بیانیه ک‌ج‌ک درباره قتل‌عام سِواس

ریاست مشترک شورای اجرایی ک‌ج‌ک به مناسبت سی‌ودومین سالگرد قتل‌عام سِواس بیانیه‌ای صادر کرد و یاد کسانی را که جان خود را از دست دادند گرامی داشت.

بیانیه ک‌ج‌ک

ریاست مشترک شورای اجرایی کنفدرالیسم جوامع کوردستان (ک‌ج‌ک) بیانیه‌ای منتشر کرد و اعلام داشت: «راه رهایی از تاریخ نسل‌کشی و قتل‌عام، پایان‌دادن به ذهنیت دولت‌-ملت تک‌گرا است.»

در این بیانیه آمده است:

«۳۲ سال از قتل‌عام سِواس می‌گذرد و ما با خشم و اندوهی عمیق آن را به یاد می‌آوریم. ما بار دیگر این قتل‌عام را که توسط نیروهای نژادپرست، واپس‌گرا و فاشیست انجام شد، محکوم می‌کنیم و با احترام یاد قربانیان آن را گرامی می‌داریم. قتل‌عام سِواس یکی از فجیع‌ترین جنایات تاریخ بشریت بود. بسیاری از نویسندگان، هنرمندان، روزنامه‌نگاران و روشنفکرانی که برای شرکت در یک برنامه فرهنگی به سِواس رفته بودند، در هتل مادیماک به طرز فجیعی زنده زنده سوزانده شدند. بیشتر آن‌ها جوان بودند. هدف و شیوه این قتل‌عام، زخمی عمیق در دل و حافظه جامعه علوی، مردم کوردستان و ترکیه بر جای گذاشت.

قتل‌عام سِواس، مانند قتل‌عام‌های چوروم و مرعش، هم حمله‌ای علیه جامعه علوی بود و هم تلاشی برای نابودی میراث روشنفکری و دموکراتیک انقلابی ترکیه. این قتل‌عام‌ها که از ذهنیت دولت-ملت تک‌گرا، واپس‌گرا و فاشیست سرچشمه می‌گیرند، با هدف تاریک‌کردن آینده مشترک و آزاد خلق‌ها، ایجاد دشمنی میان مردم و تحمیل تسلیم‌پذیری انجام شدند. در همه این قتل‌عام‌ها، نیروهای تحریک‌کننده و تبهکار نقش داشتند و تلاش کردند با دامن‌زدن به اختلافات باورداشتی، فضای خشونت و قتل‌عام ایجاد کنند. در پس همه این جنایات، دولت حضور داشت. حمایت از عاملان قتل‌عام و مصونیت آن‌ها، نقش دولت در این جنایات را به‌وضوح نشان می‌دهد. همین وضعیت در قتل‌عام سِواس نیز دیده شد. عاملان این جنایت سال‌ها مورد حمایت قرار گرفتند و در نهایت تبرئه شدند.

رویکرد دولت به علویان و کوردها مشابه است. همان‌طور که در روند جمهوری، کوردها انکار و با قتل‌عام مواجه شدند، علویان نیز به دلیل فرهنگ و باورداشت‌شان تحت فشار، انکار و قتل‌عام قرار گرفتند. همین رویکرد نسبت به دیگر خلق‌ها و فرهنگ‌ها نیز اعمال شده است. مردم کورد که این واقعیت را به‌خوبی درک کرده‌اند، از ابتدا با علویان و دیگر خلق‌هایی که قربانی قتل‌عام شده‌اند، همدلی و حمایت نشان داده‌اند.

این رویکرد در انکار، قتل‌عام و نسل‌کشی که بر خلق‌ها تحمیل شده، ریشه در ذهنیت دولت‌-ملت تک‌گرا دارد. رهایی از این تاریخ قتل‌عام و نسل‌کشی تنها با گذار از ذهنیت دولت-‌ملت ممکن است. این امر نیز تنها از طریق دموکراتیزه‌کردن جمهوری تحقق می‌یابد.

فراخوان 'صلح و جامعه دموکراتیک' رهبر آپو، در اصل خواستار پایان‌دادن به تاریخ نسل‌کشی و قتل‌عام و ساختن زندگی دموکراتیک بر پایه آزادی و برابری خلق‌هاست. ما نیز باور داریم که جامعه دموکراتیک با اتحاد خلق‌ها و مبارزه سازمان‌یافته شکل خواهد گرفت و به آرزوی دیرینه مردم برای زندگی آزاد و دموکراتیک پاسخ خواهد داد. پاسخ ما به این قتل‌عام‌ها، تحقق این هدف تاریخی خواهد بود. با این احساس و باور، بار دیگر با احترام یاد کسانی را که در قتل‌عام سِواس جان خود را از دست دادند، گرامی می‌داریم.»