ایزدیان خواهان خودمختاری شدند
ایزدیان خواهان خودمختاری شدند
ایزدیان خواهان خودمختاری شدند
علی آتالان, رئیس مشترک فدراسیون جمعیتهای ازدیان در اروپا, بیان کرد باید به ایزدیان شیخان و شنگال خودمختاری داد. وی خاطرنشان ساخت که اگر چنین جایگاهی سیاسی اعطا نشود, آنگاه شنگال با خطر تخلیه از ایزدیان روبرو خواهد شد. آتالان هشدار داد و گفت:«این امر هم به معنای نابودی ایزدیان خواهد بود».
فدراسیون جمعیتهای ایزدیان مقیم اروپا در قالب هیأتی 8 نفره به شنگال سفر کرد و به کمپ ایزدیانی که با قتلعامهای داعش روبرو میشوند, دیدن کرد.
علی آتالان, رئیس مشترک فدراسیون ایزدیان در مورد این سفر خود و وضعیت ایزدیان با خبرگزاری فرانسه مصاحبهای انجام داد.
ـ شما به کمپ ایزدیان شنگال سفر کردید.اوضاع آنجا چگونه بود؟
همچو فدراسیون جمعیتهای ایزدیان اروپا برای اطلاع از وضعیت ایزدیان و تراژدی شنگال به آن منطقه سفر کردیم. ما تاکنون چندین هیأت به آنجا فرستادهایم. آخرین بار در قالب هیأتی 8 نفره در جنوب و غرب کردستان تحقیقاتی انجام دادیم. ما نخست از کمپ آوارگان ایزدی شنگال در الیح, ویرانشار و ماردین شمال کردستان دیدن کردیم. با معتمدان آنها گفتگو کردیم. راههای کمک رسانی به ایزدیان را مورد بررسی قرار دادیم.
ـ نتایج این دیدارها چگونه بود؟
ما برای شنگالیانی که در کمپها هستند, تصمیماتی اخذ کردیم. ما کمیسیونی ویژه تشکیل دادیم که برای تشخیص نیازهای اساسی در کمپها, فعالیت میکند. این کمیسیون در مورد 60 روستای ایزدیان در شمال کردستان و آمادهساختن آن روستاها برای اسکان ایزدیان شنگال, تلاش خواهد کرد.
ـ فعالیت شهرداریها و سازمانهای آن منطقه در چه سطحی است؟
در مناطقی که حزب ه.د.پ حاکم است, مدیریت محلی, پارلمانتاران, همه سازمانهای مدنی و مردم برای کمک به شنگالیها بسیج شدهاند. استقبال آنها گرم است. هرچند قتل عام 73امین علیه ایزدیان صورت گرفت, اما حس برادری خلقمان در قبال آنها و وجود اراده سیاسی پشتیبان ایزدیان, خوشحال کننده است. بدونشک مشکلاتی جدی وجود دارد. هنوز هم کوچ ایزدیان ادامه دارد. به همین دلیل باید فعالیت زیادی انجام گیرد. فعالیتها هم زیاد و خوشحالکننده است.
ـ وضعیت جنوب کردستان چگونه است؟
در برخی مناطق جنوب کردستان صدها هزار ایزدی بسر میبرند. موضعگیری و سیاست دولت اقلیم جنوب در مورد کوچ ایزدیان درحقیقت قابل قبول نیست. آنها ایزدیان را در کوهستان از جمله زنان و کودکان را تنها گذاشته و رفتند. ایزدیان با قتلعام روبرو هستند و در برخی مناطق جنوب کردستان در خیابانها بسر میبرند که موجب نگرانی گسترده ما است. اما در غرب کردستان, علیرغم فقدان امکانات لازم, در چارچوب یک سیستم فعالیتهایی انجام میگیرد. هرچند غرب کردستان با محاصره اقتصادی روبرو است,اما در نزدیکی شهر دیرک کمپی بزرگ به نام «نوروز» احداث شده . تلاش میشود به ایزدیان آواره کمک شود و سیستمی منظم وجود دارد.
ـ در شنگال با چه طرفهایی دیدار کردید؟ وضعیت آن منطقه چگونه است؟
ما از غرب کردستان وارد شنگال شدیم. هرچند وضعیت امنیتی با خطر روبرو بود, خواستیم همچو فدراسیون, پیامی بدهیم. هر طور شد به شنگال رفتیم. شنگال به هرقیمتی که شده باید مورد محافظت قرار گیرد و پاکسازی شود. ما تلاش کردیم این پیام را به رفقایی که در آنجا خود را سازماندهی کردهاند, بدهیم تا مقاومت کنند. ما با مقامات جنبش تودای ایزدیان, نیروهای مدافع خلق(ه.پ.گ) , یگانهای مقاومت شنگال و معتمدین شنگالی دیدار کردیم. در مورد مسایل موجود بحث و تبادل نظر کردیم.
