کارایلان: در صورت دخالت نظامی, مرحله صلح به بن‌بست می‌رسد

کارایلان: در صورت دخالت نظامی, مرحله صلح به بن‌بست می‌رسد

«مراد کارایلان» رئیس شورای رهبری ک.ج.ک گفت اگر در حین عقب‌نشینی نیروهای گریلا , نظامیان ترک همانند سال 1999 دست به عملیات نظامی بزنند, مرحله صلح به بن‌بست خواهد رسید و گریلا از خود دفاع خواهد کرد.

«مراد کارایلان» رئیس شورای رهبری ک.ج.ک گفت هم‌اکنون در کردستان مرحله‌ای تاریخی در جریان است و اذعان داشت که تصمیمات تاریخی اخیر و عملی ساختن آنها, در کردستان, ترکیه و خاورمیانه دوره‌ای نوین را به ارمغان خواهد آورد.

کارایلان به اهمیت روز 8 می اشاره کرد و گفت که این روز, آغاز روند خروج نیروهای گریلا از شمال کردستان است. وی افزود:«پ.ک.ک جنبشی است که به گفته خود عمل می‌کند. وقتی که سخنی بگوییم, دوست و دشمن بخوبی می‌دانند که به آن عمل می‌کنیم. هم‌اکنون تصمیمات ما در مرحله عملی‌شدن است. از روز هشت می تاکنون در بسیاری ایالت‌ها از جمله آمد, خرزان, سرحد, بوتان و چندین ایالت دیگر روند عقب‌نشینی نیروها و مرحله عملی آن آغاز شده».

کارایلان یادآور شد که تنها 2 ـ 3 روز از آغاز عقب‌نشینی گذشته و تاکنون هیچ مورد منفی‌ای روی نداده است.

کارایلان ضمن اشاره به خطرات و موانع احتمالی, گفت:«چنانچه نظامیان ترکیه دخالت کنند و همانند سال 99 به عملیات نظامی دست زنند و کمین بگذارند, آنگاه نیروهای ما روند عقب‌نشینی را متوقف خواهند ساخت و به دفاع از خود دست خواهند زد. این یک تهدید نیست. ما نمی‌توانیم که به گریلاها بگویی «علی‌رغم هر اتفاقی, خطر مرگ را قبول کرده و عقب‌نشینی کنید». نباید کسی هم چنین انتظاری از ما داشته باشد. ما توافقی به عمل آوردیم که مقوله عقب‌نشینی هم یکی از مواد آن است. اگر دخالتی نظامی صورت گیرد, این مرحله به بن‌بست خواهد رسید».

وجود گریلا برای دفاع از خلق‌کرد ضروریست

کارایلان همچنین در این مورد که برخی وجود نیروی گریلا را نوعی تهدید تلقی می‌کنند, گفت:«نیروی مدافع خلق, وظیفه دفاع از خلق و حقوق بنیادین آن را برعهده دارد. این درست نیست که وجود گریلاها نوعی تهدید تلقی شود. امروز در خاورمیانه وضعیت جنگ در جریان است, همه سلاح بدست گرفته و از خود دفاع می‌کنند».

مصمم بودن دو طرف برای چاره‌یابی بسیار حیاتی است

کارایلان تصریح کرد که مسئله کرد, پیچیده‌ترین مسئله خاورمیانه است و افزود که چندین قدرت منطقه‌ای را بخود مشغول ساخته است و مستقیما به قدرت‌های بین‌المللی هم ربط دارد.

کارایلان یادآور شد که مسئله کرد بخاطر داشتن چنین ویژگی‌ای, ممکن از در حین چاره‌یابی ما مشکلات و موانعی هم برخورد کند, اما مصمم بودن دو طرف قضیه برای چاره‌یابی, بسیار حیاتی و تعیین‌کننده است.

کارایلان گفت:«ما و دولت ترکیه در قبال حل مسئله مسئول و مصمم هستیم. به نظر من اگر هردو طرف در قبال چاره‌یابی مسئله از موضعی استوار برخوردار باشند, هر اندازه از خارج هم تلاش‌هایی برای برهم زدن آن صورت گیرد, بازهم پیروزی حتمی خواهد بود».

ما در خاورمیانه نیرویی تعیین‌کننده هستیم

کارایلان وضعیت کنونی جنبش آزادیخواهی خلق‌کرد را هم مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد و تصریح کرد که آنها هم‌اکنون نیرویی تعیین‌کننده در توازنات سیاسی منطقه‌ هستند.

کارایلان تأکید کرد که هم‌اکنون با بسیاری نیروها و احزاب منطقه‌ای روابطی دارند, اما با توسل به اراده ذاتی خود تصمیماتشان را اخذ می‌کنند و افزود که این مهم اثبات‌گر نیروی مستقل بودنشان است.

گریلاهای از جنوب به شمال نرفته‌اند

کارایلان در مورد اظهارات اخیر اردوغان در نشست فراکسیون حزبش در پارلمان که گفته بود«همانگونه که آمده‌اند, بروند». گفت:

«نیروهای گریلا در «آمد» از جایی دیگر به آنجا نرفته‌اند. گریلاهای آنجا فرزندان همان آب و خاک هستند و به کوهستان‌های آن منطقه ملحق شده‌اند. نه تنها نخست‌وزیر بلکه افرادی دیگر هم چنین ادعاهایی می‌کنند؛ انگار ما از خارج از میهن به آن مناطق رفته‌ایم. خطاب به ما می‌گویند « از هر جا آمده‌اید, به همانجا بازگردید». نیروهای گریلا در خود همان مناطق شمال کردستان سازماندهی شده‌اند و اهل همان مناطق هستند. شاید برخی از رفقای بخش مدیریت و فرماندهی از مناطق دفاعی مدیا به شمال کردستان رفته‌باشند, اما نیروهای موجود در هر منطقه از فرزندان خود آن مناطق تشکیل شده‌اند».

