"همپیمانی پوشالی" جمهوری اسلامی و رژیم ترکیه درحالی با دیگر از هم گسسته میشود که این دو کشور سعی کرده بودند در ماههای اخیر، چهرهای بسیار صمیمی از خود بهنمایش بگذارند و لااقل خود را در برابر جبهه کردها، متحد نشان دهند
درپی اظهارات مولود چاوش اغلو در کنفرانس امنیت مونیخ، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی سفیر ترکیه در تهران را احضار کرده و سخنان مقامات ترکیه را بیاساس خوانده بود. بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز سیاستهای توسعهطلبانه و امپراتوری گرایانه حاکمیت ترکیه را تقبیح کرده بود و سخنان رجبطیب اردوغان در موسسه صلح بحرین را تحت تأثیر جو و فضای هیجانی موجود عنوان کرده بود.
درهمین رابطه وزارت خارجه ایران دیروز سفیر ترکیه در تهران را به این وزارت احضار و مراتب نارضایتی تهران را در مورد اظهارات اخیر مقامات ترکیه ابراز داشته بود که همین امر نیز ظاهراً واکنش تند مقامات ترکیه را درپی داشته است. ظاهراً ترکیه از اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه ایران که گفته بود "صبر این کشور در مقابل ترکیه حدی دارد" به تنگ آمده و همتای ترک بهرام قاسمی این سخنان را "غیرقابل قبول و غیرقابل درک" خوانده است.
اگرچه دولتمردان جمهوری اسلامی و رژیم ترکیه بهخوبی میتوانند مفاهیم بکار برده توسط یکدیگر را به راحتی فهمیده، اما ترجیح میدهند در ادبیات سیاسی خود که برای افکار عمومی منتشر میشود، از اصطلاحاتی چون "غیرقابل درک"، "غیرقابل قبول" و "مرزبندی بودن صبر خود" سخن بگویند. ایران و ترکیه بهخوبی نقطههای انفصال و واگرایی خود را میدانند. ترکیه که سعی داشته همصدا با ترامپ و کشورهای عربی خلیجفارس، برضد سیاستهای توسعهطلبانه ایران در منطقه انگشت بگذارد که همین امر نیز خشم مقامات ایرانی را از این "نقض عهد" درپی داشته است. اما ظاهراً مقامات ترکیه، اعتراض ایران و احضار سفیر ترکیه به وزارت امور خارجه را بهعنوان "یک فرصت عالی دیگر" ارزیابی کرده و به زودی به این امر واکنش نشان دادهاند.
بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تنها چند ساعت پس از اظهاراتش در مورد "نابجا و بیربط" بودن اظهارات اردوغان، با واکنش همتای ترک خود مواجه شد. بههر حال انتظار نمیرود که جر خوردن یکباره روابط دیپلماتیک این دو کشور رقیب به زودی ترمیم شود؛ بهخصوص اینکه ترکیه همگام شدن با خشم ترامپ را بر روابط با ایران ترجیح داده است.