سیامند معینی، رئیس مشترک حزب حیات آزاد کوردستان (پژاک)، درباره کنفرانس "ژن ژیان ئازادی با پیشاهنگی زنان و ایران در دو راهی سرکوب و انقلاب" که در پارلمان اروپا برگزار شد، با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.
به عنوان پژاک، هدف شما از شرکت در کنفرانس پارلمان اروپا چه بود؟
در کنفرانس پروژه خود را شامل ۶ نکته ارائه کردیم. یکی از مهمترین نکات، حل وضعیت سیاسی دموکراتیزه شدن ایران است که از کدام راه باید طی شود و همچنین چگونگی ایفای نقش در بحبوحه تغییراتی است که در روژهلات کوردستان در حال رخ دادن است. شرکت ما در کنفرانس در زمینه رایزنی متقابل احزاب روژهلاتی و ایرانی بود. در عین حال، جستوجو و پیدا کردن راهحلی دموکراتیک برای مشکلاتی میباشد که ایران صدها سال است از آن رنج میبرد. در این بحثها، کار مشترک و رویه مشترک برای جنبشهای دموکراتیک میتواند مانع از قدرتهای توتالیتر در ایران و روژهلات کوردستان شود. در راستای برداشتن اولین قدم برای احزاب سیاسی روژهلات کوردستان بود که با پروژههای مشترک به آینده ایران بپردازند. با هم میتوانیم قوی شویم و رشد کنیم و قدرتهای واپسگرا را متوقف سازیم.
چه نیروهای کورد روژهلات کوردستان و چه مخالفان ایران که در کنفرانس شرکت کردند، شما گرد هم آمدن این همه نیرو را چگونه ارزیابی میکنید؟
در این کنفرانس احزاب سیاسی روژهلات کوردستان، ۳ حزب اصلی به نامهای حزب دمکرات کوردستان-ایران، سازمان کمونیست ایران و پژاک شرکت داشتند. برخی دیگر از نهادهای جامعه مدنی، همچنین احزاب ایرانی، نمایندگان سایر ملل ایران مانند بلوچ، عرب، آذری، شخصیتهای سرشناس ایرانی در این کنفرانس حضور داشتند. این همایش با سه پنل مختلف برگزار شد. پنل دوم ویژه احزاب روژهلات کوردستان بود که هر یک از احزاب حدود ۱۵ دقیقه پروژههای خود را ارائه کردند. از طرف پژاک سعی کردم در مدت زمان تعیین شده آن نکات و پروژهها را توضیح دهم. این یک گام گفتوگو در مورد مسئله راهحل بود.
این کنفرانس حمایت و تغییری چگونه در "انقلاب ژن ژیان ئازادی" در روژهلات کوردستان و ایران ایجاد خواهد کرد؟
انقلاب «ژن، ژیان، ئازادی» زمانی که شروع شد، اساس و پایه بود. یک انقلاب فکری و یک رنسانس فکری در حوزه عمومی ایران آغاز شد و حتی ممکن است به سایر نقاط خاورمیانه نیز سرایت کند. میدانیم که رنسانس فکری و اندیشهای از کوردستان شروع شد و به تدریج در سایر نقاط ایران توسعه یافت. انقلاب " ژن، ژیان، ئازادی" به یک پایه اساسی در روژهلات کوردستان تبدیل شد. هر گردهمایی و مشورت احزاب سیاسی روژهلات کوردستان به نیرویی برای انقلاب "ژن، ژیان، ئازادی" تبدیل میشود. این کنفرانس میتواند پشتوانه محکمی هم در سطح بینالمللی و هم در سطح داخلی باشد. در سطح بینالمللی، هر گردهمایی و کنفرانسی که در پارلمان اروپا برگزار میشود، ثبت میشود و به آرشیوی در اختیار همه احزاب که نمایندگانی در پارلمان اروپا دارند تبدیل میشود. آن نمایندگان مجلس در اتحادیه اروپا حضور دارند، بر روی آن کار خواهند کرد و خواهند دانست که مردم ایران چه میخواهند.
در این همایش موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفت. هر حزب و جنبشی جای خود را در آن گرفت و در چارچوب افکار و پروژههای خود بحث و گفتگو کردند. در مجموع ارزیابیها مثبت بود. سوژهها به هم نزدیک بودند، همچنین نکات مشترکی وجود داشت. این گام خوبی است تا بتوانیم در آینده گفتگوی مثبتی داشته باشیم. میتواند نقطه مشترکی برای یافتن راهحل برای مشکلات مردم باشد. نه تنها در تئوری، بلکه بتواند در عرصه عمل نیز گام بردارد. این اقدام میتواند به شوونیسم و تمامیتخواهی در منطقه پایان دهد. همچنین میتواند فضای گرمی در بین احزاب سیاسی ایجاد کند. همچنین گفت و گوی هماهنگ بین روشنفکران ایران و روژهلات کوردستان برقرار شود. میتواند آزمونی برای دمکراتیک شدن ایران باشد.
نسل جدیدی در ایران متولد شده است. حق خود را مطالبه میکند. ظلم بزرگی به مردم، زنان و جوانان شده است. سیاست اقتصادی دولت ایران بار سنگینی بر دوش هر فردی گذاشته است. این گردهمایی باید برای یافتن راهحلی دموکراتیک برای ایران ادامه یابد.
در کنفرانس به چند نکته اساسی برای راه حل اشاره کردید. برگزارکنندگان کنفرانس چگونه آن را دیدند؟ چگونه نتیجه را پیشبینی میکنید؟
در مورد شش نکته پژاک صحبت کردیم که شامل این موارد است. از جمله مسئله زن، ملت، حل مسئله دفاع مشروع و بسیاری مسائل دیگر مورد ارزیابی قرار گرفت. حل مسئله خلقها در ایران، راهحل، دموکراسی و مسئله آینده در ایران و همچنین مسئله خوددیریتی دموکراتیک، کنفدرالیسم دموکراتیک. در مجموع پروژه پژاک در همین چارچوب جمع شد. راهحلی دموکراتیک برای ایران ارائه گردید. همچنین مسیری را برای تحقیق باز کند که آنرا بپیماید. منشأ این نکات چیست و برگرفته از کدام پارادایم و بر چه اساسی است؟ در آینده میتوان بحث مفصلتری انجام داد. با هم میتوانیم راهحل مناسب و سیاسی برای آینده ایران پیدا کنیم.
در این نظام به دموکراسی و آزادی راه داده نمیشود. ما معتقدیم که این نظام در مواجهه با مقاومت عمومی، فرو خواهد ریخت. برای این کار کوردها باید بین نیروهای مخالف و احزاب سیاسی خود متحد شوند و روی نقاط مشترک آینده ایران با هم کار کنند. همچنین یک بستر و پلتفرمی مشترک ایجاد گردد که همه احزاب روژهلات کوردستان بتوانند در آنجا ابراز وجود کنند. همچنین ملت کورد بصورت متحدانه به آینده حل مشکل خلقهای ایران بپردازد. برای آینده ایران، کوردها میتوانند با هم عمل کنند. مسئله ملی، آزادی و دموکراسی در روژهلات کوردستان تواما قابل انجام است. اگر خلق کورد یکپارچه با این موضوع برخورد کند، در آینده ایران، کوردها میتوانند انقلاب مردم ایران را رهبری کنند. جنبشی نوین برای ایران و منطقه باشد. من کنفرانس را مثبت تلقی میکنم. میتواند سرآغاز یک جنبش آزاد و دموکراتیک و آیندهای آزاد چه در ایران و چه در روژهلات کوردستان باشد.