ترکیه در دوراهی صلح و خطر کودتا

ترکیه در دوراهی صلح و خطر کودتا

پرشکوه ترین مراسم نوروزی که هر ساله با حضور میلیونی کردها در شهر آمد در شمال کردستان برگزار می شود در سال ٢٠١٣ با هیجان خاصی همراه بود و چشم میلیون ها نفر به پیامی بود که طبق قرار قبلی باید در آن قرائت می شد .

گروهی از نمایندگان وقت حزب صلح و دمکراسی که در زندان جزیره امرالی با رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان دیدار کرده بودند پیامی به همراه داشتند که از آن به عنوان پروژه صلح و فرایند حل مسالمت آمیز مسئله کرد در ترکیه نام بردند .

این اتفاق بدنبال آن بود که در سال ٢٠١٢ دولت ترکیه شدیدا تحت فشار قرار گرفت . گریلاهای حزب کارگران کردستان با آغاز دور تازه عملیات های انقلابی ضربات مهلکی به ارتش ترکیه وارد آوردند و حتی موفق شدند کنترل برخی از نواحی کردستان مانند جولمرگ و شرنخ را از دست دولت ترکیه خارج کنند .

همزمان در زندان ها قریب ١٠ هزار زندانی سیاسی و اعضای پ.ک.ک با طرح مطالباتی اعلام اعتصاب غذا کردند . مقامات ترک بسیار سعی کردند جلوی این اعتصاب سراسری که در نوع خود بی نظیر بود را بگیرند اما اعتصابیون برای تحقق مطالباتشان مقاومتی سرسختانه داشتند .

مقاومت در زندان ها و اوجگیری جنگ میان نیروهای گریلا و ارتش ترکیه با قیام های گسترده در ترکیه همراه بود . تمرکز همه رسانه های جهان روی این کشور قرار گرفت که روزانه خیابان های آن صحنه درگیری کردهای خشمگین با نیروهای دولتی بود .

وضعیت چنان حاد شده بود که دولت ترکیه بالاخره مجبور شد رهبر خلق کرد عبدالله اوجالان را در جزیره امرالی مخاطب قرار دهد و از وی طلب کمک کند . در آنسو اوجالان نیز خواهان حل دمکراتیک و صلح جویانه مسئله کرد شد .

آنکارا عملا توانایی مقابله با نیروهای گریلا ، قیام های مردمی و زندانیان اعتصابی را نداشت و این پیشنهاد را پذیرفت .

پس از آن در روز شصت و هشتم اعتصاب غذای سراسری پیامی از امرالی رسید و اوجالان از زندانیان خواست که اعتصاب غذای خود را متوقف کنند .

پس از آن اوجالان در پیام نوروزی خویش خواهان آتش بس میان ترکیه و جنبش آزادیخواه کردستان شد . همچنین قرار شد نیروهای گریلا به آنسوی مرزها عقب نشینی کنند . در مقابل ترکیه متعهد شد با توسل به گفتگوها با امرالی و قندیل و احزاب سیاسی- مدنی کرد این مسئله تاریخی را حل کند و حقوق غصب شده کردها را به آنها بازگرداند .

کنفدرالیسم جوامع کردستان اعلام آتش بس کرد و روند عقب نشینی تدریجی نیروهای گریلا شروع شد. 

در خلال این مدت اما ترکیه علیرغم آنکه می گوید خواهان تداوم گفتگوهای صلح است اما اقدامی جدی در راستای حل مسئله کرد انجام نداده و بیشتر وقت کشی کرده است . مطالبات از قبیل آموزش به زبان مادری ، آزادی زندانیان سیاسی و قبول خودمدیریتی دمکراتیک در مناطق کردستان هیچ یک محقق نشده اند و پروسه به کندی حرکت می کند.

 تا جایی که در یکی دو ماه اخیر خصوصا با حمایت علنی ترکیه از گروه داعش بر علیه کوبانی ، جنبش کردی اعلام کرد فرایند صلح خاتمه یافته محسوب می شود .

سری ثریا اوندر از نمایندگان پارلمان ترکیه که در این هفته بهمراه هیئتی به امرالی رفته بود می گوید اوجالان به اهمیت تعیین ضمانت های قانونی برای عملی کردن فرایند صلح پرداخته و ضمن انتقاد از موج بازداشت های سیاسی در ترکیه گفته است پیشنویسی که شخصا برای مذاکرات صلح آماده کرده باید وارد مرحله اجرائی شود و تا آنزمان نباید کسی در انتظار گامی دیگر باشد.

به گفته وی این پیشنویس دارای چهار سرفصل است . از تشریح روابط تاریخی کردها و ترک ها ، تا زمینه های بروز مسئله و راهکارهای حل دمکراتیک آن .

رهبر خلق کرد با تأکید بر آنکه طرف حکومتی نمی تواند در چنین شرایطی خواهان تضمین ثبات و امنیت عمومی شود، حل همیشگی مسئله را در گرو پایبندی ترکیه به مفاد مندرج در پیشنویس عنوان می کند و می گوید حزب حاکم ترکیه بجای تقویت شواری امنیت ملی و یگان های ویژه باید به فراخوان های ما توجه کند اگر نه در چند ماه آینده کودتای تازه ای در ترکیه در راه است که پیش از همه دامان دولت را خواهد گرفت .

اوندر با اعلام آنکه دیدارهای اوجالان با هیئت حکومتی کماکان ادامه دارد خبر می دهد آنها نیز تا روز سه شنبه در زمینه مذاکرات صلح دیدارهایی با دولتمردان ترکیه خواهند داشت و در صورت امکان برای دیدار با گریلاهای کرد به کوهستان قندیل خواهند رفت.

وی همچنین گفته است در روزهای آینده لیلا زانا بهمراه آنها به امرالی می رود تا پس از آن برای گفتگو در زمینه تشکیل کنگره ملی کرد راهی دیدار با مقامات اقلیم فدرال کردستان شوند .