دیوار شورای نگهبان پیش روی زنان و هویت‌های به رسمیت شناخته نشده در ایران

عباسعلى کدخدايى، سخنگوى شورای نگهبان و هيأت مرکزى نظارت بر انتخابات رياست‌جمهورى گفته است "در نشست‌های این شورا پرونده اكثر داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری بررسی شده است"

عباسعلى کدخدايى، سخنگوى شورای نگهبان و هيأت مرکزى نظارت بر انتخابات رياست‌جمهورى گفته است "در نشست‌های این شورا پرونده اكثر داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری بررسی شده است"

 

بررسی صلاحیت داوطلبان ۱۲مین دوره انتخابات ریاست‌جمهوری ایران در حالی انجام می‌شود که سخنگوی شورای نگهبان گفته "ممکن است نتایج بررسی صلاحیت‌ها امروز پنجشنبه اعلام شود". شورای نگهبان که متشکل از شش فقیه منصوب علی خامنەای رهبر جمهوری اسلامی و شش حقوقدان معرفی شده از سوی قوه قضاییه است، کار بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری را به عهده دارد.

 

در دوره پیشین انتخابات رياست جمهوری ايران ۶۸۶ دواطلب ثبت نام کرده بودند که تنها صلاحيت هشت نفر از آن‌ها برای رقابت در انتخابات سال ۱۳۹۲ توسط شورای نگهبان تأييد شد. با این حال برای انتخابات ریاست‌جمهوری امسال اما ۱۶۳۶ نفر ثبت‌نام کرده‌اند که تقریباً سه برابر دوره قبل است.

 

با توجه به اظهارات مقامات جمهوری اسلامی از هم‌اکنون می‌شود حدس زد تمامی مخالفان و منتقدان نظام و همچنین داوطلبان عضو اجتماعات ملی و مذهبی به حاشیه راندە شدە ایران رد صلاحیت خواهند شد.

 

در قانون اساسی ایران، زبان فارسی و مذهب شیعه به‌عنوان زبان و مذهب رسمی تلقی شده و این پایە تبعیضی دامنەدار علیه خلق‌هایی بوده که هویتشان با این اصول تطابق ندارد. اجتماعات دیگری مانند بهائیان و افراد بی‌دین حتی در درجات پایین هم به رسمیت شناخته نمی‌شوند و از نظر جمهوری اسلامی، انسان دارای حقوق شهروندی به شمار نمی‌روند.

 

عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران، دیروز هشدار داد "هر کسی که رد صلاحیت شود و برای تجمع و اعتراض فراخوان دهد، با برخورد امنیتی مواجه خواهد شد". او در واقع تهدید کرد که "رد صلاحیت‌شدگان به ر‌أی نظام تمکین کنند و حرفی نزنند". اما مسئله فقط عدم شانس تصدی پست ریاست جمهوری توسط اقلیت‌ها نیست. احمد جنتی دبیر شورای نگهبان در ابلاغیەای خواسته که نامزدهای غیرمسلمان شوراها هم رد صلاحیت شوند.

 

البته در میان مسلمانان هم، اهل سنت حق رقابت برای ریاست جمهوری را ندارند و هیچ‌یک از هفت رئیس جمهوری ایران تاکنون سنی نبوده‌اند. طبق قانون اساسی، فقط یک شیعه می‌تواند این مقام را احراز کند.

 

 

در کنار همە این‌ها، این زنان هستند که از هر تبار و دینی که باشند فرقی ندارند و فقط به خاطر زن بودنشان حق ندارند رئیس جمهور شوند. قانون اساسی ایران می‌گوید که رئیس جمهور باید از رجال سیاسی باشد.

 

البته ۱۳۷ زن برای این دور از انتخابات ریاست جمهوری ثبت نام کردەاند ولی تقریبا هیچ شکی وجود ندارد که آنها تأئید صلاحیت نخواهند شد.  توهینی بزرگ به نیمی از جامعه ایران که گویا هیچ فرد شایسته و قابل تأییدی در میان آن‌ها وجود ندارد. زنانی که همین مردان حاضر در رأس نظام را روزگاری در آغوش خود بزرگ کردەاند حالا مشخص نیست که بر اساس کدام معیار و وجدان و اخلاق چنین کنار گذاشته می‌شوند.