خطر اعدام قریب الوقوع جان هشت شهروند سنی‌مذهب کُرد را تهدید می‌کند

هشت شهروند سنی مذهب کُرد که به اتهام معاونت و مساعدت در حملات مرگبار ۱۷ خردادماه سال گذشته تهران به اعدام محکوم شده بودند، با تایید این حکم در دیوان عالی کشور در خطر اجرای حکم اعدام قرار دارند.

هشت شهروند سنی مذهب کُرد که به اتهام معاونت و مساعدت در حملات مرگبار ۱۷ خردادماه سال گذشته تهران به اعدام محکوم شده بودند، با تایید این حکم در دیوان عالی کشور در خطر اجرای حکم اعدام قرار دارند. حکومت جمهوری اسلامی در خلال ٣٠ سال اخیر از گروههای تندرو مذهبی و از جمله داعشی‌ها برای سرکوب جریان آزادی‌خواهی خلق کُرد علیه کردهای شرق کردستان استفاده کرده است

 

این افراد به دنبال حملات مرگبار ۱۷ خردادماه سال گذشته به حرم آیت الله خمینی و همچنین مجلس ایران که چندین کشته برجای گذاشت، بازداشت شده‌اند. بعد از این حادثه، ده‌ها شهروند کُرد به اتهام همکاری با «گروه‌های تندروی مذهبی» در شهرهای مختلف ایران بازداشت شدند. از این تعداد، هشت نفر به نام‌های سلیمان مظفری، اسماعیل صوفی، رحمان بهروز، سید ماجد مرتضایی، سیروس عزیزی، ایوب اسماعیلی، خسرو رمضانی میر احمدی و عثمان بهروز( برادر رحمان) در اردیبهشت ماه امسال به اعدام محکوم شدند.

 

به نقل از شبکه حقوق بشر کردستان یک منبع آگاه که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود به این مرکز گفته است: به دنبال حملات مرگبار ۱۷ خردادماه سال گذشته در تهران، این افراد طی برگزاری هفت جلسه دادگاه، بدون حق داشتن وکیل تعیینی و طی یک روند دادرسی کاملا «ناعادلانه» در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی صلواتی به اعدام محکوم شده‌اند.

 

این منبع در ادامه اظهار داشت که بعد از صدور حکم اعدام برای این زندانیان، وکلای تسخیری نیز در جهت اعتراض به این احکام تلاش چندانی نداشته اند. در حالی که وکلای تسخیری دو تن از این محکومین، خسرو رمضانی میراحمدی و عثمان بهروز، به حکم صادره اعتراضی نکرده‌اند، تلاش‌های وکیل تسخیری سلیمان مظفری نیز تنها درخواست تخفیف مجازات بوده است. در چنین شرایطی، در تاریخ ۲۱ خردادماه، شعبه ۳۹ دیوان عالی کشور حکم اعدام این افراد را مورد تایید قرار داد.

 

این منبع همچنین در خصوص شیوه و زمان بازداشت این شهروندان افزود که بعد از حملات تهران، با توجه به این که مهاجمین ساکن شهرهای مختلف استان کرمانشاه بودند، بیشتر بازداشت شدگان نیز از اعضای خانواده و آشنایان این مهاجمین بودند. هفت نفر از این شهروندان به نام‌های سلیمان مظفری در ۲۰ خردادماه، اسماعیل صوفی در ۱۹ خردادماه، رحمان بهروز در ۱۷ خردادماه، سید ماجد مرتضایی در ۱ تیرماه، ایوب اسماعیلی در ۲۰ خردادماه، خسرو رمضانی در ۲۶ خردادماه و عثمان بهروز در ۳ تیرماه توسط نیروهای امنیتی در شهرهای پاوه، سرپل ذهاب و روانسر بازداشت شده‌اند.

 

به گفته این منبع آگاه، ابهاماتی در پرونده های این محکومین دیده می شود. به عنوان مثال، یکی از این شهروندان محکوم به اعدام به نام سیروس عزیزی که شاگرد یکی از مهاجمین بوده در ۲۳ خردادماه بعد از احضار به اداره اطلاعات پاوه، خود شخصا به این نهاد امنیتی مراجعه کرده و بعدا بازداشت شده است. همچنین در کیفرخواست قرائت شده توسط نماینده‌ی دادستان در جلسه‌ی نخست دادرسی اعلام شده که وی هیچ نقشی در جریان حمله انتحاری به حرم آیت الله خمینی و مجلس شورای اسلامی نداشته و صرفا به دلیل هواداری از داعش به «بغی» متهم شده و به اعدام محکوم شده است.

