بریار گابار از اعضای شورای رهبری کنفدرالیزم جوامع کردستان در تحلیل شرایط غرب کردستان رقابت سیاسی میان احزاب بخشهای دیگر کردستان در این منطقه را بدترین حالت ممکن دانست و گفت توافقنامه هولیر بسیار ارزشمند بوده و تمامی جناحها ملزم به رعایت آن هستند.
بریار گابار عضو کمیته سیاسی کنفدرالیسم جوامع دمکراتیک کردستان ک.ج.ک در گفتگویی با آژانس خبری فرات به تحلیل بررسی انقلاب غرب کردستان و تأثیر آن بر سوریه و خاورمیانه پرداخت.
گابار با اشاره به نقش تاریخی سوریه در ایجاد توازن در منطقه خاورمیانه گفت که هر گونه تحولی در این سرزمین به شکلی مستقیم تأثیراتی اساسی بر بیشتر کشورهای منطقه از جمله اسرائیل، لبنان، عراق و کلیه کشورهای عربی و ترکیه و ایران گذاشته و از نظر بین المللی نیز در تعیین سیاستهای ابر قدرتها از جمله آمریکا، روسیه و اتحادیه اروپا نقش دارد.
وی با اشاره به وجود موزائیکی از خلقها در این کشور بر تفاوتهای میان قیام مردم سوریه با دیگر کشورها از جمله لیبی ، تونس و مصر تأکید کرد و بحران کنونی را بحران فروپاشی سیستم "دولت ملت متکی بر شوونیسم ملی و مذهبی" خواند و گفت : این قیامها ، قیام تمامی هویتها و فرهنگها و اعتقاداتی است که نزدیک به یک قرن است استثمار میشوند. وی تأکید کرد که با شونیسم اسلام سیاسی و یا حربه ایجاد توازن میان نیروها نمیتوان به مقابله با این پدیده برخاست.
این عضو کمیته سیاسی کنفدرالیزم جوامع کردستان با بیان اینکه غرب کردستان در نتیجه مبارزات 30 ساله اخیر، سازمان یافته ترین بخش جامعه کردستان و همزمان متشکلترین نیروی مقاومت در سوریه است، به نقش و جایگاه غرب کردستان در منطقه اشاره کرد و آن را مسئلهای استراتژیک از بعد ملی خواند.
وی با اشاره به نگاه تردید آمیز کشورهای عربی به این مسئله میگوید، اخوان مسلمین نیز تا کنون به برخوردی انکارگرایانه با موضوع کرد برخورد کرده و میافزاید، حکومت ترک نیز که تاکنون سکوت کرده بود با تمام توان خود علیه جنبش کردی وارد فعالیت شده است. گابار در اشاره به موضع جمهوری اسلامی میگوید آنها نیز باتوجه به اینکه تاکنون بیشترین توان خود را متوجه حفظ نظام سوریه ، آینده حزب الله و تهدیدهای اسرائیل کرده اند، فرصتی برای دشمنی با کردها نیافته اند در غیر این صورت جمهوری اسلامی نیز از موضع دیگر کشورها برخوردار است. اما پیش بینی میشود کشورهای آمریکا، فرانسه و روسیه واکنشهای ویژه ای را در رابطه با آینده کردها داشته باشند.
بریار گابار در رابطه با شرایط کنونی غرب کردستان نیز ضمن انتقاد تند نسبت به این نکته که "گویا جامعه کرد در غرب کردستان بخشی از اموال سازمانها و احزاب است"، رقابت سیاسی میان احزاب بخشهای دیگر کردستان در این منطقه را بدترین حالت ممکن دانست. وی با بیان اینکه چنین تفکر و پیشامدی بیشترین لطمه را به انقلاب غرب کردستان وارد خواهد کرد، تصریح کرد که توافقنامه هولیر بسیار ارزشمند بوده و تمامی جناحها ملزم به رعایت آن هستند.
بریار گابار همچنین تأکید کرد که این توافقنامه درپی تلاش یک فرد یا حزب حاصل نشده و چنین رویدادی تاریخی در انحصار هیچ شخصیت و حزبی نیست.
وی افزود چنین دیدگاهی موجب شده که برخی نیروها و جناحها و همچنین جامعه جنوب کردستان خود را خارج از محدوده این تلاشها احساس کنند، که این موضوع از نظر ملی تأثیری بسیار منفی دارد.
ترکیه خود را برای دخالت نظامی در غرب کردستان آماده می کند
بریار گابار در ادامه احتمال دخالت کشورهای همسایه بویژه ترکیه را مورد تحلیل قرار داده و به بررسی نقش عبدالباسط صیدا در رأس شورای اپوزیسیون سوریه پرداخته است.
