فوزا یوسف، عضو شورای ریاست مشترک حزب اتحاد دموکراتیک (پید) و رئیس مشترک هیئت مذاکره کننده با دمشق، با خبرگزاری فرات (ANF) گفتگو کرد و سیاستهای دولت موقت سوریه را مورد انتقاد قرار داد. فوزا یوسف اشاره کرد که شمال و شرق سوریه از «کنفرانس گفتگوی ملی» و روندهایی مانند تدارکات پارلمان کنار گذاشته میشوند و به بازداشتهای بیدلیل در حلب و دمشق واکنش نشان داد. فوزا یوسف اظهار داشت که کمیته تشکیل شده برای بازگشت امن به مناطق اشغالی مانند عفرین و سرِکانی هنوز کار خود را آغاز نکرده و از دولت دمشق خواست تا مسئولیتپذیر باشد.
مصاحبه با فوزا یوسف به شرح زیر است:
*در دمشق اعلامیه قانون اساسی موقت صادر شد. سپس در دمشق جلسهای تحت عنوان «کنفرانس گفتگوی ملی سوریه» برگزار شد. باز هم یک دولت موقت تشکیل شد. با وجود اینکه توافقی ۸ مادهای با دمشق امضا شد، شما از تمام این روندها کنار گذاشته شدید. اکنون اطلاعاتی وجود دارد که تدارکاتی برای تشکیل پارلمانی به نام کل سوریه در حال انجام است. در این مورد آیا دیالوگ یا دیدگاهی با شما مطرح شده است؟
درست است. تا آنجا که ما پیگیری میکنیم، تدارکاتی برای تشکیل پارلمانی که تمام سوریه را در بر گیرد، در حال انجام است، اما تاکنون هیچ تماسی با هیئت مذاکره کننده ما برقرار نشده است. از سوی دیگر، مدیریت شمال و شرق سوریه و شوراهای مردمی وجود دارند، تاکنون نیز هیچ تماسی با آنها برقرار نشده است.
در روند گذشته، در اعلام قانون اساسی موقت سوریه، در موضوع تشکیل دولت و همچنین در زمان کنفرانس گفتگوی ملی، کاستیهای زیادی وجود داشت. ما بارها این موضوع را ارزیابی و نقد کردیم، اما این وضعیت دوباره تکرار میشود.
برای ایجاد اعتماد بیشتر بین طرفین در سوریه، باید این روند گذار را با هم مدیریت کنیم و سوریه جدید را با هم توسعه دهیم. اما ما روشی را که تاکنون اجرا شده است، نادیده گرفتن میبینیم. روش تفکیک هنوز ادامه دارد. این روش به یکپارچگی مردم سوریه خدمت نمیکند، به ایجاد اعتماد بین طرفین در سوریه خدمت نمیکند.
برعکس، هرچه در هر فرآیند در حال توسعه، اجزای منطقه در روند شرکت داده نشوند، در چارچوب این روند جایی برای اراده منطقه داده نشود و همچنین وقتی اراده سایر مناطق سوریه در این امر مشارکت داده نشود، این امر بیشتر راه را برای جدایی و ضعف باز میکند. ما امیدواریم که دمشق از این رویکرد و استراتژی که سعی در پیشبرد آن دارد، دست بردارد. هرچقدر مشارکت عادلانه و دموکراتیک این مناطق با اراده خودشان انجام شود، به همان میزان یکپارچگی مردم سوریه پیشرفت خواهد کرد و زمینه و فرصت برای توافقات بلندمدت ایجاد خواهد شد.
«این یک تله است، مشارکت شخصی نمیتواند نماینده مردم باشد»
*گفته میشود برای گرفتن جایگاه در پارلمان مورد بحث، دعوتهای شخصی صورت گرفته است. نظر شما در این باره چیست؟
ما نیز اطلاعاتی دریافت میکنیم که برای گرفتن جایگاه در پارلمان با افراد زیادی تماس گرفته شده است. ما میخواهیم این را بگوییم؛ اگر مشارکتی با اراده نباشد، از سوی دیگر اگر نمایندگی شمال و شرق سوریه به طور رسمی صورت نگیرد، شخصیتهایی که شرکت خواهند کرد، نماینده مناطق و مردم ما نخواهند بود. این یک تله است. افراد و روشنفکران ما که چنین دعوتهایی را دریافت کردهاند، نباید در این تله بیفتند.
ما یک آرمان داریم. ما میخواهیم یک سوریه دموکراتیک بسازیم. به همین دلیل باید اراده سیاسی مبنا قرار گیرد. ما میخواهیم حقوق مردم خود را تضمین کنیم. اراده سازمانیافته مردم کورد باید در نظر گرفته شود. یک هیئت مذاکره کننده به نمایندگی از شمال و شرق سوریه وجود دارد، یک هیئت به نمایندگی از کوردها تشکیل شده است. اگر در سطح رسمی با این نهادها ارتباط برقرار شود و بر این اساس گامهایی برداشته شود، پیشرفت حاصل خواهد شد، اما پیشبرد روابط بر پایه افراد سودی نخواهد داشت. برعکس، همه افراد، میهندوستان و روشنفکران ما باید خود را از این تله محافظت کنند و ما با هم کار کنیم تا بتوانیم حقوق خود را از نظر قانون اساسی، از طریق ائتلافهای سیاسی و رسمی به دست آوریم. در غیر این صورت، راهحلهای فردی یا مشارکتهای شخصی به این آرمان خدمت نخواهد کرد، بلکه موضع مشترک ما را بیشتر تضعیف خواهد کرد، امیدواریم کسی در این تله نیفتد.
