بولداش: با ذهنیت غارتگرانه نمیتوان معدنکاری کرد
دبیر هیئت هماهنگی شهری TMMOB، جانفیدال بولداش، مخالفت خود را با فعالیتهای معدنکاری در چولیگ اعلام کرد.
دبیر هیئت هماهنگی شهری TMMOB، جانفیدال بولداش، مخالفت خود را با فعالیتهای معدنکاری در چولیگ اعلام کرد.
در چولیگ، روز به روز بر تعداد معادن و پروژههای سدسازی افزوده میشود، که این امر موجب آسیب جدی به طبیعت و جنگلهای منطقه شده است. در مناطق گِخی و دوژَها رَش، معدنکاری طلا انجام میشود و درختان منطقه قطع میشوند. در نتیجه اقدامات زمینخواری، نیروگاههای خورشیدی در حال ساخت هستند و مناطق طبیعی یکی پس از دیگری از بین میروند.
با وجود نارضایتی مردم، تعداد پروژهها هر روز بیشتر میشود و پوشش جنگلی منطقه بهشدت در حال کاهش است. از بین رفتن جنگلها تاثیر منفی مستقیمی بر دامداری و زنبورداری دارد و این موضوع، موج مهاجرت را تشدید کرده است.
در چولیگ ۱۱۳ معدن ثبت شده وجود دارد. استخراج طلا، باریت و روی به شکل گستردهای انجام میشود، بهویژه در اطراف روستای سَروین از ناحیه داراهِنه و ناحیه گِخی. این معادن در مناطقی حساس قرار دارند و به هوای پاک و منابع آبی آسیب جدی وارد میکنند. شرکتها برای دسترسی به معادن، جادههایی ایجاد کردهاند و در این مسیر درختان را قطع کردهاند.
بولداش در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF) تاکید کرد که سیاستهای تخریب طبیعت به شکل سیستماتیک دنبال میشود و این امر چولیگ را در معرض یک غارت بزرگ اکولوژیکی قرار داده است.
«معادن زندگی را در این منطقه میبلعند»
بولداش گفت: «چولیگ به شکل سیستماتیک هدف سیاستهای تخریب طبیعت قرار گرفته است. این غارت نهتنها علیه منابع طبیعی بلکه در برابر خود زندگی مردم منطقه نیز قرار دارد. روندی که با معادن و پروژههای انرژی دنبال میشود، سبب کوچ اجباری و آوارگی مردم میشود.»
«ما به طور کامل مخالف معدنکاری نیستیم»
بولداش در ادامه افزود: «ما به عنوان کارشناسان فنی با معدنکاری بهطور کامل مخالف نیستیم، اما این فعالیتها باید طبق نیازهای واقعی مردم و در چارچوب منافع اقتصادی انجام شود. در غیر اینصورت، غارت منابع طبیعی آغاز میشود. طبیعت میتواند تا حدی آسیب را تحمل کند، اما وقتی از حد میگذرد، خسارتهای بزرگی به بار میآید. جنگلها مخازن کربن هستند. وقتی جنگلها از بین میروند، ذخیرهسازی کربن از بین میرود و گرمایش جهانی تشدید میشود. بحران اقلیمی کنونی نتیجه همین سیاستهای ویرانگر است.»
«تحت عنوان معدنکاری، اهداف دیگری دنبال میشود»
بولداش خاطر نشان کرد که در بسیاری از مناطق چولیگ معادن جدید احداث شدهاند و گفت: «در روستای اولمز از ناحیه گِخی، معدن طلا فعال شده است. این اقدامات با نام معدنکاری اما با هدف ثروتاندوزی شرکتها، نابودی جنگلها و تخلیه منطقه انجام میشود. این فعالیتها بهطور مستقیم بر کشاورزی، زنبورداری و منابع آبی منطقه اثر منفی گذاشته و تعادل زیستمحیطی را بر هم میزنند. گرد و غبار و فاضلاب حاصل از پروژههای معدنی بهطور مستقیم به سلامت محیط و مردم آسیب میزنند و موجب توقف فعالیتهای کشاورزی و زنبورداری میشوند.
«باید معدنکاریای انجام شود که به طبیعت و جامعه احترام بگذارد»
جانفیدال بولداش در پایان سخنان خود اظهار داشت که باید نوعی معدنکاری توسعه یابد که به طبیعت و جامعه احترام بگذارد و چنین گفت: «معدنکاری نباید با ذهنیت سودمحور و مکانیکی انجام شود؛ بلکه باید در چارچوب نیازهای واقعی مردم و بدون آسیب رساندن به طبیعت صورت گیرد. اگر اینگونه نباشد، نهتنها بحران زیستمحیطی بلکه فاجعههای اجتماعی نیز افزایش خواهد یافت. باید منابع طبیعی چولیگ حفظ شوند و مردم نیز در برابر این تخریبها ایستادگی کنند.»