کارایلان: دولت ترکیه روند صلح را برهم می‌زند

کارایلان: دولت ترکیه روند صلح را برهم می‌زند

«مراد کارایلان» ریاست شورای رهبری «کنفدرالیسم جوامع کردستان, ک.ج.ک» اظهارداشت که در مرحله عقب‌نشینی گریلاها می‌بایست تحرکات نظامی ارتش ترکیه کاهش می‌یافت, اما برعکس, تدارک جنگی شدید را می‌بینند. این امر موجب نگرانی کردها شده است. کارایلان افزود:«دولت برای برهم زدن روند صلح, هرآنچه از دستش برمی‌آید انجام می‌دهد و خود را برای جنگ آماده می‌کند».

کارایلان مسایلی از قبیل : روند چاره‌یابی دموکراتیک, مانع‌تراشی‌های دولت ترکیه, گام‌هایی که در مرحله دوم باید برداشته شوند, کنفرانس چاره‌یابی دموکراتیک و حمله به کردها در غرب کردستان را در مصاحبه با خبرگزاری فرات مورد تحلیل و ارزیابی قرارداد.

کاریلان خاطرنشان ساخت که از برخوردها وعملکرد دولت ترکیه در قبال روند صلح نگران هستند و 2 الی 3 هفته است که در این باره به گفتگوهایی میان خود می پردازند. وی افزود:«اخیرا هیأت ب.د.پ به قندیل آمد و ارزیابی‌های خود را ارایه داد. مشخص شد که رهبر ما هم همان نگران‌ها و تردیدها را دارد. علی‌رغم تلاش‌های رهبر آپو و عملکرد جنبش ما برای بجای آوردن وظایف خود, اما دولت و حکومت ترکیه هنوز گامی قابل اعتماد برنداشته است. این برخورد دولت, یک معضل بزرگ است».

کارایلان ضمن اشاره به عملکرد دولت پس از آغاز عقب‌نشینی عملی گریلاها, گفت:«همزمان با عقب‌نشینی گریلاها از شمال کردستان, می‌بایست از تعداد پایگاه‌ها و نیروهای ارتش کم می‌شد, اما برعکس, افزایش یافته است. ما بخوبی می‌بینیم که آنها باخود می‌گوید «این یک فرصت است» و پروژه‌های احداث پایگاه نظامی را اجرایی می‌کنند. شاید غرب ترکیه از این مسئله آنچنان مطلع نباشند, اما من خطاب به آنها می‌گویم: امروزه بسیاری از شهرهای کردستان همانند شرناخ و جولمرگ به پادگانی نظامی مبدل شده‌اند. مثلا جمعیت «چلی» 9 هزار است, اما 18 هزار نظامی در داخل و حومه آن مستقر شده‌اند. با عقب‌نشینی گریلاها می‌بایست از تعداد نظامیان کم می‌شد, اما برعکس, پایگاه‌های نظامی احداث می‌کنند. این کار چه معنایی دارد؟ نیروهای ما عقب‌نشینی می‌کنند, اما شما جای نیروهای ما را مملو از سرباز می‌کنید.»

یک جامعه دموکراتیک ـ مدنی با زندانی‌کردن سیاستمداران تحقق نمی‌یابد

کارایلان در ادامه اذعان داشت که مهمترین مقوله در مرحله چاره‌یابی, ایجاد جامعه‌ای دموکراتیک مدنی است. وی گفت که گسترش و حفظ سیستم مزدوری محلی (جردوانی) امری مخالف و ضد موجودیت جامعه دموکراتیک مدنی است. وی تأکید کرد که سیستم مزدوری محلی, مانعی بزرگ بر سر راه تحقق یک جامعه عادی است و افزود:«حال که جنگ متوقف شده, مرحله‌ای نوین آغاز شده و چاره‌یابی دموکراتیک و صلح‌جویانه مطرح گشته, پس آنگاه باید سیستم مزدوری محلی برچیده شود. ما می‌خواهیم دیدگاه‌های حزب آ.ک.پ در این مورد را بدانیم. آیا سیستم جردوانی را حذف می‌کند یا نه؟ باید صراحتا این مسئله راشفاف‌سازی کند».

