میلنه سائولوی اظهار نمود که موسیقی کوردی و مبارزه زنان وی را به مبارزات جنبش آزادی کورد نزدیک کرده و افزود: « موسیقی حامل واقعی تاریخ در میان کوردها است. تمام تاریخی که ممنوع و سرکوب شده است، از راه موسیقی منتقل میشود. مابین موسیقی و مقاومت یک رابطه عمیق ایجاد شده است.»
سائولوی عنوان کرد که زنان در کانون انقلاب روژآوایند و گفت: «زنان هم پیشرو جنگ میدانیاند و هم پیشاهنگ ارزشهای اجتماعیاند. دولت ترکیه افراد مدنی و مناطق مسکونی را در روژآوا بمباران میکند. موضع دولتهای غربی در برابر اردوغان شرمآور است. وقتی غیرنظامیان در اوکراین هدف قرار میگیرند، آن را رسوایی مینامند، اما وقتی غیرنظامیان در کوردستان کشته میشوند، "دفاع مشروع" است. این مایه شرمساری بزرگ است.»
اول از همه، الگوی رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان، مبارزه آزادی جنبش کورد و زنان کورد، نمونه مهمی برای بخشهای اجتماعی در مناطق و مراکز مختلف جهان است. کارگردان فرانسوی میلنه میلن سائولوی کارگردان فرانسوی یکی از نامهایی است که برای شناختهشدن بیشتر مبارزات زنان کورد و مبارزه برای آزادی تلاش کرده است. سائولوی که بیش از ۳۰ سال روی مبارزه آزادی زنان کورد و کوردستان کار میکند، از سال ۲۰۱۵ تاکنون سه فیلم مهم درباره انقلاب روژآوا و مبارزه زنان کورد ساخته است. در سال ۲۰۱۵ «کوردستان: جنگ دختران»، در سال ۲۰۱۸ «انقلاب زنان» و در سال ۲۰۲۱ «بازگشت به شنگال» را ساخته است. میلنه سائولوی کارگردان و فیلمنامهنویس فرانسوی در مورد آثار خود و انقلاب روژآوا که از نزدیک دنبال میکند با آژانس ما ANF صحبت کرد.
سائولوی با بیان اینکه موسیقی حامل واقعی تاریخ در میان کوردها است، گفت: «تمام تاریخی که ممنوع شده است از طریق موسیقی منتقل میشود. مابین موسیقی و مقاومت یک رابطه عمیق ایجاد شده است.»
وی گفت زمانی که در آمریکای لاتین بوده چندین فیلم را درباره گریلاهای کلمبیا تهیه کرد. وضعیت زنان در آنجا ناهماهنگ، آشفته و کمتر برابریطلبانه بود. اما در باکور کوردستان سازمانی که زنان در کانون آن بودند، توجه مرا به خودش جلب کرد. با ساخت اولین فیلمم درباره موسیقی کوردی، بیشتر تحت تاثیر قرار گرفتم و خودم را در میان مبارزات این جنبش یافتم.»
این کارگردان فرانسوی یک فیلم با نام "جنگ دختران" درباره زنان گریلای پکک و نقش زنان در انقلاب تهیه کرده است. وی سال ۲۰۱۵ از روژآوای کوردستان دیدن نمود و مبارزه و مقاومت زنان کوبانی توجه وی را بیشتر به خودش جلب نمود.
آخرین سفر وی به روژآوا یکسال پیش بود و درباره آن گفت: «یک ماه آنجا ماندم و به مراکز تولید آثار هنری سرزدم. در آن مدت حدود سه هفته دولت ترکیه مکررا روژآوا را بمباران میکرد که نیروگاههای برق را هدف قرار داد و خطوط اینترنت نیز قطع شد و مناطق مسکونی را بمباران نمود. دولت ترکیه با ادعای حفظ امنیت کشورش اینگونه بمباران میکند، درحالیکه در این بمبارانها فقط افراد غیرنظامی را قتلعام میکند. ترکیه یک تهدید بزرگ علیه کل منطقه است.»
سائولوی تاکید کرد که دولت ترکیه پس از اشغال عفرین، سریکانی و چند جای دیگر مانند ادلب، جهادگرایان تندرو را در آن مناطق مستقر نمود. سپس در یورش به شهر حسکه تلاش کرد تا جهادگرایان تندرو را از زندانها فراری داده و امنیت کل منطقه را برهم بزنند و چنان وانمود نمایند که گویا یپگ و نیروهای کوردی خطرناکند. اما در واقع آنکه برای مردمان شمالوشرق سوریه خطرناک است، خود دولت ترکیه است.
سائولوی افزود: «دولت ترکیه افراد مدنی و مناطق مسکونی را در روژآوا بمباران میکند. موضع دولتهای غربی در برابر اردوغان شرمآور است. وقتی غیرنظامیان در اوکراین هدف قرار میگیرند، آن را رسوایی مینامند، اما وقتی غیرنظامیان در کوردستان کشته میشوند، "دفاع مشروع" است. آیا این دفاع از خود است؟»
عبدالله اوجالان پیشاهنگ و رهبر واقعی
سائولوی کارگردان فرانسوی در ادامه صحبتهایش اشاره کرد که عبدالله اوجالان برای کسب حقوق زنان رنج و زحمات بسیاری کشیده است و افزود: «عبدالله اوجالان گفته که آزادی خلق کورد و آزادی زنان به هم وابسته است. به باور من عبدالله اوجالان در زمینه نقش زنان و اهمیت آنان در انقلاب و ایجاد یک جامعه نوین، رهبری واقعی است.»