"مواضع سازمان ملل شنگال را در معرض تهدید قرار میدهد"
۵ سال از نسلکشی ایزدیهای شنگال میگذرد. با اینکه نهادهای وابسته به سازمان ملل بارها خواهان به رسمیت شناختن قتلعام ایزدیها شدهاند اما سازمان ملل در این راستا گامی برنداشته است...
۵ سال از نسلکشی ایزدیهای شنگال میگذرد. با اینکه نهادهای وابسته به سازمان ملل بارها خواهان به رسمیت شناختن قتلعام ایزدیها شدهاند اما سازمان ملل در این راستا گامی برنداشته است...
۵ سال از نسلکشی ایزدیهای شنگال میگذرد. با اینکه نهادهای وابسته به سازمان ملل بارها خواهان به رسمیت شناختن قتلعام ایزدیها شدهاند اما سازمان ملل در این راستا گامی برنداشته است. ایگرک رییس مشترک شورای ایزدیهای شنگال در تبعید میگوید موضع سازمان ملل خطر قتلعامهای تازه را بر ایزدیها فراهم میکند.
کردهای ایزدی که از کهنترین جوامع خاورمیانه است همیشه به دلیل باورمندیهایشان و همچنین کردبودنشان هدف قتلعام واقع شدند. ایزدیها میگویند که تاکنون ٧۴ بار دچار نسلکشی شدهاند. آخرین حمله به ایزدیها برای نابودی آنان در اوایل آگوست ٢٠١۴ روی داد. تبهکاران داعش روز ٣ آگوست ٢٠١۴ با هدف نابودی ایزدیها به شنگال حملهور شدند.
ایزدیهای شنگال و دوستان آنان به مناسبت پنجمین سالروز حمله داعش به شنگال از سازمان ملل و افکار عمومی بینالمللی میخواهند حمله آگوست ٢٠١۴ به شنگال را به عنوان نسلکشی ایزدیها به رسمیت بشناسند. همچنین داعش و دولتهای همکار داعش را در دادگاههای بینالمللی مورد محاکمه قرار دهند.
جالب اینکه نهادهای وابسته به سازمان ملل وحشیگری داعش در شنگال را نسلکشی مینامند اما سازمان ملل از به رسمیت شناختن این جنایت علیه ایزدیهای چشمپوشی میکند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل در گزارشی که مارس ٢٠١۵ منتشر کرده گفته بود:"علیه ایزدیها جنایت جنگی و بشری صورت گرفته است. این جنایت در زمره نسلكشی قرار میگیرد."
شورای حقوق بشر پس از انتشار این گزارش از شورای امنیت خواست تا اقداماتی را در دستور کار قرار دهد اما گامی قابل توجه صورت نگرفته است.
کمیسیون مستقل تحقیق در سوریه تحت نظر شورای حقوق بشر در ١۶ ژوئن ٢٠١۶ گزارشی را منتشر کرد. در گزارش این کمیسیون از نسلکشی ایزدیهای در حمله داعش سخن به میان آمده و از نیروهای بینالمللی خواست عاملان این حمله را مورد محاکمه قرار دهند.
در سومین سالروز قتلعام شنگال شورای حقوق بشر در بیانیه از سازمان ملل و نیروهای بینالمللی خواست تا نسلكشی ایزدیها را به رسمیت بشناسند و برای محاکمه اعضای داعش دادگاه بینالمللی وارد عرصه شود.
علاوه بر شورای حقوق بشر تعداد زیادی از نهادهای جامعه مدنی در سطح جهان خواستار به رسمیت شناختن "نسلکشی" شنگال شدند.
در نتیجه تلاشهای مداوم نهادهای ایزدی مستقر در اروپا شورای اروپا روز چهارم فوریه ٢٠١۶ قتلعام شنگال را به بحث گذاشت. این شورا پذیرفت که مسیحیها و اقلیتهای دیگر در عراق و سوریه با قتلعام روبرو شدهاند.
اما با تمام این اوصاف کشورهای عضو شورای اروپا برای اعاده حق به قربانیان گامی برنداشتند.
ایزدیها در پنجمین سالروز قتلعام شنگال خواهان به رسمیت شناختن "نسلکشی" این جامعه از سوی سازمان ملل میباشند. فیکرت ایگرک رییس مجلس شنگال در تبعید در مورد موضع سازمان ملل به گفتوگو با خبرگزاری فرات پرداخت.
