کارایلان: در امرالی نوعی گفتگو درجریان است, باید گامی عملی برداشته شود

کارایلان: در امرالی نوعی گفتگو درجریان است, باید گامی عملی برداشته شود

مراد کارایلان, رئیس شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» درخصوص مذاکراتی که با رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان در امرالی صورت می‌گیرد, گفت:«هم‌اکنون فقط می‌توانیم بگوییم که نوعی گفتگو صورت می‌گیرد».

مراد کارایلان در مصاحبه با خبرگزاری فرات, در مورد مذاکرات اخیر دولت ترکیه با اوجالان گفت:«هم‌اکنون نوعی مذاکره و تلاش صورت می‌گیرد, اما به گامی‌هایی عملی هم نیاز وجود دارد».

مراد کارایلان, رئیس شورای رهبری ک.ج.ک اینکه دولت ترکیه برای چاره‌یابی مسئله کرد درصدد برداشتن چه گامی است را زیر سوال می‌برد و شروطی را برزبان راند که شرایط اوجالان در امرالی یکی از آنهاست.

مراد کارایلان گفت اینکه دولت ترکیه برای چاره‌یابی مسئله کرد چه گامی برمی‌دارد و شرایط اوجالان در امرالی باید چگونه باشد را مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد. کارایلان گفت:« قبل از هرچیز انجام گفتگو با رهبر آپو بسیار مهم و بجا است».

وی افزود:«باید مسئله را بدقت دنبال کرد و کم اهمیت ندانست, اما این اقدامات هنوز بدان معنا نیست که مرحله‌ای نوین در راستای چاره‌یابی آغاز شده. این دیدارها و مذاکرات بزودی اعلام خواهند شد و معلوم خواهد شد که مرحله‌ای از چاره‌یابی آغاز می‌شود یا نه. هم‌اکنون صرف می توانیم بگوییم که نوعی گفتگو در جریان است».

کارایلان گفت که تلاش‌هایی صورت می‌گیرد و افزود:«اما به گام‌هایی عملی نیاز هست».

کارایلان در ادامه افزود:«اگر هم‌اکنون دولت ترکیه بدون برداشتن گام‌هایی عملی و آشکار از ما بخواهد سنگرها و مواضعمان را ترک کنیم, و یا اینکه مسایلی را بر ما تحمیل کند تا موقیعتمان را تضعیف نماید, مسلما موجب ایجاد شک و تردید در صفوف ما, جامعه و افکار عمومی خواهد شد. در حال حاضر هنوز نگرانی‌های زیادی وجود دارد. ما نمی‌خواهیم در این زمینه پیش‌داوری کنیم, اما «فراتر از سیاست و تلاش آنها برای چاره‌یابی مسئله کرد» چنان به نظر می‌رسد که «کنسپتی در راستای تضعیف نیروهای آزادیخواهی خلق‌کرد و همچنین وادارساختن آنها به پیروی از خط‌مشی دولت» در میان است.

باید جدی بود

کارایلان خطاب به دولت ترکیه گفت:«نخست باید اعلام کنند که آیا دست از راهکارهای خشونت‌آمیز برمی‌دارند یا نه». وی افزود:«این مسئله به جدیتی عمیق و مسئولیتی بزرگ نیاز دارد. اگر باردیگر به تاکتیک‌هایی متوسل شوند و بخواهند بجای حل مسئله‌کرد در صدد نابودی پ.ک.ک برآیند, مسلما قابل قبول نخواهد بود. زیرا این مسئله به حدی بحرانی رسیده و نوعی بحران بی‌اعتمادی به دنبال داشته. باید دست از این سیاست‌های تحریک‌آمیز و بحرانی‌ساختن بردارند. باید با موضعی بسیار جدی با این مسئله بسیار مهم برخورد کنند. برای پیشبرد مرحله‌ای از چاره‌یابی, باید پیش از هرچیز دولت ترکیه تصمیماتی قاطع بگیرد».

