اَرَن کَسکین: زندانیان بیمار باید فورا آزاد شوند!

ارن کسکین، رئیس مشترک انجمن حقوق بشر اعلام کرد که پایان دادن به مبارزه مسلحانه پ‌ک‌ک یک گام مثبت است، اما دولت نیز باید گام‌هایی بردارد و گفت: «قبل از هر چیز باید آزادی بیان وجود داشته باشد و زندانیان بیمار آزاد شوند.»

ارن کسکین، رئیس مشترک انجمن حقوق بشر (İHD)، اظهار داشت که تصمیم حزب کارگران کوردستان (پ‌ک‌ک) برای پایان دادن به مبارزه مسلحانه یک رویداد مهم است، اما دولت نیز باید گام‌هایی بردارد.

ارتباط آغاز فرایند با روژاوا

ارن کسکین عنوان کرد که به عنوان مدافعان حقوق بشر، آنها همیشه خواهان حل و فصل مسئله کورد به صورت غیرمسلحانه بوده‌اند، به همین دلیل از تصمیمات اتخاذ شده در کنگره به صورت مثبت استقبال می‌کنند. ارن کسکین اعلام کرد که مسئله کورد تنها به ترکیه مربوط نمی‌شود و کوردستان بین چهار کشور تقسیم شده است و پیشرفت در یکی از بخش‌های این جغرافیا بر دیگری تاثیر می‌گذارد.

ارن کسکین اظهار داشت که روژاوا در این فرایند یک عنصر اساسی است و گفت: «به نظر من، اگر دولت احساس کرده که مجبور به برداشتن چنین گامی است، این مسئله با روژاوا ارتباط دارد. این فرایند با این جمله آغاز نشد که 'بگذارید کوردها بیایند، ما با هم کنار بیاییم'. تاثیر حضور کوردها در روژاوا، وضعیت اسرائیل که به یک قدرت بزرگ جنگی در خاورمیانه تبدیل شده است، وضعیت آمریکا، همه اینها باید با هم ارزیابی شوند. یعنی به دلیل وقایع در خاورمیانه چنین فرایندی آغاز شد. در این چارچوب، پ‌ک‌ک به خواسته اوجالان عمل کرد و اعلام کرد که سلاح‌های خود را بر زمین گذاشته است. بر زمین گذاشتن سلاح‌ها مثبت است، اما از سوی دیگر دولت نیز باید گام بردارد.»

عدالت باید اجرا شود

ارن کسکین تاکید کرد که گام اصلی که باید برداشته شود، اجرای عدالت است. ارن کسکین گفت: «قانون مکتوب و اجرای آن کاملا از هم جدا هستند. طبق قانون اساسی، تصمیمات دادگاه قانون اساسی برای تمامی نهادها لازم‌الاجرا است، اما قوه قضاییه این را نیز اجرا نمی‌کند. بنابراین، دولتی که حتی قوانین داخلی خود را نیز اجرا نمی‌کند، قبل از هر چیز باید تمامی موانع پیش روی آزادی سازماندهی و بیان را برطرف کرده و مطابق با معاهدات بین‌المللی عمل کند. هیچ کس نباید به خاطر عقایدش محاکمه یا بازداشت شود.

علاوه بر این، به عنوان فوری‌ترین گام، زندانیان بیمار باید آزاد شوند و تمامی زندانیان سیاسی آزاد شوند. همچنین، قانون مبارزه با تروریسم که یک اجرای حقوق خصمانه است، به طور کامل لغو شود. در قانون مجازات ترکیه، بندهای مربوط به جرایم سازمان‌یافته وجود دارد. یعنی قانون مبارزه با تروریسم، حقوق خصمانه است. بنابراین، این قانون باید لغو شود.

علاوه بر این، به نظر من، به عنوان یک زن، قبل از هر چیز امضای کنوانسیون استانبول شورای اروپا باید تمدید شود، و این توافق دوباره امضا شود. یعنی باید به سخنان نفرت‌انگیز پایان داده شود. همه اینها باید انجام شود. اما متاسفانه، ما هنوز از همه اینها بسیار دوریم. زندانیان بیمار هنوز آزاد نشده‌اند. به همین دلیل، اولین گام‌ها باید اینها باشند.»

در خصوص فراخوان تشکیل کمیسیون از سوی دولت باغچلی، رئیس کل حزب ملی‌گرای خلق (م‌ه‌پ)، ارن کسکین گفت که تشکیل چنین کمیسیونی در مجلس یک گام مثبت خواهد بود، اما در کنار کمیسیون مجلس، نیاز به تشکیل «کمیسیون‌های مواجهه و حقیقت‌یاب» وجود دارد.