به گفته شورای اتحادیه اروپا، که ریاست دورهای آن بر عهده لهستان است و کشورهای عضو را گرد هم میآورد، تصمیم اتخاذ شده در هفته گذشته توسط سفرای ۲۷ کشور، روز سهشنبه در بروکسل توسط وزرای امور اروپایی اتحادیه اروپا به طور قطعی مورد تایید قرار گرفت.
بنجامین حداد، وزیر مختار فرانسه در امور اروپا، از این تصمیم استقبال کرد و اظهار داشت: «این فقط یک گام است و ما باید فراتر از این نیز پیش برویم.»
برنامه «سِیف» (Safe)
این برنامه که با نام «سِیف» (Safe) شناخته میشود، اعتباری به مبلغ ۱۵۰ میلیارد یورو را برای تامین مالی مشترک خرید تسلیحات و پروژهها در زمینههایی که عرضه اروپا ناکافی است، مانند تولید موشک، مهمات، پهپادها و سیستمهای پدافند هوایی، پیشبینی میکند.
کشورهای غیر عضو اتحادیه اروپا مانند نروژ و اوکراین که توافقنامه همکاری دفاعی و امنیتی را امضا کردهاند نیز قرار است در این برنامه شرکت کنند.
همکاری با بریتانیا
هفته گذشته، یک توافقنامه همکاری مشابه بین بریتانیا و اتحادیه اروپا در لندن امضا شد. این توافقنامه پس از مذاکرات بیشتر، امکان ادغام کامل لندن در این برنامه اروپایی را فراهم خواهد کرد.
این توافقنامه در دورهای که بخش بزرگی از خریدهای تسلیحاتی فعلی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از خارج از اروپا، به ویژه از ایالات متحده آمریکا، انجام میشود، برای تقویت صنعت دفاعی اروپا مهم تلقی میشود.
سهم تولید اروپایی و کنترل از راه دور
پروژههای مورد حمایت بسیاری از کشورهای عضو، از جمله فرانسه، باید تا ۶۵ درصد از قطعات خود را عمدتا از طریق صنعت دفاعی اروپا تامین کنند. ۳۵ درصد باقیمانده نیز میتواند از کشورهایی مانند ایالات متحده آمریکا که عضو برنامه «سِیف» نیستند، تامین شود.
برای اطمینان از اینکه یک کشور سوم نمیتواند تسلیحات تولید شده با استفاده از یکی از قطعات آن را از راه دور کنترل کند، یک مرجع مرکزی مسئول خواهد بود تا از غیرممکن بودن این امر اطمینان حاصل کند. به عنوان مثال، یک منبع اروپایی توضیح داد که هدف این برنامه «سِیف» این است که از کنترل یک پهپاد اروپایی توسعهیافته از طریق نرمافزار یک تولیدکننده آمریکایی از ایالات متحده آمریکا، جلوگیری شود.
«سِیف» به عنوان بخشی از یک برنامه گستردهتر که توسط کمیسیون اروپا در پایان ماه مارس ارائه شد و هدف آن اختصاص ۸۰۰ میلیارد یورو برای تسلیح مجدد قاره اروپا است، اهمیت پیدا میکند.