تصویر

اگر عراق نسل‌کشی را به رسمیت بشناسد، ایزدی‌ها خود را بخشی از عراق خواهند دید

حسین سادو معاون رئیس مشترک م‌خ‌د‌ش از آغاز جمع‌آوری امضا از ماه آینده برای به رسمیت شناختن نسل‌کشی ایزدی‌ها خبر داد و گفت: «هر چند دولت عراق این را شفاهی می‌گوید، اما نسل‌کشی ایزدی‌ها را به رسمیت نشناخته است.»

اداره خودمدیریتی شنگال از ۱۳ نوامبر امسال یعنی در نهمین سالگرد آزادسازی شنگال گام تاریخی جدیدی را آغاز کرد. این اداره کمپین جمع‌آوری امضا در سطح بین‌المللی را به راه انداخت تا دولت «فرمان»(نسل‌کشی) ۳ اوت ۲۰۱۴ را به عنوان نسل‌کشی به رسمیت بشناسد. در بیانیه اداره خودمدیریتی درخواست شده است که نسل‌کشی ایزدی‌ها به رسمیت شناخته شود، عاملان نسل‌کشی محاکمه شوند و به جامعه ایزدی کمک‌های مادی و معنوی برای بازگشت به سرزمین و مناطق خود انجام گیرد و حفاظت از موجودیت آنها باید توسط سازمان ملل تضمین شود.

کمپین امضا که با این درخواست‌های اصلی آغاز شده است تا روز اول آوریل سال ۲۰۲۵ ادامه خواهد داشت. این کارزار در سطح شنگال، عراق، کوردستان و جهان اجرا خواهد شد. امضاها به دو صورت الکترونیکی و دستی جمع‌آوری خواهد شد. حسین سادو معاون رئیس مشترک مجلس خودمدیریتی دموکراتیک شنگال (م‌خ‌د‌ش) در مورد اهداف کمپین و همچنین مقدمات آن با آژانس ما صحبت کرد.

«هدف جمع‌آوری یک میلیون امضا است»

حسین سادو با اعلام اینکه پس از اعلام کمپین امضا، اکنون در حال آماده شدن برای شروع جمع‌آوری امضا از ابتدای ماه آینده هستند، گفت: «هدف ما جمع‌آوری یک میلیون امضا است. ما معتقدیم که مردم ما قویا در این کمپین شرکت خواهند کرد.

این کمپین نه تنها در شنگال، بلکه در همه جا اجرا می‌شود؛ حتی در مکان‌هایی که امکان جمع‌آوری حضوری امضا وجود ندارد، همه می‌توانند امضای دیجیتال خود را از طریق سایت‌های اینترنتی ارائه کنند. ما کمپین را به هر منطقه‌ای که ایزدی‌ها را می‌شناسد می‌بریم و آن‌هایی که نمی‌شناسند، سعی می‌کنیم از طریق این کمپین، ایزدی‌ها را معرفی کنیم. شاید برخی کشورها ندانند چگونه فرمان به ایزدی‌ها رسید. لازم نیست فقط ایزدی‌ها آن را امضا کنند، هر کسی که انسانیت دارد می‌تواند امضا کند. فرقی نمی‌کند مسیحی باشد، مسلمان باشد یا یهودی و یا کاکه‌ای.»

«عراق شفاها درباره نسل‌کشی صحبت می‌کند اما آن را به رسمیت نمی‌شناسند»

حسین سادو همچنین از سیاست دولت عراق در قبال ایزدی‌ها انتقاد کرد و گفت: «عراق هنوز نسل‌کشی ایزدی‌ها را از نظر اداری و رسمی نپذیرفته است؛ این در حالی است که ایزدی‌ها متعلق به عراق هستند، ما در خاک عراق زندگی می‌کنیم. اما عراق تا کنون رسما این فرمان را به عنوان نسل‌کشی نپذیرفته است. مقامات دولتی در مورد آن صحبت می‌کنند، اما نسل‌کشی به عنوان یک سند رسمی پذیرفته نشده است.»

حسین سادو معاون رئیس مشترک م‌خ‌د‌ش اعلام کرد که پس از پایان کمپین امضاها، نتایج به همه طرف‌های ذیربط تحویل داده می‌شود و ادامه داد: «یک نسخه از امضاهایی را که جمع‌آوری می‌کنیم به دولت عراق و یک نسخه را برای رئیس‌جمهور عراق ارسال می‌کنیم. یک نسخه دیگر به دادگاه فدرال عراق فرستاده می‌شود. ما همچنین نسخه‌هایی را برای کشورهایی که نسل‌کشی ایزدی‌ها را به رسمیت شناخته‌اند ارسال خواهیم کرد. زیرا آن کشورها هر چند نسل‌کشی را پذیرفته‌اند اما تا امروز کاری برای ایزدی‌ها انجام نداده‌اند.»

پذیرفتن نسل‌کشی، عراق را تقویت می‌کند»

حسین سادو در پايان ارزيابي خود به اوضاع خاورميانه به ويژه عراق اشاره كرد و گفت: «اكنون در خاورميانه روند حساسی وجود دارد، شرايط سختی وجود دارد. اگر دولت عراق نسل‌کشی ایزدی‌ها را در این روند بپذیرد، ایزدی‌ها نیز خود را بخشی از عراق خواهند دید. آنها خود را بخشی از مردم عراق خواهند دید. ایزدی‌ها از اینکه دولت عراق نسل‌کشی را به رسمیت نشناخته و کاری برای ایزدی‌ها انجام نداده است بسیار ناراحت هستند. باید تا الان حق ایزدی‌ها داده می‌شد اما ایزدی‌ها هنوز حق خود را نگرفته‌اند. عراق به ایزدی‌ها توجهی نکرده است و حقوق آنها از بین رفته است. اگر نسل‌کشی ایزدی‌ها پذیرفته شود، این نه تنها برای ایزدی‌ها خوب است، بلکه برای دولت عراق نیز خوب است.»