رؤسای مشترک دم پارتی خواهان مبارزه بی‌وقفه شدند

تولای حاتم‌اوغوللاری در مقابل ساختمان شهرداری کلانشهر مردین سخنرانی کرد و گفت: «ما برای مبارزه‌ای بی وقفه آماده هستیم»، تونجر باکرهان نیز بیان داشت: «انزوای تحمیلی، بزرگ‌ترین اشتباهی است که در این کشور انجام شده است.»

مقاومت خلق علیه غصب

حزب برابری و دموکراسی خلق‌ها (دم پارتی)، در مقابل ساختمان شهرداری کلانشهر مردین که برای آن قیم منصوب شده است، تجمع گروه نمایندگان پارلمان را تشکیل داد. غمزه تاشچی جانشین دبیرکل حزب انقلابی، حسین کوچوک‌بالابان رئیس‌مشترک جمعیت حقوق بشر (IHD)، جولیانا سوزان سخنگوی TOP، هاکان اوزتورک دبیرکل EHP، مرجان تیتیز و فرای مرت‌اغلو رؤسای مشترک SYKP، ارکان‌باش دبیرکل حزب کمونیست ترکیه (TIP)، مراد چَپنی دبیرکل ESP، و سِودا کاراجا نماینده پارلمان از لیست EMEP نیز در این تجمع حضور داشتند.

ابتدا تولای حاتم‌اوغوللاری سخنرانی کرد و ضمن اشاره به مصادف شدن زمان کودتای قیم‌ها با سالروز کودتای سیاسی ۴  نوامبر ۲۰۱۶ ، گفت: «این ذهنیت، تداعی‌گر کنعان اورَن، تحسین یالچین‌کایا و ژنرال‌های 28 فوریه می‌باشد. اگر امروز کنعان اورَن در قید حیات بود، اذعان می‌کرد که کودتای این حکومت از کودتای آنان قوی‌تر است.»

حاتم‌اوغوللاری در ادامه سخنانش، انتصاب قیم را کودتا علیه دموکراسی، و نقض قانون اساسی خواند و آن را به معنای نقض حق انتخاب و انتخاب‌شدن دانست. وی در بخش دیگری از سخنانش ضمن محکوم کردن حملات رسانه‌های وابسته به حکومت علیه تونجر باکرهان، هدف از انتصاب قیم‌ها را دسترسی به رانت خواند. وی مجلس را راه‌حل برون‌رفت از وضعیت فعلی دانست و خطاب به نمایندگان مجلس گفت: «راه‌حل، پارلمان است. برای رسیدن به راه‌حل، همه باید وارد عمل شوند.»

رئیس‌مشترک دم پارتی در پایان سخنانش، خطاب به مخالفین وضع موجود، نیروهای دموکراسی‌خواه و سازمان‌های کار و اصناف، گفت: «باید در این مسئله در کنار هم بیاستیم. در گذشته تعلل کردیم و آن‌ها بر شهرداری اسن‌یورت قیم گماردند. اگر این بار دست روی دست بگذاریم، شک نداشته باشید که برای شهرداری‌های غرب ترکیه نیز قیم تعیین خواهند کرد. امروز، روز صیانت از دموکراسی، حقوق بشر، حق، حقوق و عدالت است. ما بی‌وقفه علیه کودتای قیم‌ها مبارزه خواهیم کرد. ما از همه می‌خواهیم که به اعتراضات بپیوندند.»

پس از آن، تونجر باکرهان رئیس‌مشترک دم پارتی نیز سخن گفت و در سخنرانی‌اش ضمن پرداختن به این مسئله که در ترکیه دو جریانِ «طرفداران جمهوری قیم‌گرا» و «طرفداران جمهوری دموکراتیک» در مقابل یکدیگر قرار دارند، تاکید کرد آنان خواهان یک جمهوری دمکراتیک هستند. وی همچنین گفت: «طرفداران حکومت و قلم‌فروشانی که شرافتشان در گرو جیب‌هایشان است، می‌گویند که به دلیل مسئله ترور، قیم بر شهرداری‌ها گمارده می‌شود. این افراد سالهاست که، تمامی اعمال پلید و بی‌قانونی‌هایشان را با همین مفهوم ترور توجیه کرده‌اند و کشور را غارت می‌کنند. تمام دزدی‌ها و تخلفاتشان را پشت همین کلمه پنهان کرده‌اند. اگر به دنبال ترور و تجزیه‌طلبی می‌گردید، کافی است نگاهی به اعمال خودتان بیاندازید.»

باکرهان در ادامه سخنانش به وعده‌های حکومت برای چاره‌یابی اشاره کرد و هدف واقعی این مباحث را تحمیل قیم‌ها دانست. وی همچنین با مطرح کردن این سوال که کوردها در وضعیتی که تمامی ارزش‌ها، ابزارهای مبارزاتی و حقوقشان جرم‌انگاری شده است باید چه کنند، گفت: «شما باید پاسخ این سوال را بدهید. من از باغچلی، اردوغان، و همه نمایندگان مجلس می‌پرسم که کوردها چه کار باید بکنند؟».

وی همچنین به مسئله انزوای تحمیلی بر رهبر آپو نیز اشاره نمود و گفت: «مسئله کورد، انزوای تحمیلی بر اوجالان در امرالی و منزوی‌سازی دم پارتی در عرصه سیاسی است. این انزوا، بزرگترین اشتباهی است که علیه کشور انجام می‌شود. از این ذهنیت دست بردارید. شما هم لطفا این سوال را از اعضای آ‌ک‌پ که در مناطق شما مشغول سیاست‌رانی هستند، بپرسید.ما از تمامی سیاستمداران کوردی که در صفوف آ‌ک‌پ حضور دارند می‌خواهیم اگر ذره‌ای حیثیت در وجودتان باقی مانده است، استعفا دهید. رئیس آ‌ک‌پ هفته پیش گفت «مخاطب ما خواهران و برادران کوردمان هستند»، از کدام خواهر و برادر سخن می‌گویید؟»

باکرهان در بخش پایانی سخنانش به مسئله مذاکره اشاره نمود و ضمن اعلام آمادگی دم پارتی برای مذاکره و رهیافت سیاسی، خطاب به دولت باغچلی گفت: «جناب باغچلی، ما به سوی شما دست دوستی دراز کردیم، اما شریک و متحد شما با دستی دیگر آن را پس زد. مشکل از دست‌های ما نیست، بلکه مشکل از متحد شما است. اگر واقعا خواهان چاره‌یابی هستید، ابتدا در مورد قیم‌ها صحبت کنید، انزوای تحمیلی را پایان دهید، بر پایه قانون رفتار کنید و قیم‌ها را عزل کنید. وقتی ما برای مذاکره و گفتگو تلاش می‌کردیم، شما سرگرم تَله و دام بودید. آن‌ها به ما می‌گفتند که این فرصتی تاریخی است؛ ما نیز به حکومت می‌گوییم که این برای شما نیز یک فرصت تاریخی است. با ذهنیت تحمیل قیم نمی توانید صلح ملّی ایجاد کنید. ما تسلیم شما نخواهیم شد.»