بایک: ایران از طریق مذاکره, مسئله‌کرد را حل کند

بایک: ایران از طریق مذاکره, مسئله‌کرد را حل کند

«جمیل بایک» رئیس مشترک شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» بیان داشت که سال 2014 بر بنیان تجارب 40 سال مبارزه و دستاوردهای 2013 پیشبرد خواهد یافت. دولت آ.ک.پ ترکیه چه بخواهد چه نخواهد, در سال 2014 در روند مبارزات دموکراتیک و آزادیخواهانه تحولاتی مهم به میان خواهد آمد».

جمیل بایک, رئیس مشترک شورای رهبری ک.ج.ک در بخش آخر مصاحبه خود با خبرگزاری فرات, در مورد حل مسئله کرد در ایران, نقش تعیین کننده کردهای مقیم اروپا در مبارزات , اهداف جنبش آزادیخواهی کردها در سال 2014 و تحولات احتمالی, تحلیلاتی به انجام رساند.

برای برگزاری کنگره ملی تلاش می‌کنیم

جمیل بایک گفت کنگره ملی کردها آرزوی اساسی کردهاست و بیان داشت که بخاطر تجزیه کردستان و ملت کرد, این ملت هنوز هم تحت ستم حاکمیت‌ها است.

بایک افزود نه تنها نیروهای سیاسی, بلکه خلق‌کرد هم متوجه این حقیقت است, لذا مدام خواهان اتحاد نیروهای سیاسی است. بایک یادآور شد که در سال 2013 در مورد کنگره ملی گفتگوهای بسیار مهمی صورت گرفت و افزود:

«همانطور که می‌دانیم, مطرح ساختن مسئله کنگره ملی کرد با پیشاهنگی جنبش رهایی دموکراتیک و تحقق حیات آزادانه رهبر آپو, امر مهمی بود. رهبر آپو خواست در شهر آمد یک کنفرانس, در شهر آنکارا یک کنفرانس, در اروپا یک کنفرانس و گسترده‌تر از این کنفرانس‌ها هم کنفرانس چهارمین, یعنی کنفرانس ملی کردها برگزار شود. بزرگترین ضعف امروزی کردها, عدم برگزاری کنگره ملی و فقدان اتحاد ملی است. اگر این مهم تحقق یابد, مسلما مسئله کرد در هر چهاربخش کردستان چاره‌یابی خواهد شد. لذا کنگره ملی به لحاظ سیاسی, اجتماعی, فرهنگی و اقتصادی نتایجی تاریخی به همراه خواهد داشت».

باید گفت فعالیت‌هایشان برای برگزاری کنگره و پیشبرد آن در سال 2014 هم ادامه خواهد داشت. وی افزود:«کنگره ملی دیگر برای ما یک وظیفه و مسئولیت تاریخی مبدل شده. اگر خلق ما منتظر اتحاد ما در کنگره ملی است, پس همه احزاب سیاسی, بویژه ما در این زمینه مسئولیت داریم. اگر به این مسئولیت‌ها عمل شود, دیگر باید همگان از منافع تنگ‌نظرانه و تجزیه‌گرایانه حزبی دست بردارند».

ایران با اعدام‌ها از جامعه کردی بیشتر فاصله می‌گیرد

جمیل بایک, رئیس شورای رهبری ک.ج.ک وقایع شرق کردستان و موج اعدام‌ها از سوی رژیم ایران را هم مورد تحلیل قرار داد و بیان کرد که مسئله مهم این است که آتش‌بس میان رژیم ایران و پژاک ادامه دارد.

بایک خاطرنشان ساخت که مدام جانبدار آتش‌‌بسی اینگونه بوده‌اند و افزود که مدام خواسته‌اند ایران هم از طریق دیالوگ و مذاکره با کردها, مسئله کرد را چاره‌یابی کند.

بایک افزود که ایران هنوز تصمیم نگرفته که به چه شیوه و راهکاری مسئله کرد را حل کند .

وی افزود:«کاملا اثبات شد که دیگر ایران نمی‌تواند با توسل به اعدام‌ها ملت‌کرد را مرعوب سازد و نخواهد توانست آرزوی حیات آزاد و دموکراتیک را به یأس مبدل کند. به همین دلیل اگر ایران خیال می‌کند که با توسل به اعدام‌ها می‌تواند به راه‌‌حلی برسد, مسلما آن یک خودفریبی است, زیرا نتایجی عکس بدنبال خواهد داشت. ایران با این اعدام‌ها رابطه خود با جامعه کردی را کاملا از میان می‌برد و از آن دورتر می‌شود».

اعدام‌ها موجب عدم پایداری آتش‌بس خواهد شد

بایک در ادامه افزود که اگر در کشوری اعدامها تداوم یابد, مسلما در آن کشور آتش‌بس همیشگی و پایدار نخواهد ماند.وی افزود:«نمی‌شود که بطور همزمان هم اعدام‌ها ادامه یابد و هم آتش‌بس برقرار باشد! اگر ایران بگوید این کار غیرممکن است, پس باید بداند که دچار اشتباه شده.

بدون‌شک اعدام‌ها, آتش‌بس موجود را از روی پل صراط می‌گذراند. مسئله چنین است. نمی‌شود هم آتش‌بس ادامه یابد و هم پژاکی‌ها اعدام شوند. آنگاه باید پژاک چکار کند؟ این مواضع و برخوردها در درازمدت مسلما قابل قبول نخواهد بود. لذا نه موج اعدام‌ها راهکاری صحیح است و نه حل مسایل از طریق جنگ و درگیری. باید ایران در این زمینه با خلاقیت عمل کند و پژاک هم مسایل را از طریق جنگ نه بلکه با مذاکره و گفتگو حل کنند».

