اشپیگل: برخی نیروها در صدد درگیرساختن کردها در جنگ سوریه هستند
اشپیگل: برخی نیروها در صدد درگیرساختن کردها در جنگ سوریه هستند
اشپیگل: برخی نیروها در صدد درگیرساختن کردها در جنگ سوریه هستند
«کورد پلدا» گزارشگر مجله «اشپیگل» آلمانی به سوریه رفت و در مورد نقش کردها در آن مجله مقالهای منتشر کرد. پلدا گفت:«کردها با خطمشی بیطرفانه خود بعنوان «نیروی سوم» در سوریه شناخته میشوند و به لحاظ نظامی هم بسیار نیرومند هستند».
«کورد پلدا» گزارشگر مجلسه «اشپیگل»آلمانی همراه با گروهی مسلح اسلامی حلب وارد عفرین که تحت کنترل نیروهای ی.پ.گ است, شد. وی مشاهدات خود در این استان غرب کردستان را تحت عنوان «جنگ داخلی سوریه ـ میخواهند کردها را درگیر این جنگ سازند» منتشر کرد.
پلدا میگوید:«فحدی بیست ساله در خودرو همراه ما بود. پدر او کرد و مادرش عرب سنیمذهب. وی عضو گروههای اسلامگرا است. رفقایش بخاطر کردبودن, مسخرهاش میکردند و نسبت به صداقت او به گروه اسلامی شک میکردند. این درحالی است که کردها کاملا ماهرانه و آگاهانه میان دو نیروی رژیم اسد و مخالفان مانور میکنند».
فحدی مدام تلاش میکند که خود را فردی پایبند و خوب نشان دهد. وی در مورد بستگان کورد خود میگوید:«ما برای آنها اثبات خواهیم کرد که یک مسلمان واقعی چگونه است».درحالی که چنین ذهنیتی حاکم است, کردها نمیخواهند میان دو نیروی رژیم و مخالفان بصورت ناآگاهانه نابود شوند.
آشتی با ترکیه بر جنگ سوریه تأثیر میگذارد
پس از مدتی خودروی ما به نخستین روستای کردنشین رسید که در دامنه کوه بود. دربرخی جاها پرچم «سبز, سرخ و زرد» بعنوان پرچم اقلیم فدرال کردها نصب شده بود. اکثرا پرچم «حزب اتحاد دموکراتیک, پ.ی.د» دیده میشد. از نظر فحد اسلامگرا, حزب پ.ی.د کمونیست هستند و خداشناس نیستند.
پس از مدتی کوتاه بنا به فراخوان رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان , آتش بس اعلام شد و بخاطر اینکه ترکیه محل اسکان مخالفان سوریه است, مسلما آتشبس میان کردها و ترکیه بر جنگ سوریه هم تأثیر خواهد گذاشت.
ما کنار چوپانی رد شدیم که مشغول چراندن گوسفندانش بود. پس از مدتی کوتاه به مرکز ایستبازرسی «واحدهای مدافع خلق, ی.پ.گ» رسیدیم. پرچم ی.پ.گ آنجا برافراشته شده بود که ستارهای سرخ در وسط یک زمینه زردرنگ مشاهده میشد. ی.پ.گ وابسته به «شورای عالی کورد» است که در غرب کردستان بعنوان حکومت اقلیم کردها شناخته میشود. پرچمهای ی.پ.گ, شورای عالی کورد و ارتش آزاد سوریه در کنار هم دیده میشدند. این نشانه ادای احترام به همدیگر بود. تنها پرچم رژیم است دیده نمیشد.
