراک از طریق رسانه‌های جنگ ویژه مدیریت می‌شود و سعی می‌شود با این ادراک انسان‌ها را حاضر کنند. نیز می‌خواهند مطبوعات اپوزیسیونی که خارج از این ادراک اخبار می‌سازند، ساکت شوند. در پشت‌پرده قتل ناظم و جیهان و ۱۳ روزنامه‌نگاری که طی ۵ سال توسط پهپادهای مسلح به قتل رسیدند، درست مثل اینجا مسئله جلوگیری از انعکاس واقعیت جنگ نهفته است. چون وقتی بازتاب می‌دهید، همه آلودگی‌ها و دروغ‌های اینجا را برملا می‌کنید. آنها این را نمی‌خواهند. بنابراین رفقای روزنامه‌نگار ما عمدا هدف قرار گرفتند. باید این را دانست و این یک جنایت جنگی است.»

«ما هرگز در مقابل این حملات تسلیم نخواهیم شد!»

ساغلام تاکید کرد که با ممانعت کردن و بازداشت روزنامه‌نگاران در صدد سرپوش گذاشتن بر این حقیقت هستند، اما یادآور شد که این تلاش بیهوده است و هرگز از نوشتن حقیقت دریغ نخواهند کرد. ساغلام گفت: «کیسه‌های زرد نمی‌توانند ما را بترسانند، قلم ما از این تهدیدها قوی‌تر است، آنها باید این را بدانند. آنها نمی‌توانند ما را با بازداشت غیرقانونی رفقای‌مان بترسانند. ما هرگز در برابر این حملات تسلیم نخواهیم شد. پاسخ ما به این دستگیری‌ها انجام کار بیشتر خواهد بود. رفقای ما به زودی دوباره به جمع ما خواهند پیوست. مطبوعات آزاد ساکت نخواهد شد، این شعار همیشه بر زبان ماست و ما می‌خواهیم یک بار دیگر بگوییم که آنها نمی‌توانند صدای حقیقت را خاموش کنند. مطبوعات آزاد را نمی‌توان ساکت کرد، شعاری نیست که بیهوده سرداده می‌شود. این شعار که پس از به قتل رسیدن همه روزنامه‌نگاران از دهه ۱۹۹۰ بدین سو همیشه بر سر زبان ما بوده است، همچنین موضع مشخص این واقعیت است که آنها هرگز نمی‌توانند صدای حقیقت را خاموش کنند.»