پرواز هواپیماهای جاسوسی, تدارک عملیات نظامی است

کارایلان ضمن اشاره به افزایش تحرکات هواپیماهای جاسوسی ترکیه بر فراز مناطق دفاعی مدیا, تصریح کرد که در امر نظامی‌گری, فعالیت جاسوسی به معنای تدارک یک عملیات نظامی است. کارایلان افزود:«جاسوسی, به معنای تدارک برای حمله نظامی, بویژه حمله هوایی است. اگر چنین قصدی ندارند, پس دیگر این کارها برای چیست؟! ما پیشتر هم گفته‌ایم که این فعالیت‌های نظامی, روند عقب‌نشینی را کند می‌سازد».

باید شرایط زندان برای رهبر‌آپو بهبود یابد

کارایلان گفت که دولت ترکیه با این عملکردهای خود برای برهم زدن روند صلح, هرآنچه از دستش برمی‌آید,انجام می‌دهد و مدام در حال آماده‌شدن برای جنگ است. کارایلان بیان کرد که این امر موجب نگرانی آنها شده و جامعه کردها هم دارای همان نگرانی است.

وی ضمن اشاره به اهمیت نقش رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برای موفقیت‌آمیز بودن روند صلح, گفت که علی‌رغم چنین حقیقتی, اما همچنان انزوای تحمیل شده بر اوجالان بشدت ادامه دارد.

کارایلان افزود:«با رهبر آپو بعنوان طرف کردها گفتگو می‌کنند. لذا باید رهبر آپو بتواند با خارج از زندان روابطی برقرار کند. باید بتواند با ما رابطه داشته و هیأت‌های مختلف بتوانند با ایشان دیدار انجام دهند. نیاز به مشاوررانی هم دارد. مسئله‌کرد, مسئله‌ای صدها ساله است. اگر حقیقتا می‌خواهند آن را چاره‌یابی کنند, باید سیستم انزوا در امرالی را لغو کنند. باید رهبر بتواند با ما رابطه داشته باشد, اما هنوز در این زمینه تغییری مشاهده نمی‌شود و انزوا ادامه دارد».

آزادی هزاران سیاستمدار زندانی کُرد

کارایلان به مسئله هزاران سیاستمدار زندانی کرد اشاره کرد و گفت, تاکنون دولت ترکیه هیچ گامی برنداشته و زندانیان را آزاد نکرده, درحالی که از روند صلح و سیاست بجای جنگ دم می‌زند. باید سیاست‌پردازی برای کردها هم آزادانه باشد.

کاریلان گفت دادگاه‌های ترکیه در قبال سیاستمداران زندانی کرد و پروند قتل‌عام روبوسکی همانند یک دادگاه جنگ ویژه علیه خلق‌کردعمل می‌کنند و برخورد آنها به روند چاره‌یابی و صلح خدمتی نمی‌کند.

کارایلان در ادامه افزود که در مرحله دوم چاره‌یابی دموکراتیک, همه بار بر دوش دولت و حکومت ترکیه است. وی گفت:«باید در مرحله دوم نخست, انزوا علیه رهبر ما لغو شود, اگر نه مرحله صلح پیشبرد نخواهد یافت. بایستی دولت ترکیه دیدگاه خود در ارتباط با پایگاه‌های نظامی و سیستم مزدوری محلی را بطور شفاف بیان دارد و در آن راستا گام‌هایی اعتمادبخش بردارد».

کارایلان گفت اگر دولت ترکیه حقیقا می‌خواهد مسئله کرد را حل کند, باید جدی عمل کند و گام‌هایی بردارد.