"ایگرک؛ سکوت پنجسال گذشته همچنان ادامه دارد"
ایگرک اظهار کرد، با حمله داعش به شنگال نه ائتلاف بینالمللی، نه سازمان ملل هیچکدام واکنشی نشان ندادند و افزود:"سکوتی که حکمفرما بود همچنان تا امروز هم ادامه دارد، با اینکه در پنج سال گذشته بارها با مسئولان سازمان ملل و سازمانهای بینالمللی دیدار نمودههایم اما هنوز برای التیام زخمهای جامعه ایزدی گام موثری برنداشتهاند."
ایگرک با اشاره به گزارشهای شورای حقوق بشر سازمان ملل که رویدادهای شنگال را «نسلکشی» خوانده بود افزود:"با وجود گزارشهای مذکور نه سازمان ملل و نه سازمانهای آن رویدادهای شنگال را به رسما به عنوان نسلکشی نپذیرفتهاند. دردهای ما همچنان تازهاند. از اینکه سوم آگوست را رسما به عنوان نسلکشی نمیپذیرند این سازمانها را محکوم میکنیم. به مناسبت گذشت پنج سال از نسلکشی از سازمان ملل و نیروهای بینالمللی میخواهیم که سوم آگوست را همچون سالروز «نسلکشی ایزدیها» به رسمیت بشناسند. همچنین خواهان محاکمه تمام افرادی هستیم که در این نسلکشی دست داشتند."
"مستیقما به شنگال کمک نکردهاند"
ایگرک خاطرنشان کرد که سازمان ملل، شورای اروپا و پارلمان اروپا تاکنون به عنوان "کمک به ایزدیها" به برخی نهادها کمک کردهاند اما مستقیما به خلق شنگال هیچگونه همکاری ننمودهاند. وی افزود:"سازمان ملل چرا تا کنون هیئتی را به شنگال نفرستاده است؟ در چنین شرایطی که دردهای ناشی از قتلعام ادامه دارند چرا سازمان ملل نمیخواهد با ساکنان شنگال ملاقات کند؟ برای تأمین نیازهای آنان چرا گام عملی برداشته نشده است؟ ما همچنان خواهان کسب پاسخ برای این پرسشها از سازمانهای مذكور میباشیم و از آنان میخواهیم به وظیفه و مسئولیتهایشان عمل کنند. همچنین اینگونه سیاستهای چرکین آنان را برملا میکنیم."
"قوانین موقعیت خودمدیریتی را میپذیرند اما کشورهای غربی سکوت کردهاند"
ایگرک یادآور شد که یکی از مطالبات اساسی جامعه ایزدی پذیرش موقعیت خودگردانی شنگال است و افزود:"۴ ژوئیه ٢٠١۴ شورای اروپا اعلام کرد که اقلیتهای دینی در مناطق نینوا و شنگال حق دارد اداره امور خویش را در دست گیرند. شورا برای عملی نمودن این تصمیم گامی برنداشت. همچنین بر مبنای قانون اساسی عراق خلقهایی که خطر قتلعام آنها را تهدید میکند میتوانند مدیریت خویش را به دست گیرند. با تمام اینها اما نیروها و سازمانهای غربی دولت عراق را وادار به پذیرش خودگردانی شنگال نکردند."
"موضع سازمان ملل میتواند به بهانهی نسلكشی تازهای بیانجامد"
ایگرک خاطرنشان کرد خطر نشلکشی تازهای شنگال را تهدید میکند و افزود:"اکنون شنگال در محاصره قرار گرفته است. هم نیروهای عراق و هم حشد شعبی در این منطقه حضور دارند. دولت ترکیه هم مداواما آن را به حمله تهدید میکند. این وضعیت خلق ما را در معرض خطر نسلکشیهای تازهای قرار داده است."
ایگرک یادآور شد که خلق ایزدی خود آلام خویش را تسکین دادهاند و افزود:"اگر سازمان ملل و نیروهای بینالمللی به مواضع کنونی خویش ادامه دهند این وضعیت زمینه آغاز مرحلهی تازهای از قتلعام خلق ما را فراهم میکند. یکبار دیگر سازمان ملل و نیروهای بینالمللی را فرامیخوانیم «نسلکشی» سوم آگوست و موقعیت خودگردانی شنگال را به رسمیت بشناسند."
ایگرک در پایان از آحاد میهندوستان و دوستان کردها در اروپا برای شرکت در فعالیتهای یادبود سوم آگوست دعوت به عمل آورد.