اسیدپاشی به زنان حاصل طرح «امر به معروف و نهی از منکر» مجلس

اسیدپاشی به زنان حاصل طرح «امر به معروف و نهی از منکر» مجلس

خیابانهای اصفهان در حالی پذیرای پائیز بود که شماری از زنان و دختران در آن قربانی پدیده‌ی اسیدپاشی شدند. مهرماه امسال اولین مورد از اسیدپاشی های زنجیره ای اصفهان گزارش شد و به دنبال آن، سلسله اسید پاشی هایی که برخی رسانه ها آن را "سازمان یافته" دانستند مکررا قربانی گرفت. با وجودی که منابع خبری شمار قربانیان این واقعه را 6 تا 15 تن اعلام کرده بودند، مسئولان اما تا مدت ها از تایید زنجیره ای بودن این اتفاق سرباز زدند.

این اقدام خشونت آمیز نسبت به زنان زمانی روی داد که مجلس ایران در حال بررسی طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر بود.

پیشتر هم انصارحزب الله هشدار داده بودند که با بدحجابان برخورد خواهند کرد و مجموعه این اتفاق ها سبب شد وقوع چنین اقدامِ غیر انسانی به این گروه تندرو و علت وقوع آن به آنچه در جمهوری اسلامی به بدحجابی شهرت دارد نسبت داده شود.

در همین رابطه تجمع های متعددی برگزار شد و زنان و مردان با شعارهایی که حاکی از طلب امنیت و حق انتخاب پوشش بودند به خیابانها آمدند. اعتراضاتی که در برخی شهرها با واکنش ماموران امنیتی مواجه شد. در این میان مسئولان ارتباط دادن این موضوع با پدیده ی امر به معروف و نهی از منکر را کار "جریاناتی با برچسب ضد انقلاب" دانسته و تلاش کردند افکار عمومی را از این واقعه منحرف کنند. برخی اظهارات مسئولان در این خصوص قابل تامل است.

علی یونسی، دستیار ویژه رئیس جمهور در این رابطه گفته "اگر عامل اسیدپاشی یک ایرانی باشد در واقع مزدور خارج از کشور است و یک ایرانی نمی‌تواند چنین جنایتی را بیافریند.

احمد خاتمی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری که بنا به تایید خودش قبلا گفته بود برای حل مساله حجاب باید خون پاک ریخته شود از قوه قضائیه خواسته تا رسانه‌هایی را که بی‌دلیل این جنایت را منتسب به امر به معروف و نهی از منکر کردند تحت تعقیب قانونی قرار دهد.

جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر نیز در اظهاراتی می گوید "اسیدپاشی نه جدید است و نه اینکه آخرینش خواهد بود."

به‌رغم اعتراض های گسترده و وعده‌های مقام‌های دولتی و قضایی، تاکنون عامل یا عاملان اسیدپاشی‌های زنجیره ای دستگیر و مجازات نشده‌ و البته به جای آن شماری از معترضان به این امر از جمله مهدیه گلرو بازداشت شدند. به نظر می رسد این پرونده هم همانند شمار دیگری از پرونده‌های اجتماعی که با روحیات انکارگر حکومت ایران سازگاری ندارد، با وارد شدن به فضای سیاسی به زباله دان حکومتی سپرده خواهد شد.

زباله دانی که حتی 32 جلد کتابِ نتایج حاصل از پروژه ملی بررسی اَشکال خشونت خانگی علیه زنان را هم بلعیده و بنا به تایید برخی مسئولان از جمله شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس‌جمهور ایران در امور زنان و خانواده، هیچ نسخه‌‌ی دیگری از آن حتی در وزارت کشور و یا مرکز معاونت امور زنان و خانواده پیدا نشده است.

واکنش های داخلی و خارجی به اقدامات خشونت آمیز علیه زنان در ایران ادامه داشت تا اینکه طی هفته گذشته، گزارش 11 مورد حمله به باسن زنان و دختران در شهرستان جهرم درجنوب استان فارس جامعه را در شوکی دیگر فرو برد. شمار قربانیان اما هنوز تایید نشده و چه بسا همانند شمار قربانیان اسید پاشی هرگز تایید نشود.

خبرها حاکیست که همزمان با این حملات، فرد یا گروهی اقدام به شکستن شیشه‌های خوابگاه دختران دانشجو در این شهر کرده که در واکنش، تجمع اعتراض آمیز دانشجویان این دانشگاه را در روز سه شنبه چهارم آذرماه به همراه داشت.

هم‌زمانی این حملات با مسمومیت غذایی 80 دانشجوی دانشگاه جهرم دلیلی شد تا برخی این قضایا را با هم مرتبط بدانند.

حجت‌الله رضایی سرپرست فرمانداری جهرم و رییس شورای تامین این شهرستان روز شنبه هشتم آذر از دستگیری عامل این اقدام خشونت بار خبر داد.

ضارب "محمد بهشتی فر" 22 ساله و عضو بسیج "قطب آباد" از توابع جهرم معرفی شد و پدر وی سرهنگ پاسدار "جلیل بهشتی فر" فرمانده این پایگاه بسیج است.

هر چند بار دیگر برخی محافل تلاش کردند تا منکر عضویت او در بسیج شوند اما سوابق و فعالیت های او این تلاش ها را بی نتیجه کرد.

محمد بهشتی فر در اعترافات خود گفته که این اقدامات را پس از شنیدن صحبت‌های یکی از روحانیون که "ریختن خون بدحجاب را مباح شمرده است" انجام داده و قصد داشته تا "اقدامی عملی" در خصوص نهی از منکر انجام دهد.

برخی رسانه های داخلی نوشته اند که محمد در بازجویی‌های اولیه هدفش را مبارزه با بدحجابی عنوان کرده و شنیده ها خبر از تنظیم گزارشی مبنی بر "عدم سلامت روانی" او دارد تا به تخفیف در مجازاتش منجر شود.

این روزهای جهرم اما یادآور سال های دوریست که گروهی موسوم به قنات، که برخی "علی محمد بشارتی" مشاور امنیتی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام و وزیر کشور در دولت دوم هاشمی رفسنجانی را از رهبران اصلی این گروه می نامند، در اقداماتی غیر انسانی، به کشتار زنان، همجنسگرایان، بهایی‌ها و کمونیست‌ها دست می زد و امام جمعه وقت "حسین آیت اللهی" از سازماندهان این گروه محسوب می شد.

در تازه ترین اقدام، موضوع حمله با اسید در تهران به مدیر یک بیمارستان در شامگاه هشتم آذرماه، خبرساز و اختلاف شخصی، علت اسیدپاشی یک پزشک و فرد همراهش بر صورت دکتر سیامند انوری، رئیس بیمارستان ضیائیان عنوان شد.

ایجاد فضایی ناامن تر از پیش و نهادینه شدن خشونت به ویژه علیه زنان و تلاش ها برای پذیرش آن از سوی جامعه اما نگران کننده است.