کنفرانس «آشتی و دموکراسی» در آنکارا آغاز بکارکرد

کنفرانس «آشتی و دموکراسی» در آنکارا آغاز بکارکرد

کنفرانس «آشتی و دموکراسی» که بنا به فراخوان رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برگزار می‌شود, به مدت دو روز به کارهایش ادامه می‌دهد.

یاشار کمال نویسنده بزرگ کرد در ترکیه, تارق زیا اکینجی, ودات ترک‌آلی نویسنده نامدار, اورهان پاموک رمان‌نویس مشهور و چندین تن از نویسندگان و پروفسورهای نامدار شمال کردستان و ترکیه در این کنفرانس که در سالن هتل «سومرلی» آنکارا برگزار می‌شود, حضور یافتند.

این کنفرانس با ایراد سخنرانی افتتاحیه از سوی «سری ثریا اوندر» پارلمانتار استانبول آغاز بکار کرد. اوندر گفت با مشاهده تاریخ سیاست, می بینیم که حقوقی که از سوی حاکمان برای ما در نظر گرفته شده, برای مبارزه با ظلم و ستم‌های تحمیل شده برما, کافی نیست. وی افزود:«ما باید به حیات مشترک بیاندیشیم. کارهای زیادی هست که باید انجام داد. نباید با عقلیت ملکیت‌خواهی به آب و هوا و هویت بنگریم. باید ایجاد جهانی مشترک را اساس کار قرار دهیم. برای اینکه پیشبرد روند صلح آسانتر گردد, ما امروزه در این کنفرانس حضور یافته‌ایم. ما از همه دوستان, سازمان‌ها و نهادها تشکر و قدردانی می‌کنم. جناب اوجالان پیشنهاد چنین کنفرانسی را ارایه داد و بر عاجل بودن آن هم تأکید کرد. این کنفرانس از چنان ویژگی‌ای برخوردار است که رهنمونی برای برقراری صلحی پایدار است. وقتی که جمهوری ترکیه تأسیس شد, حقوق ملت‌ها تضییع شد. ارتش حاکم شد و سیستم خود را پشت پرده‌های ظلم و ستم مخفی نگاه داشت. برگزاری این کنفرانس در آنکارا از ویژگی خاصی برخوردار است».

اوندر گفت که کردها و دموکرات‌ها دست آشتی به هم داده‌اند و افزود:«علی‌رغم توطئه‌های خطرناک و خون‌بار, کردها و دموکراتها به تکاپو افتاده‌اند تا در نتیجه, خاورمیانه بتواند خود سرنوشت خویش را تعیین کند. ما نقشی تاریخی برعهده گرفته‌ایم و به پیش خواهیم تاخت. ما به بطن جامعه رفتیم و تأکید کردیم که جنگ هیچگاه راه چاره نیست. گفتیم جنگ‌طلبان نه, بلکه آنهایی که صلحی پایدار برقرار سازند در تاریخ جای خواهند گرفت. هیچ کس نباید از این تعریف ما از صلح بترسد. صلح, کلید برقراری دموکراسی است, اما بشرطی که عدالت و برابری هم به میان آید».

اوندر در ادامه گفت:«آنهایی که خواهان خروج نیروهای گریلا به خارج از مرزها هستند, هنوز به مطالبات خلقی که در میادین و خیابان‌ها همیشه در صحنه است, توجهی نکرده‌اند. این بدان معناست که برقراری صلح برایشان مهم نیست. کردها راه را بر عرصه سیاست که به بن‌بست رسیده‌بود, گشودند. دشمنان آشتی هم‌اکنون ناچار شده‌اند سکوت کنند. اگر بخوبی به انتقادات جناب اوجالان به سیتم مدرنیته سرمایه‌داری نگاه کنیم, جامعه‌ای کاملا نوین را مشاهده خواهیم کرد. میراث تاریخی ما به همان اندازه که به برادری اهمیت داده, به برابری هم پرداخته است. باید سراسر جهان متحد شود. مسئله صلح هرچند از روزنه مذاکره و عقب‌نشینی نیروها بدان نگریسته می‌شود, اما امری دوگانه است. برقراری صلح بدست دولت و مردم است.».

اوندر خاطرنشان ساخت که بسیاری از شهروندان استراتژی دولت را درک نکرده‌اند, اما بازهم از روند صلح حمایت می‌کنند. وی افزود:«با توسل به کنفرانس حاضر باید مسئله صلح را به دیگران بفهمانیم. صاحبان اصلی پروژه صلح, کردها, علویان, زنان, مذاهب مختلف, فرهنگ‌ها  و ارامنه هستند. همانطور که دیدیم, خلق‌ کرد با توسل به جنگ نابود نشد و مبارزاتش به طرق صلح‌جویانه ادامه دارد».

کنفرانس «آشتی و دموکراسی» در آنکارا به مدت دو روز به طول خواهد انجامید.