مذاکرات ايران و آژانس بين المللی انرژی اتمی در روز جمعه سوم شهريورماه در وين بدون دستيابی به توافقی پايان يافت. هرمان ناکارتس، رئيس هيات مذاکرهکننده آژانس، نيز گفته است که اختلافات بين ايران و آژانس همچنان پابرجاست.
به گزارش خبرگزاری رويترز، هرمان ناکارتس که پس از مذاکرت با خبرنگاران صحبت می کرد، گفت: «مذاکرات امروز بسيار فشرده بود، اما اختلافات اساسی بين ايران و سازمان ملل متحد همچنان باقی است و همين مساله مانع دستيابی به توافقی شد.»
وی اضافه کرده است:«فعلا ما برنامه ای برای دور ديگری از مذاکرات نداريم.»
رویارویی سیاست غنیشده با سیاست محافظهکاری با درصد کم
اما در واقع بخاطر اینکه غرب از مسئله هستهای ایران بعنوان «کارت ایران» جهت بحرانزایی استفاده میکند, مسلما دور تازهای از مذاکرات که فراتر از فشار جنبهای نمایشی سیاسی هم دارد, شروع خواهد شد. تاکنون در سراسر جهان مسئله هستهای شدن کشورهای در حال هستهای شدن حل نشده, غیر از لیبی که عواقب آن را دیدیم. زمانی که آمریکا با مسئله هستهای دو کشور عراق به رهبری صدام حسین و لیبی به رهبری معمر قذافی درگیر بود, همین تاکتیکها و استراتژیها مو به مو دنبال شد. یکی از آن کشورها یعنی عراق به رهبری صدام تسلیم آمریکا نشد و با راهکار جنگ منطقهای پایان یافت و دیگری یعنی لیبی به رهبری معمر قذافی راهکاری عاقلانه را دربر گرفت و از هستهای شدن عدول کرد تا لیبی را از گزند حملات غرب در امان دارد, اما باوجود همه اینها, بازهم غرب و ناتو به لیبی حمله کرده و یک کشور ویرانه از آن برجای گذاشتند. ایران از این آزمون درس عبرت گرفته و با سیاستهای تنشزا و محافظهکاریش در منطقه هیچگاه چارهیابیای معقول به دنبال نخواهد داشت و غرب هم از این کارت بخوبی استفاده میکند. میخواهد اسب تروایش را به پشت درهای محکمبسته شده قلعه ایران برساند و با منجنیق سپر موشکی آماده زدن آخرین ضربههای کاری شود. دلیل اینکه تاکنون سازشی در مذاکرات هستهای صورت نگرفته همین امر است. حتی راضی شدن ایران به میزان اورانیوم غنیشده 20 درصدی و پائینتر مطابق شروط غرب, نمیتواند در مقابل حملهناتمام غرب و آمریکا بازدارنده باشد. این حمله باید صورت گیرد؛ این تنها خواسته غرب برای اتمام «پروژه خاورمیانه بزرگ» است.این روند در واقع رویارویی سیاست غنیشده غرب با سیاست محافظهکاری با درصد غنای کم است!
طرف ایرانی مذاکرات را مثبت خوانده!
علی اصغر سلطانيه، نماينده دايم ايران در آژانس بين المللی انرژی اتمی، مذاکرات نمايندگان ايران و آژانس را مثبت و کارشناسی خوانده است.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ايرنا، علی اصغر سلطانيه گفته است:«در اين دوره از مذاکرات برخی از اختلافات ميان ايران و آژانس بين المللی انرژی اتمی بر سر برنامه هسته ای ايران حل و فصل شد.»
هرمن ناکارتس، معاون دبيرکل آژانس و رئيس هيئت مذاکرهکننده با ايران، پیش از آغاز مذاکرات گفته بود که هدف از برگزاری اين گفتوگوها دستيابی توافقی با ايران بر سر نحوه شفافسازی درخصوص امکان وجود ابعاد نظامی در برنامه هستهای جمهوری اسلامی است.
آقای ناکارتس همچنين تأکيد کرد که هيئت مذاکرهکننده آژانس در جريان اين گفتوگوها بار ديگر درخواست بازديد از سايت پارچين را مطرح خواهد کرد.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی خواهان تحقيق بر روی سايت نظامی پارچين در ايران است و اعلام کرده است که تصاوير ماهوارهای احتمال عمليات پاکسازی و خاکبرداری در اين منطقه را نشان میدهند و به همين دليل بايد در اين زمينه تحقيق شود.
پس پارچین یک سایت نظامی است!!!
ايران در مقابل میگويد پارچين نه سايت هستهای، که سايت نظامی است، و هيچ کار پاکسازیای نيز در آن صورت نگرفته است.
غرب معتقد است که برنامه هستهای ايران دارای بعد نظامی است و خواستار شفافسازی جمهوری اسلامی در اين خصوص شده است.
با اين حال ايران همواره بر صلحآميز بودن فعاليتهای هستهای خود تأکيد کرده است و دستيابی به انرژی هستهای را حق مسلم خود میداند.