باید دولت ترکیه گام اول را بردارد

کارایلان اذعان داشت که باید دولت ترکیه گام نخست را بردارد و افزود:«مادام که دولت و حکومت ترکیه بر این اساس تصمیم گرفته‌اند که مسئله کرد را چاره‌یابی کنند, و حقیقتا هم آنکه باید چاره‌یابی کند خود آنها هستند, باید گامی عملی بردارند و در کنار آن پروژه خود را ارایه داده و اعلام کنند. دولت ترکیه می‌خواهد مسئله را چگونه چاره‌یابی کند؟ ماهیت پروژه‌اش چیست؟ تا زمانیکه پروژه آنها اعلام نشود, زمینه‌ای برای انجام مذاکره و دیالوگ فراهم نمی‌شود و استراتژی‌ای برای حل حاصل نمی‌شود. مدام از استراتژی انتگره دم می‌زنند, ولی ماهیت آن را آشکار نمی‌کنند. ما بعنوان طرف کردها و افکار عمومی می‌خواهیم بدانیم که ماهیت برنامه دولت چیست.»

کارایلان به گام‌هایی که باید برداشته شوند اشاره کرد:

« ـ گام اول تغییر شرایط حیات روزانه رهبری ما در امرالی است. زیرا برای پیشبرد مرحله عجالتا این امر ضروری است. تا زمانیکه سیستم انزوا در امرالی علیه رهبری ادامه یابد, تو نمی‌توانی به صمیمی‌بودن دولت باور کنی و همگان را راضی کنی. لذا باید شرایط حیات روزانه رهبری تعییر یابد و زمینه برای عملکرد جنبش آزادیخواهی هموار گردد. دیدار و مذاکره با مقامات حزب صلح و دموکراسی هم بسیار مهم است. راضی ساختن ساختار سیاسی بسیار مهم است, اما مهم نیروهای نظامی است. لذا باید ما بتوانیم مستقیما با رهبری خود گفتگو کنیم. نه تنها شورای رهبری, بلکه باید همه فرماندهان جنبش و گریلاها را هم در این خصوص به قناعت رساند. اگر حقیقا دولت و حکومت ترکیه برای چاره‌یابی مقاصدی صادقانه دارد, باید دست رهبری را بازبگذارند. همانطور که رهبریمان گفته «حوضی از آب وجود دارد ولی آبی در آن نیست و از من می‌خواهند که شنا کنم» ما چگونه شنا کنیم؟ وضعیت هم‌اکنون اینگونه است. حال که می‌گویید رهبری ما نقش اساسی را ایفا می‌کند ـ که بدون شک اینگونه است ـ پس باید راه را برایش هموار کنید.

ـ دوم؛ باید پروژه‌ای وجود داشته باشد و بر اساس آن مراحل گفتگو و مذاکرات به پیش رود. برای برداشتن چنین گام‌هایی هم باید روزی مشخص را مقرر سازند و بدان عمل کنند. مسئله کرد با قانون اساسی در ارتباط است. چه‌بسا هم‌اکنون هم مسئله تدوین قانون اساسی جدید مطرح شده است. پس باید چارچوب‌های مسئله در قانون اساسی جدید جای داده شود و برای چاره‌یابی‌ای پایدار و همیشگی قراردادی اجتماعی تدوین و تنظیم شود».

کارایلان افزود:«اگر در این زمینه صادق هستید, بفرمائید, اما اگر جدی نیستید, بدانید که نمی‌توانید ما را فریب دهید. تازمانی که گامی از جانب طرف مقابل برداشته نشود, هیچکس نیروهایش را به دام کمین نخواهد انداخت. نباید در این خیال باشد که خواسته‌هایشان را برما تحمیل کنند. بعدا نباید بگویند «پ.ک.ک هیچ گامی برنداشت».

آنچه ترکیه از ما می‌خواهد, خلع‌سلاح نیست, بلکه خروج از خاک ترکیه است

کارایلان ضمن اشاره به «برنامه خلع‌سلاح پ.ک.ک», گفت:«آنچه دولت ترکیه از ما می خواهد, خلع‌سلاح نیست. درست است که در مطبوعات چنین ادعایی را دارند که مهم نیست چه می‌گویند, اما درواقع خواسته آنها از ما این نیست. به تأکید می‌گویم: هم در مذاکرات پیشین در اسلو ـ امرالی و هم در مذاکرات کنونی هم آنچه از ما می‌خواهند, خلع‌سلاح نیست, آنچه می‌خواهند این است که نیروهای خود را از خاک ترکیه خارج سازیم.