گابار در پاسخ به احتمال دخالتهای علنی کشورهای همسایه بویژه ترکیه با بیان اینکه ایران و ترکیه به هر نحو ممکن سعی دارند از دستیابی ملت کرد به حقوق خود در غرب کردستان جلوگیری کنند، به نقش مخرب ترکیه اشاره کرد و گفت که این کشور خود را برای دخالت نظامی نیز آماده میکند.
وی در این باره میگوید: انقلاب غرب کردستان با چندین معضل بزرگ روبروست، نخست آنکه اپوزیسیون سوریه از دیدگاهی شوونیستی برخوردار است. دوم اپوزیسیون سوریه تحت کنترل و نظارت ترکیه است که موضعی ضد کرد دارد.
این دو مشکل، مسائلی اساسی هستند که اگر در مقابل آنها تدبیری صحیح اتخاذ نگردد حتی احتمال شکست انقلاب در غرب کردستان را نیز میتواند در پی داشته باشند. البته صحیح ترین تدبیر نیز تنها میتواند اتحاد و همبستگی صفوف ملت کرد باشد که فعلا تاحدودی در این مسیر گام برداشته شده و بایستی در تمامی عرصه های زندگی اجتماعی پیاده،و همزمان مکانیزمهای مدیریتی آن تأمین گردد.
لازم است کردهای غرب کردستان تدابیر امنیتی و مکانیزمهای قوی دفاعی خود را در برابر هرگونه تهاجمی بنیاد نهاده و وظیفه کردهای دیگر بخشها نیز حمایتهای مادی و معنوی از غرب کردستان است.
بریار گابار در اشاره به نقش عبدالباسط صیدا ضمن آنکه انتصاب یک کرد در رأس شورای مخالفان را قابل توجه دانست افزود که این اقدام میتواند چندین علت داشته باشد.
اول اینکه صیدا نه تنها شخصیتی شناخته شده و مجرب در میدان مبارزاتی و سیاسی کرد نیست، بلکه به کلی با جامعه کرد قطع رابطه کرده و از وزنی سیاسی و اجتماعی برخوردار نیست . دوم اینکه وی منصوب اخوان المسلمین است که تاکنون به هیچ شکلی وجود ملت کرد را قبول نداشته و اینکه مخالفت اپوزیسیون سوریه با کردها از زبان یک کرد باشد پدیده ایست مطلوب این جناح . مسئله سوم اینکه این فرد در ترکیه و تحت نظارت آنها منصوب شده است. واضح است که کشورهای عربی از سیاست و دخالتهای ترکیه در سوریه ناراضی هستند و اخوان مسلمین بدین شکل نشان میدهد که کردها و دیگر جناحها خواهان دخالت ترکیه و غرب هستند و بدین ترتیب خود را از تیغ انتقاد دنیای عرب خلاص میسازد.
نکته چهارم اینکه وجود یک کرد با این خصوصیات، ظاهرا به معنای وجود کردها در این شورا و بدین ترتیب بار دیگر بر آینده ملت کرد و حل مسائل آن سرپوش گذاشته میشود. البته در این مورد که خود آقای صیدا از اینکه اینچنین مورد استفاده قرار میگیرد آگاهی دارد یا خیر ، تردید وجود دارد. اما در صورتیکه ایشان در مواضع خود تجدید نظر نکرده و به همین شکل ادامه دهد آسیبهای جدی به مسئله کرد وارد ساخته و در صفحات سیاه تاریخ کرد ثبت خواهد شد.
بریار گابار درباره نقش رسانه های کردی بویژه رسانه های جنوب کردستان نیز گفت که آنها میتوانند نقشی برجسته در پیروزی انقلاب غرب کردستان داشته باشند در صورتیکه بازتاب رویدادها فارغ از جناح بندی و حزب گرایی بوده و بر مبنای واقعیات و با درنظر گرفتن مصالح ملت کرد همراه باشد.
وی در پاسخ به پرسشی در رابطه با سفر وزیرخارجه ترکیه به اقلیم کردستان و موضع هولیر در این رابطه گفت:
"ترکیه بخوبی میداند که قادر به جلوگیری از پیشرفت انقلاب مردم کرد در غرب کردستان نیست، به همین علت سعی دارد حتی الامکان صفوف ملت کرد را متفرق ساخته و موضوع کردهای خوب و کردهای بد را مطرح کند و بدین ترتیب کردهای غرب کردستان را که بیش از 30 سال است با تمام توان مبارزه کرده و خود را سازماندهی نموده اند، تروریست قلمداد کرده و قربانی نماید و در این راه بدنبال بهانه و فتنه گری است.
از همین رو نقشی بس مهم بر دوش سیاست جنوب کردستان افتاده که این فرصت را نباید در اختیار حکومت ترک قرار دهند . و در راستای این مهم، روشنفکران و نیروهای سیاسی بویژه وظیفه ای خطیر و تاریخی دارند. چرا که آینده غرب کردستان به شدت به این موضوع بستگی دارد و ما امیدواریم که اشتباهات دهه 90 بار دیگر تکرار نشوند".