*در روند اخیر در حلب و دمشق بازداشتهای بیدلیلی صورت گرفت و سرنوشت افراد بازداشت شده نامعلوم است. در این باره چه میگویید؟
در روزهای اخیر در حلب و دمشق افراد زیادی بازداشت شدند. این بازداشتها نگرانی بزرگی ایجاد میکند، حتی این سوال را به ذهن میآورد؛ آیا اقدامات رژیم سابق سوریه با روشی دیگر تکرار میشود؟ چنین سوالاتی در میان مردم زیاد مطرح میشود. تا آنجا که ما پیگیری میکنیم، بازداشتها تاکنون بیدلیل صورت گرفته است. به دلیل کورد بودن خود یا ادعای همکاری با اداره خودمدیریتی و نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) بازداشت میشوند. اما دولت انتقالی سوریه با قسد توافق کرده است. از سوی دیگر، دولت انتقالی سوریه با شمال و شرق سوریه در حال گفتگو است. فعالیتهای مشترکی در حال انجام است. به همین دلیل، طرفهایی که این اقدامات را انجام میدهند کدامند؟ دولت انتقالی باید با دقت این وضعیت را پیگیری کند و به این رویکرد پایان دهد. اگر این رویکرد ادامه یابد، این وضعیت راه را برای واکنشی جدی باز خواهد کرد. این امر به روند و گفتگویی که در حال پیشرفت است، خدمت نخواهد کرد. به همین دلیل، هر طرف باید از جانب خود مواضع و اقدامات خود را به خوبی مشخص کند و بر آن اساس رویکردی را توسعه دهد.
ما خواستار آزادی فوری بازداشتشدگان هستیم. اقداماتی که در حال پیشرفت هستند، ناامنی را عمیقتر میکند. راه را برای نگرانیها باز میکند. همچنین انفکاک و جداییها را در مناطق توسعه میدهد. باید به این اقدامات پایان داده شود و جلوی آنها گرفته شود. در غیر این صورت، این اقدامات بر ثبات سیاسی و اجتماعی بین مردم سوریه تاثیر منفی خواهد گذاشت. از سوی دیگر، این وضعیت باعث خواهد شد که راه برای تکرار اقدامات و رویکردهای شووینیستی و ناسیونالیستی که قبلا علیه کوردها توسعه یافته بودند و سخنان نفرتانگیز رژیم بعث، باز شود. این امر به راه حلی که قرار است در سوریه توسعه یابد، خدمت نمیکند.
«بازگشت امن به عفرین و سرِکانی یک ضرورت فوری است»
*شما اعلام کردید که کمیتهای برای بازگشت امن مردم به مناطق تحت اشغال، به ویژه عفرین و سرِکانی، تشکیل شده است. آیا در این مورد پیشرفتی حاصل شده است؟
با وجود اینکه کمیته دمشق قول داده بود پس از عید قربان جلسهای برگزار شود، کمیته تشکیل شده برای عفرین هنوز کار خود را آغاز نکرده است. هرچند برای شروع این فعالیتها درخواستهایی وجود داشت، دولت دمشق هنوز پاسخی نداده است. این نیز بدون شک تاثیر منفی ایجاد میکند.
مشکل آوارگان در سوریه یک مشکل بسیار مهم است. تمام مردم سوریه و هر کسی که از محل زندگی خود آواره شده است، باید در مدت کوتاهی به محل زندگی خود بازگردند. در وهله اول، مردم عفرین، سرِکانی و گرِسپی که از محل زندگی خود آواره شدهاند و مردم سوریه در مناطق دیگر، باید به طور امن به محل زندگی خود بازگردند. تاکنون هیچ گامی برداشته نشده است. اقدامات خشونتآمیز، بازداشتها، باجخواهی و اقداماتی که افراد بازگشته به محل زندگی خود با آنها روبرو میشوند و امروز هنوز در عفرین ادامه دارد، نشان میدهد که هنوز به این اقدامات پایان ندادهاند. این یک موضوع نگرانکننده است. به همین دلیل، کمیتههای تشکیل شده باید در مدت کوتاهی گرد هم آیند و برای گامهایی که در عفرین پیشبینی میشود و برای امنیت و آرامش زندگی، فعالیتهای مشترکی انجام دهند.
در این مورد، گامهای یکجانبه راه حل را به همراه نخواهد آورد، زیرا هزاران نفر در اینجا زندگی میکنند، در شرایط بسیار دشوار زندگی میکنند و دو بار آواره شدهاند. دولت انتقالی دمشق در این مورد مسئولیتهایی دارد، این مردم باید به طور امن و سازمانیافته به محل زندگی خود بازگردند. به همین دلیل این موضوع به عنوان یک مشکل اساسی در دستور کار ما قرار دارد. زیرا مردم ما در عفرین، سرِکانی و گرِسپی امروز در شرایط بسیار دشواری زندگی میکنند. این امر راه حل را در مدت کوتاهی ضروری میکند. این به عنوان یک وظیفه در برابر کمیتهای که برای عفرین تشکیل شد و کمیتهای که وابسته به دمشق تشکیل شد، قرار دارد که کار خود را آغاز کنند.
«هر کس باید برای سوریه دموکراتیک مسئولیت بپذیرد»
*در نهایت چه میخواهید بگویید؟
برای اینکه همه طرفهای سوریه و هر کس با هم یک سوریه دموکراتیک بسازند، باید مسئولیتهای بزرگی را بپذیرند. هر کس باید برای راه حل و گفتگو تلاش کند. ما همه باید خود را از تمام اقدامات و مواضعی که این را تضعیف میکند، محافظت کنیم.