بایک: 1 سپتامبر نشانه اصرار جنبش کردها بر چارهیابی سیاسی و دموکراتیک است
بایک: 1 سپتامبر نشانه اصرار جنبش کردها بر چارهیابی سیاسی و دموکراتیک است
بایک: 1 سپتامبر نشانه اصرار جنبش کردها بر چارهیابی سیاسی و دموکراتیک است
«جمیل بایک» از روسای مشترک شورای رهبری ک.ج.ک گفت که هوشیاری کردها در 1 سپتامبر نشانه اصرار جنبش کردها بر چارهیابی سیاسی و دموکراتیک مسئله کرد است. بایک افزود:«ما اجازه نخواهیم داد که دولت آ.ک.پ گامهای ما در راه آشتی و چاره یابی را ناچیز و یا بیارزش جلوه دهد. هر آنکه نمیخواهد روند صلح به بنبست برسد, باید دولت ترکیه را تحت فشار قرار دهد تا برای چارهیابی مسئله کرد گامهایی بردارد. باید با فشارهای اجتماتی از روند تاریخی صلح پشتیبانی کنند».
با نزدیکتر شدن روز 1 سپتامبر همه نگاهها به عملکردهای ک.ج.ک و آ.ک.پ معطوف شده است. اخیرا بسیاری از رسانههای بینالمللی و کردستانی با جمیل بایک از روسای مشترک ک.ج.ک مصاحبههایی انجام دادهاند.
«اسد جباری» گزارشگر « Wala PRESS» , «هیل میرگهای» از مجله لوین, روزنامه مدیا, «آراس محمدامین» از ریگاتیوی, «محمد چاوشین» از رادیوی آزادی و روزنامه راه کردستان, «گولااوما پریر» از روزنامه «لموند» فرانسوی, «محمود حمسیجی» از بیبیسی از جمله روزنامهنگارانی هستند که در 15 روز اخیر به مناطق دفاعی مدیا رفته ومصاحبههایی انجام دادند.
جمیل بایک در مورد روند کنونی صلح, کنگره ملی کردستان , انقلاب غرب کردستان و جنگ داخلی سوریه به پرسشهای روزنامهنگاران پاسخ داد.
بایک گفت که بدون یک سند مکتوب و پروتکل و بدون حضور یک هیأت ناظر و یا میانجیگری یک قدرت تضمینکننده روند چارهیابی دموکراتیک و آشتی را فداکارانه آغاز کردهاند. وی افزود:«ما نخستین گام را برداشتیم تا دولت بتواند به آسانی گامهایی بردارد. تاکنون در سراسر جهان کدامین سازمان و یا دولت چنین کاری انجام داده است؟»
ما تشکیل 8 کمیسیون را پیشنهاد دادیم و منتظر پاسخیم
بایک خاطرنشان ساخت که رهبر ملتکرد, عبدالله اوجالان روند صلح را ارادهمندانه آغاز کرد. وی تأکید کرد که این گام رهبری دولت آ.ک.پ ترکیه را در زمینه برداشتن گام و تن دادن به چارهیابی, تحت فشار قرار داده, اما این دولت بازهم در مقابل آن مقاومت میکند.
بایک یادآور شد که قبل از نوروز 2013 جنبش آنها برای چارهیابی مسئله کرد و به رسمیت شناختن موجودیت کردها, گامهایی یکطرفه برداشته است. وی افزود:«نزد افکار عمومی بینالمللی و جامعه ترکیه این باوری به میان آمد که باید از این پس دولت ترکیه به مطالبات کردها پاسخ دهد و گامهایی بردارد. اردوغان تحت فشار قرار گرفت و ناچار شد که بگوید «ما مطابق گزارش کمیسیون عقلا نقشه راه خود را تدوین خواهیم کرد» گزارشهایی تهیه و ارایه شد. در بسیاری گزارشها اذعان شد که جامعه ترکیه خواهان چارهیابی دموکراتیک مسئله کرد است. همچنین خواسته شد که رهبر آپو آزاد شود. چندین ماه گذشته , اما هنوز هم دولت ترکیه نقشه راهی ارایه نداده و گامی برنداشته».
