عقلا از دولت ترکیه خواستند برای حل مسئلهکرد گامهایی بردارد
عقلا از دولت ترکیه خواستند برای حل مسئلهکرد گامهایی بردارد
عقلا از دولت ترکیه خواستند برای حل مسئلهکرد گامهایی بردارد
جنبش آزادیخواهی کردستان طی ضربالعجلی اعلام کرده بود که باید دولت ترکیه تا 1 سپتامبر گامهایی برای حل مسئله کرد بردارد. تنها چند روز به پایان این مهلت باقی مانده است. «لاله منصور, هنرمند» و «متحت سینجار, آکادمیسین» که عضو کمیسیون عقلای ترکیه هستند, برای اینکه روند صلح به بنبست نرسد, خواستار برداشتن گامهایی شدند.
«لاله منصور» گفت:«میتوانند با آزادی زندانیان بیمار کار را آغاز کنند». پروفسور متحت سینجار هم گفت:«اگر دولت در زمینه پیشبرد روند صلح کنونی مصمم باشد و بخواهد ضروریات مرحله سیاسی کنونی را بجای آورد, بایستی گامهایی عملی بردارد».
آزادی زندانیان بیمار
«لاله منصور» معاون رئیس کمیسیون عقلا در منطقه «دریای سفید» درمصاحبه با خبرگزاری فرات گفت موضوعاتی از قبیل مطالبات کلی بویژه خواست «دموکراسی پیشرفته» و «شفافسازی» در گزارش کمیسیون عقلا و معتمدین ترکیه جای گرفته است و باید در چارچوب آن مطالبات از این پس گامهایی برداشته شود.
منصور اذعان داشت شنیده که دولت روی گزارشهای کمیسیون کار میکند و افزود:«مثلا دولت ترکیه میتواند با آزادکردن زندانیان بیمار کار را شروع کند. به نظر من این, کار سختی نیست».
لاله منصور درادامه افزود:«باید یک دموکراسی پیشرفته و نوین برای ما و همگان به ارمغان آورده شود و برای تحقق آن گامهایی برداشت. من در اوایل این کار دولت را مصمم دیدم, امیدوارم که هنوز هم مصمم باشد».
«متحت سینجار» آکادمیسین و عضو کمیسیون عقلای ترکیه هم در مصاحبه با خبرگزاری فرات گفت با ارایه گزارش فعالیتهای کمیسیون عقلا, وظیفه خود را بجای آوردهاند. وی افزود:«پیشبرد روند صلح و دموکراتیزاسیون, وظیفه اساسی همه آکتورهای سیاسی و اجتماعی است. من هم در این راستا مسئله را دنبال میکنم. تلاشهای آکادمیک و شخصی من همچنان ادامه دارد. بعنوان یکی از اعضای کمیسیون عقلا فعالیت میکنم».
گامی چشمگیر برداشته نشد
پروفسور سینجار یادآور شد که قریب دو ماه از ارایه گزارش فعالیتهای کمیسیون عقلا به نخستوزیر اردوغان میگذرد و افزود:«نخستوزیر گفته بود گزارش کمیسیون عقلا را مدنظر قرار خواهد داد و مطابق آن, بسته جدید اصلاح قانون اساسی را تهیه خواهد کرد. دوماه گذشت اما هنوز حتی بیانیهای صادر نکرده و یا گامی چشمگیر برداشته نشده. دولت هنوز اعلام نکرده که چه موقع چکار خواهد کرد».
سینجار بیان داشت که تعطیلات تابستانی مجلس بهانهای درست نیست. و گفت:«اگر بخواهند میتوانند مجلس را بگشایند. حتی میتوانند بگویند نیازی به مجلس نیست و دولت به افکار عمومی اعلام کند که در برخی زمینهها گامهایی برمیدارد. با گشایش رسمی مجلس هم میتواند این مسایل را اعلام کند, اما تاکنون این کارها صورت نگرفته».
سینجار افزود که تعلل و برنداشتن حتی یک گام , تأثیراتی منفی بر روند گفتگوهای صلح داشته و افزود:«افکار عمومی بویژه کردها با نوعی عدم اعتماد به دولت روبرو شدهاند. طرف کردها, بویژه پ.ک.ک با خودمیگوید«آیا دولت به تاکتیکها و سیاست مشغولسازی متوسل میشود؟» چه بسا جمیل بایک این مسئله را طی مصاحبهای بیان داشته بود. به همین دلیل, برای پیشبردروند صلح باید دولت ترکیه گامهایی عملی بردارد و پروژههایش را به اطلاع افکار عمومی برساند».
شایان ذکر است که پروفسور متحت سنجار تاکنون برای روزنامه ملیت مینوشت. وی بخاطر انجام مصاحبههایی با جمیل بایک رئیس مشترک ک.ج.ک, صالح مسلم رئیس مشترک پ.ی.د و بسیاری دیگر از عضویت در روزنامه ملیت اخراج شد.