فریده آلکان، از فرماندهان یژا استار، به مناسبت دوازدهمین سالگرد شهادت سیاستمداران زن کورد، سکینه جانسز (سارا)، فیدان دوغان (روژبین) و لیلا شایلمز (روناهی) که در پایتخت فرانسه، پاریس، به قتل رسیدند، با خبرگزاری فرات (ANF) گفتگو کرد.
آلکان با تأکید بر اهمیت مبارزهی سکینه جانسز برای آرمان مردم کورد و به ویژه آزادی زنان، با بیان اینکه شهید سارا نماد بسیاری از روندهای تاریخی در انقلاب کوردستان است، گفت: «۱۲ سال پیش، در پاریس، پایتخت فرانسه که به عنوان پایتخت دموکراسی جهان شناخته میشود، توطئهای ترتیب داده شد. در این توطئه، از بنیانگذاران حزب ما پکک، پیشگام مبارزهی آزادی زنان کورد، رفیقمان سکینه جانسز؛ رفیق روژبین که سالها در اروپا فعالیتهای دیپلماتیک داشته و برای رساندن صدای مردم کورد به جهان تلاش کرده بود؛ و رفیق جوان جنبش زنان کورد، روناهی، به قتل رسیدند. این قتلعام به عنوان دومین توطئهی بینالمللی بازتاب یافت و نه تنها پیشگامان مبارزهی آزادی، بلکه تمام دوستان و جنبشهای دموکراتیک در سراسر جهان را نیز هدف قرار داد.
مبارزهی آزادی کوردستان، با پیشگامی آزادی زنان در شخصیت رفیق سارا متبلور شد. رفیق سارا که با فلسفهی رهبر آپو از اولین کادرهای مبارزهی آزادی زنان بود، در مسیر خود از درسیم تا آنکارا به گروه آپویی پیوست. در کنگرهی تأسیس پکک شرکت کرد. در سال ۱۹۷۹ دستگیر و به زندان آمد منتقل شد. در آنجا ارادهی مردم کورد را نمایندگی کرد. در برابر شکنجهها تسلیم نشد، زانو نزد، سر خم نکرد و با مقاومت خود اشغالگران و شکنجهگر اسد یلدیریم را شکست داد. تسلیم شدن را نپذیرفت و اجازه نداد هیچ زنی در بند او دچار ناامیدی شود. مقاومت او در زندان آمد، به تمام کادرها و هواداران پکک روحیه داد و ارادهی زنان کورد را تقویت کرد. به همین دلیل حتی پس از شهادتش نیز نام او همیشه با مقاومت همراه بود.
رفیق سارا پیشگامی بود که راه را به مردم و زنان نشان میداد. او یکی از اولین گریلاهای زن بود و به عنوان زنی که در زندان در برابر ظالمان تسلیم نشد، در تاریخ ماندگار شد. رهبر آپو برای اولین بار به عنوان یک فرد زنده، عکس رفیق سارا را به اتاق خود آویخت، ارزش مقدسی که به شهدا داده میشد به او نیز داده شده بود. رفیق سارا پیشگام شد و راه را به مردم و زنان نشان داد. به یمن مقاومت او، هزاران زن به جنبش آزادی پیوستند. پس از خروج از زندان، در تأسیس ارتش زنان شرکت کرد و کمکهای بزرگی به مبارزهی زنان ارائه داد. از روژاوا گرفته تا مخمور، از اروپا تا مناطق حفاظتی مدیا، در همه جا پیشگام مبارزهی انقلابی زنان بود. سیستم آموزشی که رفیق سارا با تلاش خود در اردوگاه مخمور ایجاد کرد، منبع الهامی برای نسلهای جوان شد.
از بوتان گرفته تا مناطق حفاظتی مدیا، جایی نماند که رفیق سارا در آن فعالیت نکرده باشد. در سالهای اخیر برای انجام فعالیتهای دیپلماتیک به اروپا رفت، در کنگرهی خلق شرکت کرد و همچنین عضو شورای هماهنگی پاژک بود. رفیق سارا عاشق میهنش بود، عاشق رفقایش بود، زندگی انقلابی، زندگی گریلایی برای او فلسفهی اساسی بود. او به ویژه همیشه تلاش زیادی برای آموزش نسلهای جدید با فلسفه و فرهنگ پکک داشته است. او تأکید میکرد که حتی اگر فقط ۲ رفیق هم در جایی باشند، رفتن به دیدار آنها و رسیدگی به آنها مهم است. او معتقد بود که رسیدگی به خانوادههای باشور نیز مهم است، با آنها جلساتی برگزار میکرد، آنها را با واقعیتها آشنا میکرد و تلاش زیادی میکرد. یعنی هیچکس نمیتوانست با ریتم رفیق سارا همگام شود. هدف او این بود که هر رفیقی که در خط مبارزات بود به سطح خط مشی رهبر آپو برسد و در این مورد بسیار مصر بود. او تمام کارهایش را با شور و شوق زیادی انجام میداد.»
