اعضای کمیسیون عقلا و مجلس آشتی ترکیه از بیانیه ک.ج.ک حمایت کردند

اعضای کمیسیون عقلا و مجلس آشتی ترکیه از بیانیه ک.ج.ک حمایت کردند

«لامی اوزگن و پروفسور لوند کورکوت» از اعضای کمیسیون عقلا و «هاکان تاهماز» عضو مجلس آشتی ترکیه خاطرنشان ساختند که دکلراسیون(بیانیه) کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک کاملا بجا و معقول است و خواسته‌هایی است که باید بجای آورده شوند. اوزگن تأکید کرد که مطالبات ک.ج.ک در عین حال مطالبات خلق هم می‌باشد. تاهماز هم خاطرنشان ساخت که خواسته‌های مطرح شده از سوی ک.ج.ک خواسته‌هایی صحیح و برحق است. پرفسور کورکورت هم تأکید کرد که باید هر سه شرط درخواستی ک.ج.ک برآورده شوند, اگر نه بحرانی عمیق در راه خواهد بود.

در بیانیه ک.ج.ک که دو روز قبل اعلام شد, 3 شرط اساسی بعنوان خواست کردها بیان شد که متشکل است از این موارد است که «موجودیت فرهنگی و هویتی کردها تحت تضمین قانونی و قانون اساسی قرارگیرد, آزادی سازماندهی, بیان و اندیشه با توسل به هویت کردی و نیز خودمدیریتی دموکراتیک کردها به رسمیت شناخته شود. همچنین آموزش به زبان کردی پذیرفته گردد».

لامی اوزگن, لوند کورکوت و هاکان تاهماز در مورد بیانیه ک.ج.ک و به بن‌بست رسیدن روند مذاکرات صلح, با خبرگزاری فرات مصاحبه کردند.

اوزگن: مطالبات ک.ج.ک مطالبات خلق هم هست

«لامی اوزگن» عضو کمیسیون عقلای ترکیه خاطرنشان ساخت که «بسته دموکراسی» که اردوغان و دولت او اعلام کردند, هیچیک از خواسته‌های اساسی کردها را برآورده نساخته است.

اوزگن افزود:«برای اینکه مسئله کرد چاره‌یابی شود, بسته‌ای که اعلام شد باید به پیشبرد روند گفتگوهای صلح کمک می‌کرد, اما در بسته اردوغان به روند صلح اشاره نشده است. از تغییر قانون گرفته تا قانون احزاب سیاسی, از حقوق اساسی و آزادیها گرفته تا حق آموزش به زبان مادری و به رسمیت شناختن هویت ملت‌ها, هیچ یک چاره‌یابی نشدند.

وی تأکید کرد که خواسته‌های ک.ج.ک در بیانیه, خواسته‌هایی هستند که بطور قطع باید برآورده می‌شدند. وی تصریح کرد:«باید درخواست آموزش به زبان مادری, حقوق فرهنگی و هویتی تضمین قانونی بیابند. هم‌اکنون فعالیت‌ها درمرحله تدوین قانون اساسی جدید به بن‌بست رسیده. 60 ماده اعلام شده از سوی دولت به سازش اجتماعی هیچ کمکی نمی‌کند. لذا باید دولت ترکیه از فرصتی که جنبش آزادیخواهی کردها در ده ماه گذشته در اختیارش قرار داده, بخوبی استفاده کند. نباید زمان را از دست داد. مطالبات ک.ج.ک که در بیانیه آمده, درعین حال, مطالبه همه ملت کرد هم هست».

وی افزود:«مواضع کنونی دولت ترکیه بر نگرانی‌های می‌افزاید. من مطالبات ک.ج.ک را معقول می بینم. دولت ترکیه اثبات کرد که از روند صلح بسیار دور است. اگر به مطالبات کردها گوش فراداده نشود, ممکن است بازهم جنگ و درگیری‌ها از سر گرفته شود».

تاهماز: ک.ج.ک منشأ اصلی بن‌بست را نمایاند

«هاکان تاهماز» سخنگوی مجلس آشتی ترکیه هم گفت انتظار می‌رفت که بسته دموکراسی بن‌بست موجود در روند صلح را بازگشاید. وی گفت:«می‌بایست بسته دموکراسی مطابق خواسته‌های مردم و جامعه تهیه و تدوین می‌شد, اما چنین نشد. در بیانیه ک.ج.ک بخوبی به منشأ و عامل اصلی بن‌بست روند صلح اشاره شده است و مطابق آن هم مطالباتی مطرح شده‌اند. اما دولت آ.ک.پ ترکیه آن را درک نمی‌کند. آنچه مقامات ک.ج.ک مطرح ساخته‌اند, ما هم پیشتر مطرح کرده بودیم. هم‌اکنون بخوبی می‌دانیم که روند صلح از سوی دولت ترکیه بصورت عادلانه ادامه نمی‌یابد».

درسایه تلاش‌های اوجالان ده ماه است جنگ متوقف شده

تاهماز افزود باید هم در مورد روند صلح و هم بسته دموکراسی ارایه شده, بحث و گفتگو صورت گیرد و در پارلمان مطرح گردد. وی بیان داشت:«باید مجلس در مورد این مسایل گفتگو کند. باید نخست مسئله بن‌بست روند صلح وچاره‌یابی بررسی شود. دوم اینکه گذشته از پارلمان باید در خارج از آن هم همه طرفها در تدوین بسته دموکراسی سهیم شوند. آنکه باید در این مورد تصمیم‌گیری کند, آ.ک.پ و اپوزیسیون است. حکومت وانمود می‌کند که صلاح همه چیز را خود می‌داند. حزب جمهوری‌خواه هم از اشتباهات آ.ک.پ استفاده کرده و بر مخالفت‌های خود می‌افزاید. قریب ده ماه است حتی یک سرباز جان خود را از دست نداده, باید قدر آن را بدانید. اما بانی آن کی بود؟ مسلما جناب اوجالان. بنا به فراخوان اوجالان این وضعیت صلح به میان آمد».

کورکوت: مطالبات ک.ج.ک معقول است

«لوند کورکوت» عضو کمیسیون عقلای ترکیه هم به خبرگزاری فرات گفت که مطالبات مطرح شده از سوی ک.ج.ک بسیار معقول و بجا است. وی افزود باید هر سه مطالبه ک.ج.ک برآورده شوند. کورکوت افزود:«این سه مطالبه در گزارش کمیسیون عقلا هم مورد اشاره قرار گرفته است. در گزارشی که در منطقه مرمره تهیه شد, ما همچو ک.ج.ک مسئله خودمدیریتی را عنوان نکردیم, اما ما هم گفتیم باید مدیریت‌های محلی نیرومند شوند و مدلی نوین ایجادگردد».

پروفسور کورکوت خاطرنشان ساخت اگر این سه مطالبه ک.ج.ک برآورده نشوند, جامعه هم راضی نخواهند شد. وی افزود:«باید مسئله پذیرش خودمدیریتی دموکراتیک مورد بحث قرار گیرد اما بهرحال هر سه مطالبه ک.ج.ک بسیار معقول و بجا است. حتی بسیاری از اعضای دولت آ.ک.پ مخالف آن نیستند. باید تضمین قانونی بیابد, آموزش به زبان مادری رسمی شود. نباید دولت ترکیه از واقعیات بگریزد و احزاب داخل پارلمان هم مسئولیت هایی دارند که باید بجای آورند».