ارمنستان برای پذیرش شروط توافق صلح با آذربایجان آمادگی دارد

نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان، اعلام کرد که آنان برای پذیرش یکی از خواسته‌های مهمی که باکو مدت‌هاست در انتظار آن است، آمادگی دارند.

دو سال از جنگ بر سر قره‌باغ می‌گذرد. طرفین در ماه مارس اعلام کردند که بر سر اصول توافقنامه صلح به توافق رسیده‌اند. اما آذربایجان پیش از امضای توافقنامه خواستار تحقق برخی شروط شد.

یکی از این خواسته‌ها انحلال گروه مینسک است که در دهه ۹۰ میلادی به عنوان زیرمجموعه کنفرانس امنیت و همکاری در اروپا (CSCE) ایجاد شده بود و روسیه، فرانسه و ایالات متحده آمریکا نیز ریاست آن را به صورت مشترک بر عهده دارند.

نخست‌وزیر پاشینیان از این درخواست حمایت کرد و گفت: «ما پیشنهاد می‌کنیم که در روز امضای توافقنامه صلح، گروه مینسک نیز منحل شود.»

پاشینیان پیشنهاد ایجاد یک سازوکار مشترک میان آذربایجان-ارمنستان برای تحقیق درباره درگیری‌های احتمالی در مرزها را مطرح کرد.

نخست‌وزیر ارمنستان ضمن تاکید بر نیت خود برای پایان دادن به درگیری‌ها، اظهار داشت: «مبنایی برای جنگ وجود ندارد، جنگی روی نخواهد داد، صلح برقرار خواهد شد.»

گفتگو درباره قانون اساسی

یکی دیگر از خواسته‌های آذربایجان این بود که اعلامیه استقلال که از قره‌باغ بحث می‌کند از قانون اساسی ارمنستان حذف شود. اما برای تحقق این درخواست نیاز به انجام همه‌پرسی وجود دارد و این امر می‌تواند بر روند صلح تاثیر بگذارد.

احتمال امضای توافقنامه صلح با استقبال مثبت ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا و رئیس جمهور فرانسه امانوئل مکرون و تعدادی از سران کشورهای غربی مواجه شد.

اما کارشناسان تاکید می‌کنند که برای حصول یک توافق پایدار، صرف متن کفایت نمی‌کند و یک پیشرفت اجتماعی و دیپلماتیک ژرف مورد نیاز است.

این دو کشور پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، دو بار بر سر منطقه قره‌باغ وارد جنگ شدند. نخستین جنگ در اوایل دهه ۱۹۹۰ به وقوع پیوست و ارمنستان پیروز آن بود. جنگ دوم نیز در سال ۲۰۲۰ روی داد و آذربایجان پیروز آن بود. آذربایجان در سپتامبر ۲۰۲۳ با انجام یک عملیات کوتاه تمامی قره‌باغ را به تصرف خود درآورد. این وضعیت زمینه‌ساز مهاجرت ۱۰۰ هزار ارمنی شد.