 

همین منبع مذکور در ادامه اظهار داشت همه هشت فرد محکوم شده تا ۵ تیرماه سال ۹۶ در بازداشتگاه اداره اطلاعات کرمانشاه واقع در میدان نفت مورد بازجویی قرار گرفته و بعدا به زندان دیزل آباد کرمانشاه منتقل شده اند. در تاریخ ۱۰ تیرماه این افراد با نیابت قضایی دادگاه انقلاب تهران از زندان دیزل آباد کرمانشاه به بند ۲۰۹ زندان اوین تهران منتقل شدند و جلسه دادگاهی این افراد در ۸ اردیبهشت ماه امسال در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب با حضور خانواده تعدادی از کشته شدگان این حملات برگزار شد.

 

به گفته این منبع، این متهمین به مدت سه ماه از حق هرگونه ملاقات و تماس با خانواده هایشان محروم بوده‌اند. بعد از این مدت نیز، ملاقات با خانواده ها تنها با حضور بازجویان امنیتی میسر بوده است.

 

سایت میزان وابسته به دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران، گزیده‌ایی از برگزاری ۷ جلسه دادگاهی این افراد را منتشر کرده است که در آن بخش عمده‌ای از دفاعیات متهمین حذف شده است.

 

نکته مهم دیگر این گزارشات این است که تاریخ بازداشت سیروس عزیزی متهم ردیف پنجم این پرونده که از اعضای خانواده بنیاد شهید جمهوری اسلامی نیز می‌باشد و خود شخصا در ۲۳ خردادماه سال ۱۳۹۶ به اداره اطلاعات مراجعه کرده بود، ۱۰ تیرماه اعلام شده است.

 

این منبع آگاه ضمن نگرانی در خصوص خطر اجرای حکم اعدام این زندانیان در پایان افزود، تا امروز وکلای تسخیری این متهمین درخواست اعاده دادرسی نداده‌اند و مراجعه وکلای تعینی نیز جهت درخواست اعاده دادرسی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران تاکنون بی‌نتیجه بوده است. چنین روندی موجب افزایش نگرانی‌ها در خصوص اعدام قریب الوقوع این زندانیان شده است.

 

مشخصات دقیق این زندانیان با توجه به اتهامات مطرح شده علیه آنان :

 

متهم ردیف اول: سلیمان مظفری، متولد ۱۳۴۲ فرزند رحمان و ساکن روانسر

اتهام: بغی + قاچاخ و حمل و نگهداری سلاح، ورود غیرمجاز به ایران، حمل و استفاده از سند جعلی و حمل و نگهداری گاز اشکاور

 

متهم ردیف دوم: اسماعیل صوفی، متولد ۱۳۶۴، فرزند مجید، مجرد ساکن سرپل ذهاو

اتهام: معاونت در افساد فی الارض، حمل و نگهداری سلاح و مهمات جنگی سبک و سنگین

 

متهم ردیف سوم : رحمان بهروز، فرزند کریم، اهل سرپل ذهاو

اتهام: معاونت در فساد فی الارض، جعل شناسنامه و کارت ملی، خرید و حمل و نگهداری چندین سلاح سبک و سنگین و مهمات

 

متهم ردیف چهار: سید ماجد مرتضایی، فرزند سید حسن، پاوه، متاهل

معاونت در فساد فی الارض مستوجب اعدام

 

متهم ردیف پنج: سیروس عزیزی، متولد ۱۳۶۵ فرزند عبدالخالق، ساکن پاوه

اتهام: بغی بدلیل عضویت در گروه تکفیری داعش

 

متهم ردیف شش: ایوب اسماعیلی، متولد ۱۳۶۸ فرزند حسن، ثلاث باوه‌جانی، متاهل،

اتهام: معاونت در فساد فی الارض مستوجب اعدام، خرید و حمل چندین سلاح و مهمات سبک و نیمه سنگین

 

متهم ردیف هفت: خسرو رمضانی میر احمدی فرزند کاک احمد ، متولد ۱۳۵۵،

اتهام: معاونت در افساد فی الارض مستوجب اعدام، تهیه و نگهداری چندین سلاح و مهمات سبک و نیمه سنگین ، استفاده از سند مجعول

 

متهم ردیف هشت: عثمان بهروز، برادر متهم ردیف سوم و اهل سرپل ذهاو، فرزند کریم، متولد ۱۳۶۷ و شغل دامدار

معاونت در افساد فی الارض مستوجب اعدام، تهیه و نگهداری چندین سلاح سبک و نیمه سنگین و اسکان تیم ترور

 

روز ۱۷ خردادماه سال ۹۶ در جریان حمله مرگبار به مجلس ایران و حرم آیت الله خمینی ۱۲ نفر کشته و ۴۲ نفر نیز زخمی شدند. شش مهاجم نیز در جریان این حمله کشته شدند. این در حالی است که حکومت ایران میانه نه چندان بدی با اعضا و هواداران داعش در ایران دارد و از آنان برای مقابله با جریان آزادیخواهی کردهای این بخش از کردستان استفاده می‌کند.

 

گروه داعش با انتشار ویدویی از این حمله، مسئولیت این حمله مرگبار را بر عهده گرفته بود.