کاریلان در ادامه, برگزاری دو کنفرانس صلح در «آنکارا» و «آمد» را موفقیت‌آمیز توصیف کرد و گفت باید از این پس هم این دو کنفرانس ادامه یافته و وظایف خود را هرچه بهتر بجای آورند.

کارایلان افزود که قرارات و تصمیمات اخذشده در کنفرانس آمد بسیار مثبت است و افزود که بعنوان جنبش کردها, از آن کنفرانس و قرارات آن حمایت می‌کنند. وی همچنین شرکت آشوری‌ها, سریانی‌ها, ارامنه, اعراب, ترکمن‌ها, ایزدیان وعلویان در کنفرانس آمد را حقیقت تحقق «ملت دموکراتیک» نامید. وی افزود که قریب 20 هزار از فرزندان شمال کردستان «شهید» شهده‌اند و باید خلق‌کرد و احزاب و سازمان‌های آن از این ارزش‌ها و دستاوردهای شهدا صاحبداری کنند.

کنفرانس کردها در اروپا

کارایلان تأکیدکرد که برگزاری کنفرانس سوم در بروکسل, پس از کنفرانس‌های آنکارا و آمد, برای پیشبرد روابط دیپلماتیک کردها با عرصه بین‌المللی بسیار حیاتی است. وی تصریح کرد که شرکت‌کنندگان کنفرانس باید پروژه‌هایی برای پیشبرد صلح در ترکیه و شمال کردستان هم ارایه دهند و به کنفرانس محدود نگردند و خارج از آنها هم عملا فعالیت‌هایی در راستای ترویج آن به انجام برسانند.

کنفرانس هولیر

کارایلان, رییس شورای رهبری ک.ج.ک در مورد اهمیت اتحاد کردهای هرچهار بخش کردستان, گفت اینکه تاکنون اتحاد ملی کردها تحقق نیافته, یک نقض جدی است. کارایلان افزود:«همه ملت‌ها اتحاد خود را تحقق می‌بخشند. اتحادیه اروپا, اعراب, افریقا و غیره از جمله این اتحادها و اتحادیه‌هاست. جوامع دیگر هم در راستای منافع مشترک خود کنار هم آمده و متحد می‌شوند, اما کردها همچو خلقی که از همان ارزش‌ها و منافع برخوردار است, تاکنون نتوانسته اتحاد خود را تحقق بخشد. کنفرانس هولیر می‌تواند به این نیاز 4 بخش کردستان پاسخ دهد. باید در این کنفرانس بر سر حمایت و همکاری ملی میان کردها و چاره‌یابی دموکراتیک و صلح‌جویانه مسئله کرد, بحث و گفتگو صورت خواهد گرفت. این کنفرانس رهنمودی است برای اتحادملی. هنوز مانعی برای انجام این کار به میان نیامده. گفتگوهایی در مورد برگزاری آن صورت می‌گیرد که اگر به نتایجی مثبت برسد, در روزها و یا هفته‌های پیشرو کمیته برگزارکننده آن تشکیل خواهد شد. امیدوارم سال 2013 به سال اتحاد کردها مبدل شود».

«رهبر آپو برای بارزانی نامه ننوشته»

کارایلان در مورد اخباری که در شبکه‌های تلویزیونی و سایت‌های جنوب کردستان و ترکیه منتشر و ادعا می‌شود که رهبر ملت‌کرد, عبدالله اوجالان برای «مسعود بارزانی» نامه نوشته, گفت:«چنین اخباری دور از حقیقت است».

وی افزود:«چنین نامه‌ای وجود ندارد, اما رهبر آپو از طریق هیأت حزب ب.د.پ برای ما نامه‌ای فرستاده و در آن برای آقایان مسعود بارزانی, نچیروان بارزانی, نوشیروان مصطفی و مام‌جلال سلام فرستاده و برایشان آرزوی تندرستی و سلامتی کرده بود. من هم پیامی برای آنها فرستاده و سلام‌های رهبری را به آنها رساندم. این پیام‌ها از سوی من و یک ماه‌و نیم پیش فرستاده شد».