جمیل بایک تصریح کرد که در چنین وضعیتی که دولت ترکیه و آ.ک.پ هیچ گامی برنداشتهاند, اظهاراتی مبنی بر اینکه «چرا نیروهای گریلا بطور کامل به خارج از مرزها نرفتهاند» تنها با هدف فروپاشی روند صلح بیان میشوند و چهبسا هدف از آن همواز ساختن راه بر قتلعامها و نسلکشی میباشد. بایک بیان داشت که دولت آ.ک.پ ترکیه با ترویج جنگ روانی و اظهاراتی از قبیل «ما میخواهیم حل کنیم اما پ.ک.ک مانعی بر سر راه است» میخواهد راه گریزی برای خود بیابد. پ.ک.ک مسئولیت های خود را بیش از حد انتظار هم بجای آورد . دیگر کاری نمانده انجام ندهیم. ما گامهایی آشکار و مشخص برای چارهیابی برداشتیم. سربازان اسیر را آزاد و آتشبس اعلام کردیم. جنگ را متوقف ساختیم و نیروهایمان را به جنوب کردستان آوردیم, اما دولت آ.ک.پ ترکیه تاکنون چه گامی برداشته؟ واقعا کدام طرف مانعی بر سر راه چارهیابی است؟»
جنگ و صلح بسته به عملکرد آ.ک.پ است
بایک تصریح کرد که تمامی تلاشهای ترکیه تحمیل کردن تسلیمپذیری بر پ.ک.ک است و افزود:«پ.ک.ک علیه سیاست تسلیمپذیری قیام کرده و با مقاومتگری خود از موجودیتش دفاع کرده. انکار این حقیقت یعنی اصرار بر تداوم جنگ 30 ساله ».
جمیل بایک تأکید کرد که برای پیشبرد روند صلح و آغاز مرحله دومین آن, باید در پارلمان ترکیه بر سر 8 کمیسیونی که پ.ک.ک پیشنهاد کرده, بحث و گفتگو صورت گیرد و کمیسیونها تشکیل شوند. در غیر اینصورت روند صلح تداوم نخواهد یافت. بایک در ادامه افزود:«موضعگیری جنبش ما مطابق نوع عملکرد دولت ترکیه خواهد بود. اگر بخواهند, میجنگیم, اگر هم بخواهند صلح را ترویج خواهیم داد. این دو مسئله به تصمیمات آ.ک.پ و دولت ترکیه بستگی دارد. یا جنگ را بر ما تحمیل خواهند کرد که ما هم علیه آنها خواهیم جنگید و یا اینکه مجبورند روند صلح را ادامه دهند. گریلاهایمان همانطور که عقبنشینی کردند, بازهم میتوانند به شمال کردستان بازگشته و بجنگند که البته آتش جنگ همه را خواهند سوزاند. ما از این قدرت برخوردایم که بتوانیم دهها سال دیگر مبارزه کنیم. به این خاطر باید نگاهی استراتژیک به مرحله کنونی داشت نه تاکتیکی.
هوشیاری همگان در 1 سپتامبر هم در این راستا خواهد بود. ما بر تداوم چارهیابی سیاسی دموکراتیک مسایل مصریم. به همین خاطر میخواهیم دولت آ.ک.پ ترکیه گامهایی برداشته و وارد مرحله سومین صلح شود. ما اجازه نخواهیم داد که دولت آ.ک.پ گامهای ما در راه آشتی و چاره یابی را ناچیز و یا بیارزش جلوه دهد. هر آنکه نمیخواهد روند صلح به بنبست برسد, باید دولت ترکیه را تحت فشار قرار دهد تا برای چارهیابی مسئله کرد گامهایی بردارد. باید با فشارهای اجتماتی از روند تاریخی صلح پشتیبانی کنند».