مبارزان کورد دارای نظم و انضباطی خاص بودند
به راحتی به ما اجازه ندادند که ار مرکز بازرسی عبور کرده و به عفرین برویم. برخلاف مخالفان عرب, مبارزان کورد دارای نظمی خاص بودند. ما نخست خودروی خود را به مقابل ساختمان مرکزی حکومت اقلیمی در شهر بردیم. آنچنان جمعیت شهر زیاد بود که انگار داشت منفجر میشد. زیرا از حلب و بسیاری مناطق دیگر سوریه , صدها هزار پناهنده به آنجا پناه برده بودند. در ژولای گذشته نیروهای ی.پ.گ هشدار داده بودند که نظامیان اسد باید از مناطق کردنشین خارج شوند. لذا نیروهای رژیم مقادیر زیادی اسلحه و مهمات را رهاکرده و رفته بودند. این بود که گروههای مسلح , کردها را به همکاری با اسد متهم میکردند. البته ی.پ.گ هم بشدت آن را رد کرد.
کردها در سایه تجارب درازمدت از ارتشی نیرومند برخوردار شدند
هنوز کسی نمیداند که ی.پ.گ دارای چندهزار مبارز است. بنا به برخی تخمینها, ده هزار نفر است. اما ممکن است که بیشتر هم باشد, زیرا دو الی سه میلیون کورد در سوریه بسر میبرند. کردها نه تنها در عفرین بلکه در سراسر مرزهای سوریه ـ عراق و ترکیه هم حیات بسر میبرند.
در بیرون, دختران و پسران جوان با اسلحههایی که با تخته درست شدهبود, آموزش میدیدند. نخست ورزش میکنند و تلاش میکنند که با اسلحه کلاشینکف آشنا شوند. دختران مبارز, سربندهایی به رنگهای زرد , سرخ و سبز به سرخود بسته بودند.
بخاطر تجارب درازمدت جنگ, کردها سیستم نظامی خود را نیرومندانه شکل داده بودند. تاکنون براحتی حملات گروههای اسلامگرا را خنثی کردهاند. کردها حتی از جنگندههای رژیم اسد واهمه نداشتند. عماد, یکی از مبارزان ی.پ.گ با صورتی خندان گفت:«اگر جنگندهها بیایند, آنها را میزنیم. ما پدافند هوایی داریم».
تاوقتی که در قانون اساسی حقوق ما به رسمیت شناخته نشود, به آنها کمک نمیکنیم
در مرکز حکومت اقلیمی عفرین, در اتاقی تر و تمیز با سینم محمد, عضو شورای عالی کورد دیدار کردیم. این زن بسیار اعتماد به نفس داشت. وی گفت:«ما بخشی از اپوزیسیون ضد رژیم سوریه هستیم. اما ما تلاش میکنیم که به لحاظ جنگ مسلحانه بیطرف باشیم. تاوقتی که مخالفان حقوق کردها را در قانون اساسی به رسمیت نشناسند, با آنها همکاری نمیکنیم. آنها هماکنون برای چنین کاری آماده نیستند».
بدونشک کردها با مقامات ارتش آزاد سوریه دیدارهایی انجام دادهاند, اما آنها یک مرکز واحد فرماندهی ندارند. سینم محمد میگوید:«از واحدهای نظامی میانهرو گرفته تا گروههای اسلامی تندرو و القاعهده, بسیاری گروهها وجود دارند». وی میافزاید که این وضعیت تجزیهبدون و انشعاب مخالفان, بزرگترین مشکل انقلاب سوریه است».
سینم محمد در ادامه گفت که اسد عامدانه انقلاب سوریه را درگیر جنگ مذهبی میان سنی و علوی ساخته است. وی اذعان میدارد که «مخالفان میگویند اگر یک علوی را به اسارت درآورند, همچو یک حیوان سرش را خواهند برید».
میخواهند کردها را درگیر جنگ داخلی سوری سازند
«کورد پلدا» در خاتمه مقاله خود ادعا میکند که ی.پ.گ در حلب برخلاف دیگر مناطق, بیطرف نیست و به گروههای مسلح عرب اجازه داده که وارد محلات کردها شوند و علیه نیروهای اسد بجنگند. پلدا میافزاید هرچند کردها نمیخواهند, اما تلاش میشود که کردها را درگیر جنگ داخلی سوریه سازند.