سی‌ سال در کوهستان

کارایلان در مورد شایعاتی که می‌گوید نیروهای گریلا به غرب کردستان عقب‌نشینی می‌کنند, گفت:«چنین ادعایی نادرست است. زیرا غرب کردستان خود را سازماندهی کرده است و هم‌اکنون بیش از ده هزار نیروی نظامی دارد».

وی افزود که وضعیت جغرافیایی غرب کردستان هم برای جنبش گریلایی آنچنان هم مناسب نیست. وی گفت:«بیشتر خاک غرب کردستان دشت است. رفقای ما نمی‌توانند در آنجا براحتی حرکت کنند. گریلایی که به کوهستان عادت کرده, اگر به یک دشت برود, با تنگنا روبرو می‌شود».

خلع‌سلاح در وضعیت کنونی غیرممکن است

رئیس شورای رهبری ک.ج.ک در ادامه در مورد مسئله خلع سلاح نیروی گریلا هم گفت که چنین موضوعی مربوط به آخرین مرحله چاره‌یابی است نه مرحله کنونی.

وی افزود:«چنین امری به مرحله آخر مربوط است. قبل از آن باید مراحلی مختلف طی شود. اگر این مراحل بجای آورده شوند, بدون شک در مرحله آخر و پس از چاره‌یابی مسئله بر زمین گذاشتن اسلحه هم مطرح خواهد شد».

اگر تهدید می‌کردیم, به عقب‌نشینی دست نمی‌زدیم

کارایلان ضمن اشاره به برخی شایعات مبنی بر اینکه وجود نیروی گریلا در جنوب کردستان نوعی تهدید است, گفت:«این مسئله هیچ ربطی به تهدید ندارد. اگر ما تهدید می‌کردیم که از دریای سیاه و درسیم عقب‌نشینی نمی‌کردیم. ما در سال 2013 به این سطح رسیده‌ایم که عرصه را بر دولت تنگ‌تر کنیم. اگر قصد تهدید داشتیم که چنین تصمیمی نمی‌گرفتیم».

نخستین گروه در هفته پیش‌رو به جنوب خواهند آمد

کارایلان در مورد مدت‌زمان جهت خاتمه مرحله عقب‌نشینی گفت:«این روند از هشت می آغاز شده. در چند روز آینده نخستین گروه‌ها به منطقه دفاعی مدیا خواهند رسید. اگر مانعی ایجاد نشود, این مرحله هرچه سریع‌تر خاتمه خواهد یافت».

کارایلان هشدار داد که اگر چنانچه هواپیماهای جاسوسی بر فراز مناطق گریلایی به پرواز درآیند, روند عقب‌نشینی کند خواهد شد.

ارتش ترکیه سریعا پایگاه‌های نظامی احداث می‌کند

رئیس شورای رهبری ک.ج.ک همچنین به مسایلی که روند صلح را با موانع روبرو می‌سازند, اشاره کرد و گفت در مرحله کنونی برخی پروژه‌های نظامی ارتش ترکیه در دست اجرا می‌باشد.

وی تصریح کرد که احداث پایگاه‌های جدید نظامی امری منفی است و افزود که هدف جنبش کردها برعکس آن, غیرنظامی ساختن مناطق است. کارایلان تأکید کرد که اگر در مرحله صلح, هدف , غیرنظامی کردن مناطق است, آنگاه چرا دولت و ارتش ترکیه به احداث پایگاه‌های جدید دست می‌زنند؟

سدها در پی اهداف نظامی ساخته می‌شوند

کارایلان به ساخت سدهای جدید توسط دولت ترکیه در شمال کردستان اشاره کرد و گفت:«پروژه ساخت سدهایی در منطقه‌ای میان شرناخ و جولمرگ در صورت اتمام, نیمی از مرزها را مسدود خواهد ساخت. چطور می‌توان گفت که اهداف آنها اقتصادی است. با چنین پروژه‌هایی مسلما جغرافیا, آثار تاریخی و طبیعت بکر و زیبای آن زیر آب خواهد رفت. در عین حال ترکیه می‌خواهد با ساختن این سدها حوزه حرکت گریلاها را تنگ‌تر سازد, اما با وجود چنین وضعی بازهم ما بر تداوم روند صلح اصرار می‌ورزیم».

وی در راستای پیشبرد مرحله صلح گفت باید سیستم مزدوری‌سازی محلی برچیده شود و در پارلمان هم کمیسیون حقیقت‌یاب تشکیل گردد.

کارایلان در مورد مسئله سازش, گفت بر سر حقوق بنیادین نمی‌توان به معامله دست زد. این حقوق هیچ‌گاه قربانی مناسبات سیاسی نخواهند شد.

همچنین به اهمیت تدوین قانون اساسی جدید هم پرداخت و گفت باید این قانون, قانون همه ملت‌ها شود و همگان از جمله ادیان بصورت برابر و آزاد در آن جایگاهی خاص خود بیابند.

رئیس شورای رهبری ک.ج.ک همچنین به اهمیت مرحله دوم صلح اشاره کرد و گفت:«مرحله نخست با خروج نیروها سریعا خاتمه خواهد یافت. در مرحله دوم هم باید قانون اساسی تغییر یابد. برای به موفقیت‌رساندن این مرحله هم باید پارلمان ترکیه تلاش‌هایش را آغاز کند.