سفر آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به ترکیه، اولین سفر صدر اعظم آلمان به این کشور پس از ۱۵ ژوییه میباشد. آلمان و ترکیه در سال گذشته روابط عمدتاً پر تنشی را پشت سر گذاشتهاند. گفته شده که موضوع مهاجران یکی از موضوعات مورد بحث در این دیدار خواهد بود
خبر سفر امروز آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان به ترکیه و دیدار با رجب طیباردوغان درحالی منتشر میشود که ترکیه عمدتاً پس از کودتای نافرجام ۱۵ ژوییه، روابط خوبی با دولتهای اروپایی نداشته است. تصویب تنشآلود قانون اساسی ترکیه که اختیارات بیسابقهای را به رییس جمهور ترکیه میدهد، این کشور را در بحران عمیق سیاسیای فرو برده است. اما با این حال کشورهای اروپایی و در رأس آنها آلمان، تاکنون واکنش جدیای به تحولات سیاسی ترکیه در عرصه داخلی این کشور نداشتهاند.
دهها هزار نفر در ترکیه که اکثریت آنها را کردها تشکیل میدهند، پس از کودتای ۱۵ ژوییه بازداشت شده و هماکنون در بازداشتگاهها و زندانها بهسر میبرند. در همین رابطه صدها نهاد مدنی و مطبوعاتی در ترکیه نیز در این مدت توقیف و مصادره شدهاند.
با این حال، این اولین سفر صدراعظم آلمان پس از کودتای ۱۵ ژوییه میباشد و قرار است که وی با اردوغان و بنعلی یلدرم نخستوزیر این کشور دیدار داشته باشد. ترکیه تاکنون اروپا را با استفاده از موضوع "مهاجران" تهدید کرده است و از طرف دیگر یکی از دلایل سفر مرکل به ترکیه، پرداختن به این موضوع میباشد.
ترکیه تاکنون سعی داشته اروپا را با استفاده از موضوع مهاجران غیرقانونی تحت فشار قرار دهد. همین امر نیز باعث شده که مقامات اروپایی چشم خود را بر بسیاری از اتفاقات سیاسی ترکیه در عرصه داخلی و از جمله نقض شدید حقوق بشر در این کشور ببندند.
هفته گذشته ترزا می نخستوزیر انگلیس نیز به ترکیه سفری داشته و بدون انتقاد از اوضاع سیاسی و نقض حقوق بشر در این کشور، بر ترمیم روابط تجاری با این کشور تأکید کرده بود. اگر چه چند تن از نمایندگان مجلس فدرال آلمان از آنگلا مرکل خواسته بودند تا در سفر به ترکیه، از سیاستهای این کشور انتقاد کند، اما بهنظر میرسد رویکرد آنگلا مرکل در سفر به ترکیه، دقیقاً به موازات ترزا می نخستوزیر انگلیس باشد و این کشور بهخاطر مصالح اقتصادی، چشم خود را بر نقض شدید حقوق بشر در این کشور ببندد.
نمایندگان آلمان به "دستگیریهای گسترده، نبود آزادی مطبوعات و آزادی بیان، لغو تفکیک قوا در پی تصویب قانون اساسی جدید و نقض شدید حقوق بشر پس از کودتای نافرجام ۱۵ ژوییه" اعتراض داشته و از مرکل خواسته بودند تا در این دیدار، مسئولان ترکیه را مورد انتقاد قرار دهد.