جشنواره فیلم کوردی لندن به سری ثریا اوندر تقدیم شد
چهاردهمین دوره جشنواره فیلم کوردی لندن (LKFF) با نمایش فیلم «لمس آزادی» و مراسم اهدای جوایز به کار خود پایان داد. این جشنواره به سری ثریا اوندر، که با مبارزه، هنر و مقاومت شناخته میشد، تقدیم شد.
چهاردهمین دوره جشنواره فیلم کوردی لندن (LKFF) با نمایش فیلم «لمس آزادی» و مراسم اهدای جوایز به کار خود پایان داد. این جشنواره به سری ثریا اوندر، که با مبارزه، هنر و مقاومت شناخته میشد، تقدیم شد.
مقامات جشنواره، با یک دقیقه سکوت قبل از مراسم اختتامیه، یاد اوندر را گرامی داشتند و بر مشارکتهای او در مبارزه برای صلح و هنر تاکید کردند.
فرهان استِرک، مدیر جشنواره، احساسات خود را اینگونه بیان کرد: «سری ثریا نمادی از صلح و آزادی بود. او تمام زندگی خود را وقف مبارزه برای دموکراسی، صلح و آزادی کرد. در کنار مبارزه مردم کورد ایستاد و برای حقوق آنها جنگید. ما جشنواره فیلم کوردی لندن امسال را به رفیق عزیزمان سری ثریا اوندر، نماد صلح، تقدیم میکنیم.»
لمس آزادی و مقاومت کوبانی
فیلم سوئدی «لمس آزادی» به کارگردانی مَنال مصری، به عنوان فیلم اختتامیه نمایش داده شد. این فیلم، تجربیات دانشجویان کورد، ژَنکیدار و حسین، که در مقاومت کوبانی شرکت کردند، و تراژدی خانوادههایشان را به تصویر کشید و لحظات احساسی را برای تماشاگران رقم زد. در جلسه پرسش و پاسخ پس از نمایش، بار دیگر بر اهمیت مقاومت کوبانی تاکید شد و شعار «ژن، ژیان، ئازادی» در سالن طنینانداز شد.
جوایز
آثار برجسته در مراسم اهدای جوایز جشنواره به شرح زیر بود:
جایزه بهترین فیلم بلند روژآذر به فیلم «در نقطه کور» ساخته عایشه پولات اهدا شد. این فیلم داستان زندگی یک وکیل حقوق بشر را با الهام از مادران شنبه روایت میکند.
جایزه بهترین فیلم مستند بلند محمد آکسوی به فیلم «بی حرکت بمان» ساخته بَرکه باش اهدا شد. این فیلم روایتی تاثیرگذار درباره مقاومت، حافظه جمعی و سکوت ارائه داد.
جایزه بهترین فیلم مستند کوتاه طاها کریمی به فیلم «از آن زمان، پرواز میکنم» ساخته آیدین گوکمَن اهدا شد.
جایزه بهترین فیلم کوتاه یلماز گونَی به فیلم «عذاب» ساخته برهان احمدی و لیلا باغپیره اهدا شد.
جایزه ویژه هیئت داوران به فیلم «اسماعیل ما» ساخته فاتح کانات و اوندر اینجه و مستند «ترجمه اولیس» ساخته آیلین کوریل و فرات یوجه اهدا شد.
جایزه بهترین بازیگر زن به سیلان دوزدابان (عروس باران) اهدا شد.
جایزه بهترین بازیگر مرد به کورکماز آسلان اهدا شد.
جوایز افتخاری به سامان حسینپور، کارگردان فیلم «پسر» و سراب نایف عیسی، زن ایزدی، برای نقشآفرینی در فیلم «دختران خورشید» اهدا شد. عیسی جایزه خود را به تمام زنان مقاومتگر تقدیم کرد.
نبض سینمای کوردی در لندن میتپید
شیلان مرداچی، در آخرین سخنرانی جشنواره، ضمن گرامیداشت یاد سری ثریا اوندر، به مشارکت ۱۷ کارگردان زن در جشنواره امسال اشاره کرد. مرداچی گفت: «داستان، مبارزه و مقاومت ما بیشتر به گوش جهانیان میرسد. این میراث و پایبندی شماست که این رویا را زنده نگه میدارد.»
۵۸ فیلم، ۹ روز عطر و بوی کوردستان
در طول جشنواره، ۵۸ اثر، شامل ۱۰ فیلم بلند، ۱۳ مستند و چندین فیلم کوتاه، به نمایش درآمد. داستانهای کوچ، مقاومت روژاوا، رهایی زنان ایزدی، سفر زبان و هنر کوردی، و داستان کودکان پناهنده به پرده سینما راه یافتند. در جلسات پرسش و پاسخ پس از نمایش، وضعیت کنونی و آینده سینمای کوردی مورد بحث قرار گرفت.
ساختارهای سینمای کوردی که بر درد، تروما و مبارزه متمرکز بود، مورد توجه قرار گرفت و بلال کورکوت، کارگردان، این گرایش را با این جمله توضیح داد: «هر جا که زخمتان باز است، میخواهید آن را نشان دهید.»
مشارکت و استقبال بینالمللی
فیلم «رشتههای انقلاب» ساخته جانِت بیهِل، نویسنده آمریکایی، با استقبال زیادی روبرو شد. این فیلم به بررسی میراث مورای بوکچین میپرداخت که الهامبخش انقلاب زنان در شمال شرق سوریه بود. جلسه پرسش و پاسخ پس از نمایش با بیهِل با تشویق پرشور تماشاگران حاضر در سالن مواجه شد.
در این جشنواره، فیلمهای «ذوب شدن در یک دانه برف» ساخته کاظم اوز، «وقتی برگهای گردو زرد میشوند» ساخته محمد علی کُنار، و «تمام کوهها هدیه میدهند» ساخته آرش رخسا نیز از آثار برجسته بودند.
بازتاب صلح در سینما
در طول جشنواره، یاد سری ثریا اوندر بارها گرامی داشته شد. هنرمندان برنده جایزه، با تجلیل از زندگی او که وقف هنر و صلح شده بود، قول دادند این مبارزه را ادامه دهند. در طول مراسم، کمال اولوسوی، هنرمند کورد، گفت: «صلح را که در قلب او بود، محقق خواهیم کرد.»