پیشاهنگی کردها در انقلاب سوریه

کارایلان در مورد انقلاب کردها در سوریه هم گفت که این انقلاب از 19 ژوئیه 2012 از شهر کوبانی آغاز شد و سراسر غرب کردستان را دربرگرفت. کردها سیستم خاص خود را سریعا ایجاد کردند و مدیریتی مستقل و خودمدیر تشکیل دادند. هم‌اکنون کردها پیشاهنگ انقلاب سوریه هستند.

وی افزود که خط‌مشی سیاسی کردها در غرب کردستان چنان است که از انقلاب سوریه حمایت می‌کند, اما بجای مبارزه مسلحانه, استراتژی انقلاب با راهکار سیاسی را برگزیده. وی یادآور شد که مقاومت‌های مسلحانه هم بخاطر حملات خارجی علیه کردها, ترویج یافته است. استفاده از سلاح صرفا جنبه دفاعی دارد و کردها مبارزه سیاسی را اساس کار قرار می‌دهند.

کارایلان تصریح کرد که کردها «نیروی سوم» در سوریه و خاورمیانه هستند و بیان داشت که حمایت از خط‌مشی نیروی سوم, همانا به موضعی راسخ و بامعیار نیاز دارد. این خط‌مشی برای همه خاورمیانه مصداق دارد.

کارایلان افزود که تاکنون گروه‌های مسلح در حلب, عفرین, سریکانی و برخی شهرهای دیگر کردها با حمایت و پشتیبانی دولت ترکیه به کردها حمله‌کرده‌اند, اما کردها آن حملات را خنثی‌ساخته‌اند. کارایلان گفت:«نیروی ی.پ.گ با حمایت مردم در عفرین به مقاومت دست زد و مقاومت آن تاریخی و بسیار باارزش بود. باید این مقاومت‌ها برای حفظ کرامت کردها , نیرومندتر گردد.باید کردهای بخش‌های دیگر کردستان بصورت گسترده کمک‌های انساندوستانه و مردمی برای غرب کردستان بفرستند».

شرکت کردها در کنفرانس ژنو

مراد کارایلان در ادامه خاطرنشان ساخت که «شورای عالی کورد» چندی پیش به روسیه سفر کرد که نتایج این سفر بسیار مهم بود. کارایلان تأکید کرد که یگانه نیروی حاکم در سوریه که از سیاستی شفاف و صحیح برخوردار است, کردها می‌باشند. وی افزود:«شرکت شورای عالی کرد در کنفرانس ژنو 2 در رابطه با بحران سوریه, یک موفقیت بزرگ دیپلماتیک برای کردها می‌باشد. هم‌اکنون علیه کردها در غرب کردستان محاصره‌ای و فشاری بین‌المللی اعمال می‌شود. با شرکت کردها در کنفرانس ژنو می‌توان این محاصره را از میان برداشت و عرصه دیپلماسی کردها در سطح جهانی گسترش داد».

تظاهرات ترکیه

کارایلان در خاتمه ضمن اشاره به قیام‌ها و تظاهرات مردمی در شهرهای ترکیه, بویژه پارک گزی استانبول گفت:«اگر حزب حاکم ترکیه, آ.ک.پ, مطابق پیام رهبر آپو برای صلح, عمل می‌کرد, چنین رویدادهایی بویژه در پارک گزی استانبول به میان نمی‌آمد. اگر دولت و پلیس با توسل به خشونت علیه مردم اقدام نمی‌کردند و بر فشارها و تحمیل حاکمیت یگانه خود اصرار نمی‌ورزیدند و موضعی دموکراتیک و سازنده در پیش می‌گرفت, این رویدادها هم به میان نمی‌آمد».