اعتراف مقامات دولتی: معضل ریزگردها امنیت ملی و محیط‌زیست را تهدید می‌کند

اعتراف مقامات دولتی: معضل ریزگردها امنیت ملی و محیط‌زیست را تهدید می‌کند

محمد نهاوندیان در مراسم تودیع رئیس پیشین و معارفه رئیس‌ جدید سازمان حفاظت محیط زیست که در 20 شهریور برگزار شد، گفت: دولت تدبیر و امیدقبل از انتخابات و پس از آن، در دو حوزه چالش‌های پیش‌رو و اولویت عمل در بحث محیط زیست وارد شد که خوشبختانه مردم از این امر حمایت کرده‌اند.

به گزارش ظهور به نقل از مهر، رییس دفتر رییس‌جمهور با تاکید بر این‌که در حوزه اقتصاد باید به رشد پایدار دست یابیم، افزود: در عین حال استفاده از همه منابع لازمه توسعه همه جانبه بدون ملاحظات زیست محیطی امکان‌پذیر نیست.

نهاوندیان دو اولویت دولت را حوزه اقتصاد و سیاست خارجی عنوان کرد و گفت: در حوزه اقتصادی وضعیت ما در میزان رشد و بالا بودن سطح عمومی قیمت‌ها نشان دهنده وضعیت مطلوبی نیست و گواه این است که باید ریل حرکت را عوض می‌کردیم.

وی افزود: در مناسبات خارجی، موضوع ملاحظات زیست محیطی می‌تواند به تفاهم با دنیا بیانجامد. در حل بدفهمی‌های بین‌المللی، بحث محیط زیست می‌تواند راهگشا باشد. بنابراین توجه به مسائل زیست محیطی می‌تواند در هر دو اولویت دولت یعنی اقتصاد و سیاست خارجی موثر باشد.

نهاوندیان با بیان اینکه حفاظت از محیط زیست، زمین، آب و هوا به معنای جلوگیری از احداث راه و پروژه‌های اقتصادی نیست، گفت: باید به جای زبان سلبی، زبان ایجابی را در گفتمان زیست محیطی توسعه دهیم. بحث اخلاق زیست محیطی باید مورد توجه قرار گیرد باید از نقاط ضعف هم عبرت گرفت.

نهاوندیان با اشاره به این‌که برخی مشکلات زیست محیطی در کشور مانند معضل دریاچه ارومیه و ریزگردها در حد تهدید امنیت ملی شده‌اند، گفت: مقوله ریزگردها هم‌اکنون تهدیدی جدی برای غرب و شرق کشور است که جز با تدبیر و امید قابل حل نیست.

وی بر مشارکت مردم برای حل چالش‌های زیست محیطی در کشور تاکید کرد و گفت: قطعا ورود بخش خصوصی و فعالان نهادهای مدنی و رسانه‌ای به میدان می‌تواند کمک شایانی به حفظ محیط زیست کند.

عملکرد ویرانگر دولت و سدسازی‌های بی‌رویه

هر چند نهاوندیان, رئیس‌ دفتر ریاست‌جمهوری برای اولین بار است که به معضل ریزگردها اعتراف می‌کند و اعتراف وی در این سطح است که جمهوری اسلامی تاکنون برای حل این معضل اقدامی نکرده, برعکس بر آن هم دامن زده است. این اولین باری است که رژیم اذعان می‌دارد که مسئله ریزگردها یک معضل است آن هم در حدی که امنیت ملی ایران را به خطر بیاندازد. اما این مقامات حاشیه رفته و اعتراف نمی‌کنند که سدسازی‌های بی‌رویه رژیم در سراسر ایران, بویژه کردستان بزرگترین خطر برای نابودی محیط‌زیست می‌باشد. این درحالی است که کارشناسان محیط‌زیست بارها وجود چنین خطری برای مناطق مختلف ایران را گوشزد کرده بودند. درحالی که دهها سد در شرق کردستان به بهره‌برداری رسیده‌اند, احداث 11 سد دیگر در سال جاری در استان سنه در دست احداث است که خطر بسیار بزرگی برای منافع آبی و افزایش ریزگردها به دنبال دارد.