مردم ما با صیانت از رفیق سارا، مبارزهی او را به تمام جهان رساندند
فریده آلکان، از فرماندهان یژا استار، با افزودن اینکه سکینه جانسز مبارزهی خود را در سنین جوانی در خانهاش آغاز کرد، در ادامهی سخنان خود گفت: «رفیق سارا در هر قدم مقاومت خود را قویتر کرد. حضور او برای مردم و زنان کورد در بسیاری از مراحل به یک نماد تبدیل شده بود. اما او هرگز کسی نبود که خود را برجسته کند. اما وقتی میدید که به حزب حمله میشود، رفیق سارا با تمام توان خود ظاهر میشد و از ارزشها دفاع میکرد. از هر جنبهای مشخص بود که او بنیانگذار پکک است. قتلعامی که در پاریس انجام شد، طرحی از سوی سازمان اطلاعات ترکیه بود. مشخص است که هاکان فیدان، رئیس وقت میت، سازماندهندهی این توطئه بوده و با تأیید اردوغان اقدام شده است.
رهبر آپو بیان کرد که این حمله علیه مبارزهی آزادی زنان بوده است. دولت ترکیه از یک سو در میز مذاکره و گفتگو از راهحل صحبت میکرد، در حالی که از سوی دیگر با چنین طرحهایی تلاش میکرد روند را خراب کند. قتلعام پاریس نیز در چارچوب این طرحها انجام شد. این وضعیت بار دیگر عمق طرحهای جنگ ویژهی دولت ترکیه را نشان میدهد. واقعیت دولت توطئهگر ترکیه این است. رفیق روژبین، رفیق ما بود که نمایندهی مردم کورد در اروپا بود و فعالیتهای دیپلماتیک انجام میداد. او آرمان کورد را به جهان معرفی و مشروعیت بخشید، بنابراین هدف دولت ترکیه بود. رفیق روناهی نیز از یک خانوادهی میهندوست برخاسته و به طور فعال در فعالیتهای جوانان شرکت داشت. مبارزهی او منجر به هدف قرار گرفتن او توسط توطئهی سازمان اطلاعات ترکیه شد.
مردم کورد و دوستانشان واکنش شدیدی به این قتلعام نشان دادند. صدها هزار نفر به میدانها آمدند. رفیق سارا قبلاً نیز شناخته شده بود، اما شهادت او همه را شوکه کرده بود. میلیونها نفر میخواستند بدانند سارا که مورد احترام آنها بود، کیست. مردم فوج فوج به خیابانهای پاریس ریختند، اروپا با خشم زیادی در پاریس جمع شد. این واکنش مردم ما توجه جهان را به این سه کادر انقلابی و جنبش آزادی بیشتر کرد. دشمن میخواست ما را تضعیف کند، اما با صیانت مردم ما، مبارزهی رفیق سارا را به جهان رساندند. دهها سازمان، جنبشهای فمینیستی، جوانان و زنان در جهان، رفیق سارا را به عنوان پیشگام خود نامیدند. هدف قاتلان خنثی شد. برعکس، در شخصیت این سه زن قهرمان، آرمان برحق ما در سراسر جهان بهتر شناخته شد.»
هیچ قتلعامی نمیتواند مبارزه سازمانیافتهی مردم را تضعیف کند
فریده آلکان با یادآوری اینکه رهبر خلق کورد، عبدالله اوجالان، شهادت سکینه جانسز را ادامهی قتلعام درسیم ارزیابی کرده است، گفت: «وقتی قتلعام درسیم رخ داد، کسی نبود که از مردم حمایت کند، مردم تنها گذاشته شده بودند. وضعیت کوردستان متفاوت بود، مردم با دردهایی که کشیده بودند، رها شدند، اشغالگران روی قتلعام را پوشاندند، واکنش مردم را سرکوب کردند. اما با تأسیس پکک، انتقام قتلعام درسیم گرفته میشد. بنابراین در دومین قتلعام انجام شده در شخصیت رفیق سارا، تمام مردم و دوستان ما به پا خاستند، این نیز نتیجهی مبارزهی رهبر آپو و شهید سارا است.
واکنش مردم و حمایت از رفقای شهیدمان، ترس را در دل توطئهگران ایجاد کرد، آنها دیدند که میلیونها نفر چقدر به پکک وابسته هستند. همین روحیه در باکور نیز ظاهر شد، همهی اینها گواهی بر این بود که کوردها دیگر کوردهای سابق نیستند. به یمن رهبر آپو و پکک، مردم کورد به شکلی بسیار قدرتمند متحد شدند و از ارزشهای خود دفاع کردند. به همین دلیل قاتلان هرگز به اهداف خود نخواهند رسید، آنها با قتل ما نمیتوانند ما را تضعیف کنند، آن دوره در کوردستان گذشت. جنبش مردم ما با صیانت از شهدا این پیام را به روشنی به دشمن داد. همهی ما پیروان رفیق سارا هستیم. با رهبری رهبر آپو و با تأثیر از مقاومت شهید سارا به صفوف آزادی پیوستیم.
در دسامبر ۲۰۲۲، توطئهگران بار دیگر با انجام قتلعامی در پاریس، رفقا اوین گویی (امینه کارا)، میر پرور و عبدالرحمن قزل را به قتل رساندند. دولت ترکیه دوباره همان طرح را اجرا کرد، فقط هویت قاتل متفاوت بود. آنها از یک فرانسوی به عنوان قاتل استفاده کردند. مردم ما نیز در برابر این قتلعام قیام کردند و با برگزاری تظاهرات اعتراضی در پاریس، واکنش خود را نشان دادند. این حملات، مردم کورد را به مبارزهای قویتر سوق داد. هیچ قتلعامی نمیتواند هدف آزادی و مبارزهی سازمانیافتهی مردم را تضعیف کند. برای گرفتن انتقام از قاتلان، مبارزهی خود را بیشتر خواهیم کرد.»