تاکنون قریب 5 هزار ایزدی در شنگال قتلعام شده و از سرنوشت نزدیک به 5 هزار نفر اطلاعی در دست نیست.
ـ هماکنون در شنگال ایزدی باقی ماندهاند؟
پیشتر حدود 600 هزار ایزدی در شنگال بسر میبردند. هماکنون 20 هزار تن باقی ماندهاند. صدها هزار نفر به شمال, جنوب و غرب کردستان کوچ کردند. 50 هزار در غرب کردستان, 40 هزار در شمال کردستان و 500 هزار هم در جنوب کردستان اسکان یافتهاند.
ـ چه مناطقی از شنگال تحت کنترل تبهکاران داعش قرار دارد؟
مرکز شهر شنگال و چند روستای آن هنوز هم تحت اشغال تبهکاران است.
ـ درخواست ایزدیان از سازمانهای کردی چیست؟
دولت اقلیم جنوب کردستان نمیتواند از ایزدیان دفاع کند. زیرا ایزدیان قتلعام شدهآند. صدها هزار تن خانه و کاشانه خود را رها کرده و آواره شدهاند. اگر نیروی ی.پ.گ نمیبود, قتلعام بزرگتری روی میداد. ی.پ.گ جان صدها هزار تن را نجات داد و به مناطق امن منتقل کرد.
آنچه ایزدیان خواهان آن هستند, مبارزه مشترک برای آزادسازی شنگال است. پس از این آزادی, ما برای ایزدیان شنگال درخواست اتونومی خواهیم کرد. باید این جایگاه سیاسی از سوی جنبشهای سیاسی کرد تضمین گردد. باید از هماکنون پروتکلی امضا گردد. ک.ج.ک, حزب بارزانی, ی.ن.ک و معتمدان ایزدی میتوانند آن را امضا کنند.
ـ اگر ممکن است در مورد محتوای خودمختاری توضیح بیشتری بدهید.
در غرب و جهان مدلهای زیادی از خودمختاری وجود دارد که همه نشان می دهند که مدیریت دموکراتیک محلی مناطق خود را اداره میکنند. آنها سیستم امنیتی و سیاسی خود را تأسیس و عملی میکنند. قتلعام کنونی هم وجود چنین سیستمی را تحمیل میکند. ایزدیان دیگر نمیخواهند از فقدان جایگاه سیاسی رنج برند. به همین دلیل بایستی خودمدیریتی دموکراتیک سریعا در مناطق شنگال و شیخان اعطا شود.
ـ اگر چنین چیزی تحقق نیافت, چه؟
اگر نشد, ایزدیها قانع نخواهند شد که به شنگال بازگردند. آنگاه شنگال از ایزدیان تخلیه خواهد شد. به همین دلیل همانطور که گفته میشود, ایزدیان قدیمیترین کردهای منطقه هستند, آنگاه باید از آنها پشتیبانی کرد و همچو وظیفهای ملی از آنها دفاع کرد.
ـ گفته میشود که ایزدیان درصدد کوچ به اروپا هستند, این مسئله تاچه حد صحت دارد؟
آنهایی که میخواهند به اروپا بروند, میگویند دولت اقلیم جنوب کردستان آرزوهای آنها را برباد داده است. آنها هنوز باور نمیکنند که خودمختاری به آنها اعطا شود. معتقدند که دیگر ادامه حیات مشترک با اعراب سنی در آن منطقه غیرممکن است. لذا خواهان کوچ به اروپا هستند. اگر شرایط شنگال تغییر کند, همه به آنجا بازخواهند گشت.
ـ هماکنون جمعیت ایزدیان جهان چند هزار است؟ آیا آماری موثق دارید؟
بنا به آمارهای غیررسمی, جمعیت ایزدیان 1 میلیون و 100 هزار نفر است. بدونشک این یک آمار تخمینی است.
ـ چند هزار ایزدی در اروپا بسر میبرند و در چه کشورهایی؟
در اروپا قریب 120 الی 150 هزار ایزدی مقیم هستند که از هر چهار بخش کردستان و قفقاز آمدهاند. از این تعداد 100 هزار نفر در آلمان بسر میبرند.