کردهای اروپا

بایک در ادامه بیان داشت که کردستانیان مقیم اروپا درواقع مدافعان کردها هستند. بایک گفت:«رهبر آپو در دفاعیات خود از دو دسته از خلق‌مان سپاسگذاری کرد, یکی خلق‌کرد در غرب کردستان و دیگری در اروپا. حقیقا نقش کردهای مقیم اروپا در پیشبرد مبارزات ملت‌کرد بسیار مهم است. کمک آنها به جنبش مبارزاتی, هیچگاه فراموش نخواهد شد».

قتل‌عام پاریس

بایک همچنین گفت دشمن خواست با ترور سه زن انقلابی و سیاست‌مدار کرد در شهر پاریس, خلق‌ کرد در اروپا را مجازات کنند.

وی افزود که خلق‌کرد در اروپا از چنان روابط و علایق مستحکمی با جنبش آزادیخواهی کردستان , برخوردارند که هیچگاه گسست نخواهد شد.

بایک عنوان کرد که تداوم «تحصن کردستانیان مقیم اروپا» مقابل مقر شورای اروپا برای آزادی رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان و نیز تداوم کمپین جمع‌آوری امضا در آن راستا بسیار مهم و تعیین‌کننده است. وی تلاش کردستانیان اروپا برای حذف نام پ.ک.ک از فهرست «سازمان‌های تروریستی» را ستایش کرد.

همچنین گفت پشتیبانی کردهای اروپا از انقلاب غرب کردستان از اهمیت تاریخی برخوردار است. خلق‌کرد همانند گذشته در سال 2013 هم وظایف خود را بجای‌ آورد.

بایک گفت مسلما تاریخ , پایبندی کردهای اروپا به جنبش آزادیخواهی و سازماندهی آنها در راستای تحقق حیاتی آزاد و دموکراتیک را به رشته تحریر درخواهد آورد.

سیطره جامعه بر عرصه سیاست در 2014

جمیل یایک در ادامه سخنان خود افزود که خلق‌های ترکیه مشاهده کردند که دشمنان دموکراسی در ترکیه می‌توانند به هر کار پلیدی دست زنند.

وی افزود:«فساد مالی, رشوه‌خواری و دزدی در کشورهایی گسترش می‌یابد که در آنها دموکراسی برقرار نباشد. لذا در سال 2014 مسلما جامعه عرصه سیاست را در دست خواهد گرفت. نیاز به دموکراسی با تظاهرات در گزی استانبول اثبات شد و در 2014 بیشتر گسترش خواهد یافت. این سال برای ترکیه بسیار حیاتی و تعیین‌کننده است».

بایک گفت در دهه 90 نیروهای غیردموکراتیک و مخالف حل مسئله کرد از دولت وقت بر ضد جنبش آزادیخواهی کردها حمایت کردند و دیدیم که آن دولت به هر کار پلیدی دست زد. امروزه هم همان نیروها از دولت آ.ک.پ ترکیه حمایت کردند و دیدیم که نتیجه آن فساد مالی و رشوه‌خواری و غیره بود.»

بایک افزود اعلام آتش‌بس از سوی جنبش کردها روی راستین دولت ترکیه را افشا نمود. اثبات شد که دولت آ.ک.پ, جماعت گولن, حزب جمهوریخواه و غیره در ترکیه تاچه‌اندازه جانبدار دموکراسی و حل مسئله کرد هستند. آنها جانبدار حل مسئله کرد نیستند».

اوجالان مخاطب اصلی در مذاکرات

بایک در پایام بیان کرد که یا باید بزودی مسئله کرد به طرق سیاسی و دموکراتیک حل شده و رهبر آپو بعنوان مخاطب در مذاکرات صلح پذیرفته شود و روند چاره‌یابی بر بنیانی قانونی تضمین گردد, یا اینکه درصورت عدم برداشتن گام‌های مثبت دیگر تداوم آتش‌بس بی‌معنا خواهد شد. بایک افزود اگر مسئله آتش‌بس و حل سیاسی بدرستی مورد ارزیابی قرار نگیرد, دیگر غیرممکن است که آتش‌بس ادامه یابد.

وی افزود:«خلق‌کرد دیگر منتظر دولت آ.ک.پ نخواهد ماند. اثبات شد که این دولت سیاستی برای حل مسئله کرد ندارد. لذا ملت‌کرد در آینده‌ای نزدیک سیستم سیاسی, اجتماعی, اقتصادی و فرهنگی خود را به وجود خواهد آورد. اگر موج بازداشت‌ها به نام ک.ج.ک ادامه یابد, دیگر جنبش آزادیخواهی کرد هم با تکیه بر توانمندی خود یعنی قیام و دفاع مشروع, از ملت کرد دفاع خواهد کرد».

بایک گفت:«مسلما در سال 2014 به آزادی رهبر آپو نزدیک‌تر خواهیم شد. ترکیه ناچار است رهبر آپو را بعنوان مخاطب اصلی مذاکرات صلح بپذیرد و در کوتاه‌ترین مدت برای حل مسئله کرد گام‌هایی رادیکال بردارد.این امر گامی‌ مهم برای آزادی رهبر آپو خواهد بود».