دانشمند مشهور سوئیسی، مدافع حقوق بشر و سیاستمدار، پروفسور دکتر فرانکو کاوالی، تحولات اخیر پیرامون حل مسئله کورد را برای خبرگزاری فرات (ANF) ارزیابی کرد.
«عبدالله اوجالان بازیگر اصلی است، آزادی او راهحل را به همراه خواهد داشت»
پروفسور دکتر فرانکو کاوالی اظهار داشت که از سرگیری بحثها در مورد راهحل سیاسی مسئله کورد مهم است و خاطرنشان کرد که موضع دولت ترکیه تاکنون دور از راهحل بوده است.
پروفسور دکتر کاوالی تصریح کرد که رهبر آپو بازیگر اصلی در حل مسئله کورد است و گفت: «آزادی عبدالله اوجالان برای حل مسئله کورد از اهمیت اساسی برخوردار است. میتوان این نقش را به نقش نلسون ماندلا در آفریقای جنوبی تشبیه کرد. آزادی نلسون ماندلا عنصر اساسی برای پایان دادن به دیکتاتوری علیه آفریقاییها در آفریقای جنوبی، یعنی پایان دادن به رژیم آپارتاید بود. اگر ماندلا آزاد نشده بود، شاید به آن نقطه نمیرسیدیم. در عین حال، شرط اساسی برای آغاز راهحل مسئله حقوق مردم کورد، آزادی اوجالان است.»
«از یک سو جنگ، از سوی دیگر راهحل ممکن نیست»
پروفسور کاوالی اظهار داشت که به دلیل موضع دولت ترکیه، این بحثها در مورد راهحل را درک نمیکند و گفت: «درک بحثها بسیار دشوار است. دولت ترکیه از یک سو بیش از هر زمان دیگری موضعی تند علیه روژاوا نشان میدهد و به اوجالان اجازه نمیدهد که آزادانه عمل و صحبت کند. از سوی دیگر، چنین بحثهای بسیار کوچکی در مورد راهحل انجام میشود. وقتی این موضع دولت ترکیه را در نظر میگیریم، فکر میکنیم که اتفاقات مانند یک نمایش است.
«هدف شکستن مقاومت و حمایتها است»
به نظر من، اتفاقاتی که رخ میدهد نمایشی از سوی دولت ترکیه است که میخواهد حمایت جهانی غرب از مبارزه مردم کورد و دموکراسی در روژاوا را تضعیف کند. آنها میخواهند از طریق این نمایش این پیام را بدهند: «ببینید ما در داخل بحث میکنیم، ما آنقدرها هم بد نیستیم.»
این تفسیر من است و به خوبی نمیدانم درست است یا نه، زیرا اطلاعات بسیار کمی در دست داریم. نظر من این است که این وضعیت بازیای برای تضعیف مقاومت کوردها و حمایت افکار عمومی مترقی در جهان غرب از مبارزه مردم کورد است.»
«گفتن خلع سلاح به پکک هیچ معنایی ندارد»
پروفسور کاوالی درخواست دولت ترکیه برای خلع سلاح را که از پکک میکند، ارزیابی کرد و خاطرنشان کرد که نمونههای جهانی به پکک میگوید «سلاحهای خود را زمین نگذارید.» پروفسور کاوالی اظهار داشت که درخواست خلع سلاح از پکک بدون ارائه هیچ تضمینی هیچ معنایی ندارد و گفت: «به عنوان مثال، اگر من امروز میتوانستم از طرف مبارزان کورد تصمیمی بگیرم، میگفتم هیچ تضمینی برای موفقیت این روند وجود ندارد و در چنین وضعیتی بحث در مورد خلع سلاح بیمعنی است. زیرا هیچ تضمینی از سوی دولت داده نشده است.
در چنین وضعیتی که هیچ تضمینی وجود ندارد، به نظر من نباید سلاحها را زمین گذاشت. اگر امروز اردوغان نمیتواند به طور کامل بر روژاوا مسلط شود، دلیل آن مقاومت مبارزان کورد است. اگر مبارزه مسلحانه مبارزان کورد نبود، روژاوا خیلی زود از بین رفته بود.
خلع سلاح و ایجاد صلح بسیار خوب است، اما باید بدانیم که این یک نمایش کوچک نیست و در نهایت منجر به فاجعه نخواهد شد. زیرا اگر یک بار سلاحها زمین گذاشته شوند و کسانی که قول دادهاند به وعدههای خود عمل نکنند، همه چیز تمام خواهد شد.
«نمونههای جهانی به پکک میگوید سلاحهای خود را زمین نگذارید»
نمونههای زیادی در جهان وجود دارد که در ازای خلع سلاح، وعده دموکراسی به مبارزان جنبشهای آزادیبخش ملی داده شده است. به عنوان مثال، همانطور که در آمریکای مرکزی و سایر مناطق جهان رخ داد؛ همچنین در پایان جنگ جهانی دوم، همه مبارزانی که علیه فاشیسم نازی جنگیدند، فکر میکردند که تغییراتی مطابق با معیارهای عدالت اجتماعی ایجاد خواهد شد. اما پس از یک سال، آمریکاییها با جنگ سرد آمدند و گفتند ما از کار شما سپاسگزاریم، اما دیگر تمام شد، ما دیگر امور را اداره میکنیم.
یعنی برداشت من این است که اکنون برای روژاوا، برای کوردها، برای همه کسانی که به دموکراسی باور دارند، هیچ تضمین جدی وجود ندارد که این روند به شکل مثبتی پیش برود. وقتی همه اینها در نظر گرفته شود، اگر کسی بودم که تصمیم میگرفت، میگفتم، نه، ما مجبوریم سلاحهای خود را حفظ کنیم.»
«راهحل با آزادی عبدالله اوجالان محقق میشود»
پروفسور فرانکو کاوالی خاطرنشان کرد که خلع سلاح پس از یک راهحل دموکراتیک واقعی میتواند انجام شود و گفت: «وقتی مثال ماندلا را در نظر میگیریم، وضعیت خلع سلاح پس از آزادی آقای اوجالان، پس از بحثهای جدی در مورد روش حل مسئله کورد با مردم و جنبش میتواند انجام شود. اما نگهداری آقای اوجالان در شرایط غیرانسانی زندان و سپس بازی نمایشی به شکلی نامشخص و گفتن 'نه، نه ما راهحل را انجام خواهیم داد، سلاحهای خود را بدهید و ما این کار را خواهیم کرد'، به نظر من چیزی نیست که بتوان آن را جدی گرفت. نباید در این دام افتاد.»