عراق, فراروی جنگی مذهبی
عراق, فراروی جنگی مذهبی
عراق, فراروی جنگی مذهبی
پس از اینکه آمریکا نیروهای نظامی خود را از عراق خارج ساخت, نیروهای سیاسی عراق به تکاپو و فعالیت پرداختند. بویژه فعالیت کشورهای خلیج فارس از گروههای سنیمذهب داخل عراق حمایت میکنند و این امر هم نگرانیها در خصوص وقوع جنگ سنی ـ شیعه را افزایش داده است.
در سال 2003 پس از اشغال عراق توسط آمریکا و انگلستان, فرصتی برای شیعیان عراق که بخشی بزرگی از جمعیت عراق را تشکیل میدهند, پیش آمد تا قدرت را در دست گیرند. در سالهای اخیر شیعیان با گروههای سنی وارد جدالی سیاسی و نظامی شدند.
حزب الدعوه اسلامی که مدل انقلاب اسلامی ایران در سال 1979 را برای خود مورد اساس قرار میدهد و هماکنون هم حاکمیت را در دست دارد, به اکثریت جمعیت شیعیان تکیه کرد, درصدد حاکمیت کامیل بر کل عراق است.
از سال 2003 الی 2008 بر اثر حملات نظامی و انفجاری در عراق, قریب 3 هزار نفر کشته شدهاند که بیشتر آنها در جریان حملات نظامی شیعیان و سنیها بوده. عملیاتهای نظامی و انفجاری گروه القاعده رادیکال بیشتر, شیعیان را مورد هدف قرار میداد.
شیعیان عراق که اکثریت عراق را دارا هستند و از حمایت آمریکا برخوردارند, در مورد سنیها به پیروزی رسیدند و این مسئله هم عنوان شد که به این حاکمیت خود ادامه خواهند داد.
در عراق میان شیعه و سنی جنگی نسبی در جریان است. در بغداد و حومه آن این جنگ به شیوهای فعال ادامه دارد. در ماه اخیر دست کم 4 عالم دینی سنی مذهب توسط شبهنظامیان سیعی کشته شدند.
شبهنظامیان سنی هم علیه واحدهای پلیس شیعی حملاتی انجام دادند. حتی گفته میشود که چندین تن از شیعیان توسط سنیها ربوده شدهاند.
سازمان حقوق بشری موسوم به «حمورابی» اعلام کرد که اوضاع عراق بیش از پیش رو به وخامت مینهد. «پاسکال واردا» عضو این سازمان اذعان داشت که اوضاع امنیتی عراق وخیمتر میشود و خطر جنگ مذهبی عراق را تهدید میکند.
از سال 2010 تا کنون در ایالت «انبار» علیه حکومت مالکی تظاهراتی گسترده صورت میگیرد. مالکی پس از انتخابات 2010 بجای اینکه با احزاب سنی به سازش برسد, از حمایت احزاب شیعی برخوردار شد و دولت تشکیل داد. سنیها هم نسبت به آن واکنش شدید نشان دادند.
سنیهایی که خود را گروهی غیرسیاسی مینامیدند, تنها به گروه القاعده دست به سازماندهی و فعالیت نظامی نمیزدند. سازمانهای سنی که از حمایت کشورهای خارجی برخوردار هستند, به سازماندهی نیرومندتر خود پرداختند و موقعیت خود در اجتماعات سنیمذهب را مستحکم ساختند.
بنا به شایعات و سناریوهایی که در مورد خاورمیانه گفته میشود, میرود که پس از سقوط رژیم بشار اسد در سوریه, در عراق هم علیه رژیم شیعی قیامی صورت گیرد. کارشناسان سیاسی اذعان میدارند که اگر مالکی از طریق دیالوگ با گروههای سنی به توافق و سازش نرسد, سنیها دیگر کنترل نخواهند شد.