تصویر

گُلیز کایا: در ترکیه زنان قتل‌عام می‌شوند

گلیز کایا، سخنگوی شورای زنان شهر آمد از دم پارتی اعلام کرد که سیاست‌های حکومت آک‌پ در پس قتل‌عام زنان در ترکیه قرار دارد.

گلیز کایا

در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵، ۶۷ زن به قتل رسیدند و مرگ ۸۳ زن مشکوک گزارش شده است. بر اساس داده‌های پلتفرم «ما قتل زنان را متوقف خواهیم کرد» (KCDP)، در ماه ژانویه از ۳۳ زن به قتل رسیده ۲۳ زن، در ماه فوریه از ۱۶ زن به قتل رسیده ۱۱ زن و در ماه مارس نیز از ۱۸ زن به قتل رسیده ۱۵ زن در نتیجه خشونت مردان در داخل خانه جان خود را از دست داده‌اند. خانه‌هایی که زنان باید در آن احساس امنیت کنند، به محل خشونت تبدیل شده‌اند.

گلیز کایا سخنگوی شورای زنان شهر آمد از حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی)، در مورد موضوع قتل زنان با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.

گلیز کایا گفت: «در پشت قتل زنان، سیاست‌های حکومت حزب عدالت و توسعه (آ‌ک‌پ) دلیل اصلی است. در سال ۲۰۱۱، نام وزارت زنان به وزارت سیاست‌های اجتماعی و خانواده تغییر یافت. پس از آن نیز ترکیه از کنوانسیون استانبول خارج شد؛ قانون شماره ۶۲۸۴ را بی‌اثر کرد. جدایی را دشوار کرد و حق نفقه زنان را موضوع بحث قرار داد. پس از همه این‌ها، سال ۲۰۲۵ از سوی رجب طیب اردوغان به عنوان 'سال خانواده' اعلام شد.

ما به عنوان سازمان‌های زنان و شورای زنان شهر آمد از دم پارتی با پافشاری می‌گوییم: سال ۲۰۲۵ برای زنان سال مبارزه خواهد بود. حکومت آ‌ک‌پ از روزی که به قدرت رسیده تاکنون، سیاست قتل‌عام علیه زنان، کوردها و نیروهای چپ و سوسیالیست را به پیش برده است. ما به عنوان یک جنبش، در ابتدا از آزادی زنان دفاع کردیم. آزادی زنان اساس جنبش ماست. متاسفانه حکومت آ‌ک‌پ سیاستی را دنبال می‌کند که می‌خواهد زنان را به طور کامل در خانه محبوس کند.»

«سیاست معافیت از مجازات باید پایان یابد»

گلیز کایا با اشاره به اینکه به دلیل معافیت قاتلان از مجازات، قتل‌عام علیه زنان افزایش یافته است، گفت: «در ذهنیت مردسالار، با درک 'هر کاری کنم برای خودم می‌ماند' رویکرد نشان داده می‌شود. تا زمانی که سیاست‌های معافیت از مجازات ادامه داشته باشد، متاسفانه قتل‌عام زنان نیز ادامه خواهد داشت. تنها در پایان ماه مارس، در شهر آمد ۲ زن توسط مردانی از بستگانشان به قتل رسیدند. یکی از این زنان توسط همسرش که بارها او را کتک زده بود و دیگری توسط پدرش به قتل رسید. قتل زنان آنقدر افزایش یافته است که تنها راه رهایی از این وضعیت، مبارزه و سازماندهی است. زنان باید با قوانین محافظت شوند. سیاست معافیت از مجازات باید فورا پایان یابد و مردان مجرم مجازات شوند.»

«تنها راه، حفاظت و سازماندهی است»

گلیز کایا با بیان اینکه زنان باید با سازماندهی عمل کنند، گفت: «آقای اوجالان در ۲۷ فوریه خواستار 'جامعه دموکراتیک' شد. جامعه دموکراتیک به معنای خوددفاعی است. ما خوددفاعی را از طریق شوراهای خود انجام خواهیم داد. ما در تمام شهرها و شهرستان‌های خود شوراهای زنان ایجاد خواهیم کرد، با سازماندهی زنان قدرت خود را ایجاد خواهیم کرد و حقوق و زندگی خود را به هیچ قدرتی واگذار نخواهیم کرد، ما به مبارزه و سازماندهی خود ادامه خواهیم داد. زنانی که مورد خشونت قرار می‌گیرند نباید بترسند و سکوت کنند؛ ما با آن‌ها هستیم.»