‌«آنها به دشمنی خود با پیکرها هم ادامه می‌دهند‌»

رسول تَمور وکیل دادگستری ترکیه با بیان اینکه مقامات ترکیه اجازه دفن پیکرهای روزنامه‌نگاران «جیهان بیلگین» و «ناظم داشتان» را در وطنشان نمی‌دهند، گفت: «آنها به خصومت خود با پیکرها هم ادامه می‌دهند.»

مراسم تشییع پیکر روزنامه‌نگاران جیهان بیلگین و ناظم داشتان نیز با خصومت مواجه شد و پیکر آنها اجازه ورود به باکور کوردستان برای خاکسپاری را پیدا نکردند. وکیل رسول تَمور اظهار داشت که هیچ مبنای قانونی برای این کار وجود ندارد.

اعلام شد که ورود پیکرهای روزنامه‌نگاران جیهان بیلگین و ناظم داشتان که در روژاوا به قتل رسیده بودند و چندین روز در مرز منتظر ورود به شهر خود بودند، مسدود شد و بنابراین پیکرها در روژاوا دفن خواهند شد.

در ۱۹ دسامبر ۲۰۲۴ ناظم داشتان و جیهان بیلگین در خودرویی که در آن بودند توسط پهپادهای ترکیه به قتل رسیدند. تمام تلاش‌های خانواده‌های آنها برای پس آوردن پیکرها بی‌نتیجه بود و در نهایت دولت ترکیه اجازه این کار را نداد.

رسول تمور از İHD که وکیل سابق ناظم داشتان نیز بود، اظهار داشت که هیچ مبنای قانونی برای اجازه ندادن به ورود پیکرها به ترکیه وجود ندارد. وکیل تَمور گفت: «این مانع در چارچوب قانونی، قابل بیان نیست. هیچ روند رسمی برای این کار وجود ندارد. هر فردی حق دارد توسط بستگان خود در وطن خود دفن شود. این حق در همه ادیان و اجتماعات به رسمیت شناخته شده است. با جلوگیری از این کار، دولت به دشمنی خود با پیکرها هم ادامه می‌دهد.»

راهی برای توجیه ندارد

وکیل تمور که نگران اظهارات ترکیه در مورد خبرنگارانی است که پرونده دارند نیز گفت: «این وضعیت فقط باعث ایجاد خصومت شده است. این ادعا که روزنامه‌نگاران قبلا محاکمه شده‌اند در دستور کار قرار گرفته است. توجیه مرگ از طریق وجود پرونده جایی ندارد. در قانون، محاکمه‌ها در دادگاه‌ها به صورت قانونی انجام می‌شود و در آنجا مجازات تعیین می‌شود.»

ناظم قبلا تبرئه شده بود

وکیل تمور با بیان اینکه ناظم داشتان در پرونده مذکور تبرئه شده بود، ادامه داد: «من پرونده مربوط به جیهان را پیگیری نکردم، اما ناظم در سال ۲۰۱۶ در دیلوک بازداشت و دستگیر شد و پس از نزدیک به ۶ ماه بازداشت، آزاد شد و از آن زمان تاکنون ناظم از این پرونده تبرئه شده است. وی به دلیل اشتراک گذاری در حساب‌های مجازی خود بازداشت شد، زیرا در این پرونده هیچ عنصر مجرمانه‌ای وجود نداشت. ناظم باید در یک منطقه جنگی محافظت می‌شد، زیرا او یک روزنامه‌نگار بود؛ از این نظر، هنجارهای حقوق بین‌الملل روشن است و همه مقررات حقوقی مربوطه مشخص می‌کند که روزنامه‌نگاران کسانی هستند که باید در منطقه جنگی محافظت شوند.»