بسیار خوب ما کجا برویم؟! جنوب کردستان؟ مگر نمی‌بینید که همه روزه جنوب کردستان بمباران و توپ‌باران می‌شود. بخشی از نیروهای ما اینجا مستقر هستند. اگر همه نیروهای خود را به جنوب کردستان منتقل سازیم و جمع کنیم, آیا امنیت جانی آنها تضمین می‌شود؟ به ما می‌گویند همانند سال 1999 نیروهایتان را خارج سازید. تازه اینبار حکومت و نخست‌وزیر بسیار مصر هستند و می‌‌گویند گام‌هایی برخواهند داشت. بسیار خوب, اما باید نخستین گام را هم‌اکنون بردارید. چرا نباید هم‌اکنون این گام نخست برداشته نشود؟ چطور باید به این گفته که «نخست نیروهایتان را به خارج از مرزها منتقل کنید بعد ما گام‌هایی برمی داریم» باور کنیم. مسئله , مسئله‌ای بسیار جدی است. چه تضمین امنیتی‌ای دارد؟ حتی می‌گویند برای اینکه مسئله همانند سال 99 نشود, ما تدابیر لازم را اتخاذ می‌کنیم. خطاب به ما می‌گویند«ما اجازه می‌دهیم که بتوانید براحتی نیروهایتان را از دریای سیاه, درسیمع چولک, ارزروم و قرس به جنوب کردستان منتقل کنید.به شما حمله نخواهیم کرد» خیر, اگر شما حقیقتا در صدد چاره‌یابی مسئله کرد هستید, بفرمائید گام نخست را بردارید, آنگاه برای مراحل بعدی زمان مذاکرات را تعیین خواهیم کرد».

مراد کارایلان, رئیس شورای رهبری ک.ج.ک در ادامه خاطرنشان ساخت که آمریکا به دولت ترکیه در منطقه خاورمیانه مسئولیتی واگذار کرده که تنها مانع بر سر راه آن هم پ.ک.ک است. وی افزود:«به همین دلیل هم یا باید پ.ک.ک را نابود کنند و یا فعالیت‌هایش را تضعیف و متوقف سازند. منافع آنها این را می‌طلبد. ترکیه خطاب به آمریکا می‌گوید«تاکنون کمک‌هایی که برای نابودی پ.ک.ک و یا متوقف ساختن جنگ‌های دفاعی آن, به ما کرده‌اید, ناکافی است. باید بیشتر به ما کمک کنید». می‌خواهند از آنها بخواهند که علیه کادرهای پیشاهنگ پ.ک.ک حملاتی نظامی صورت دهید, همانند آنچه در سال 99 آمریکا شخصا صورت داد و طی توطئه‌ بین‌المللی رهبر آپو را به اسارت درآورده و به ترکیه تحویل داد که پس از آن جنگ متوقف شد. هم‌اکنون هم بدنبال فرصت و مرحله‌ای اینچنینی هستند. خطاب به آمریکا می‌گویند«یا به اتفاق هم این کار را خواهیم کرد یا اینکه هواپیماهای بدون‌سرنشین پریداتور مجهز به موشک و تسلیحاتی پیشرفته را در اختیار ما بگذارید تا خودمان این جنگ را پیشبرد دهیم». ما بخوبی بر این مسایل واقف و آگاه هستیم. با اینکار می‌خواهند رهبری و جنبش ما را در تنگنا قرار دهند تا پ.ک.ک هم تا ماه ژوئن نیروهایش را خارج سازد. آنها در نظر دارند که اگر از طریق مذاکره نتوانستند پ.ک.ک را متقاعد سازند تا از ترکیه خارج شود, آنگاه در بهار با یک کنسبت نظامی به پ.ک.ک حمله کنند».

کارایلان گفت که این کنسپت به دو شیوه صورت می‌گیرد و افزود:«هر دو شیوه هم یک هدف را دنبال می‌کنند که آن هم خارج ساختن نیروهای پ.ک.ک از خاک ترکیه است, بعبارتی خارج از مواضع ما. درصددند با توسل به راهکارهای سیاسی و نظامی نیروهای نظامی پ.ک.ک را تضعیف و منفعل سازند».