برگزاری کنفرانس "بُعد دیگر جمهوری" در سوئیس

به مناسبت یکصدمین سال تاسیس جمهوری ترکیه، در شهر بازل سوئیس کنفرانس "بُعد دیگر جمهوری" برگزار گردید.

به مناسبت یکصدمین سال تاسیس جمهوری ترکیه کنفرانسی با عنوان "بُعد دیگر جمهوری" در شهر بازل سوئیس برگزار شد. کنفرانس با هماهنگی کنفدارسیون کارگران ترکیه در اروپا و حزب سوسیالیست نوین برگزار گردید.

در این کنفرانس سیاست اقتصادی جمهوری ترکیه، سیاست‌ها در برخورد با خلق‌ها و ادیان، سیاست نژادپرستی جمهوری و بنیانگذاری آینده مورد بحث قرار گرفت.

«اقتصاد در کنترل طبقات بالادست بود»

نویسنده مَلَهَت کوتون گفت که در هنگام تاسیس جمهوری ترکیه سرمایه غربی وجود نداشت. جمهوری نوین اقتصاد ترکیه را کنترل نموده و انباشت سرمایه را در دست گرفت. برای مدت زیادی سیاست اقتصادی توسط دولت هدایت می‌شد. از سال ۱۹۸۰ اقتصاد به کنترل گروهی محدود از طبقه بالادست افتاد و اینها مانع از حل مشکلات و پیشرفت خلق‌های ترکیه شدند.

«تاریخ تضادِ طبقاتی است»

نویسنده ولکان یاراشر به چگونگی توسعه و ازدیاد طبقه کارگر همزمان با تاسیس جمهوری ترکیه پرداخت. وی گفت: تاریخ یکصد ساله جمهوری ترکیه تاریخ تضاد طبقاتی است. دولت همواره طبقه کارگر را به عنوان یک خطر بالقوه دیده است.

اردال امره نیز گفت: تاریخ جمهوری ترکیه همواره بر داستان‌سرایی استوار بوده است. همواره برایمان داستان نقل کردند، در حالی که حقیقت چیز دیگری بود.

جنبش آزادی کورد، ممنوعیت‌های ساختگی را درهم شکست

بخش دوم کنفرانس با عنوان "سیاست جمهوری نسبت به ادیان و خلق‌ها" پیگیری شد.

روزنامه‌نگار هایکو باگدات گفت: ما کوردها نیز مانند ارامنه قتل‌عام شدیم. حداقل ما در خاورمیانه باقی ماندیم. تاریخ ترکیه تاریخ قتل‌عامهاست. چپ‌های ترکیه اصلا به موضوع ارامنه نپرداختند. جنبش آزادی کورد این ممنوعیت ساختگی را درهم شکست و به این مسائل پرداخت.

کامیلا غائوغلوش رئیس کنفدراسیون علویان مقیم اروپا نیز گفت: پس از تاسیس جمهوری ترکیه، مسئله تبعیض علیه  علویان نه تنها حل نشد، بلکه مورد انکار قرار گرفت.

از میان ایوزیسیون نیز با کوردها دشمنی می‌کنند

مرال دانش بشتاشیش پارلمانتار هَدَپ نیز گفت: دشمنی با کوردها تنها از طرف حکومت نیست، بلکه در میان نیروهای اپوزیسیون نیز وجود دارد. ج‌ه‌پ "خیر" کرد و به بهانه نظامیان خارجی، مهلت عملیات در خارج از کشور را رد کرد. حماس را سازمان تروریستی نمی‌خوانند اما ی‌پ‌گ و ی‌پ‌ژ را سازمان تروریستی می‌خوانند. به همان اندازه که با کوردها دشمنی می‌کنند، با پیروان ادیان و مذاهب دیگر نیز دشمنی می‌کنند. تلاش ما برای دموکراتیک‌کردن جمهوری ترکیه است. به همین دلیل مورد یورش و ترور قرار گرفته‌ایم.

اُرطغرل کورکچو رئیس افتخاری ه‌دپ نیز به تحلیل جنگ اسرائیل-فلسطین پرداخت و به خطر وقوع جنگ اتمی اشاره نمود.

کورکچو همچنین گفت که در ترکیه به یک بدیل سوم نیاز داریم و دولت ترکیه را نمی‌توان دموکراتیک نمود. یک جمهوری دموکراتیک خلقی لازم است و جنبش کورد در این زمینه جای امید دارد.