انجمن وکلا برای آزادی: زبان کوردی باید زبان رسمی باشد!

انجمن وکلا برای آزادی به مناسبت ۱۵ می، روز زبان کوردی، در شهرهای متعددی بیانیه‌های مشترکی صادر و خواستار به رسمیت شناخته شدن زبان کوردی به عنوان زبان رسمی و آموزشی شد.

روز زبان کوردی

انجمن حقوقدانان برای آزادی (ÖHD) به مناسبت ۱۵ می، روز زبان کوردی، در شهرهای متعددی بیانیه‌های مشترکی صادر کرد. در این بیانیه‌ها، ۵ درخواست مربوط به زبان کوردی مطرح شد.

آمد

در بیانیه شعبه آمد انجمن وکلا برای آزادی که در مقابل دادگستری آمد انجام شد، علاوه بر وکلای انجمن حقوق بشر (İHD) و کانون وکلای آمد، نمایندگان بسیاری از سازمان‌های جامعه مدنی نیز شرکت کردند. نسخه کرمانجی این بیانیه توسط گل‌بهار آتش، عضو کمیسیون زبان کوردی شعبه آمد انجمن وکلا برای آزادی، و نسخه کرمانجکی آن توسط محمد امین گوک‌دَمیر، دیگر عضو این کمیسیون، قرائت شد.

در بیانیه مشترک آمده است: «تمام زبان‌ها ارزش‌های اساسی بشریت هستند و از حقوق یکسانی برخوردارند. زبان کوردی نیز یک ارزش اساسی برای کوردها و بشریت است. بنابراین، نادیده گرفتن، ممنوع کردن، سرکوب کردن، محاصره کردن، محدود کردن و تلاش برای از بین بردن و نابودی زبان کوردی با روش‌ها و ابزارهای مختلف، بزرگترین جرم علیه بشریت است. به همین دلیل؛ زبان کوردی، در درجه اول توسط دولت ترکیه و سپس توسط تمامی نهادها و سازمان‌های رسمی و بین‌المللی، باید به رسمیت شناخته شود و استفاده از آن در تمامی عرصه‌های اجتماعی و زندگی آزاد و رها باشد.»

بر این اساس؛ ما به عنوان نهادها، سازمان‌ها و محافل زیر، خواسته‌های زیر را مطرح می‌کنیم:

- زبان کوردی باید به رسمیت شناخته شود و به آن جایگاه رسمی داده شود.

- زبان کوردی باید از پیش‌دبستانی تا دانشگاه زبان آموزش باشد.

- تمام نام‌های مکان‌ها و اشیائی که اصالتا کوردی هستند اما به ترکی ترجمه شده‌اند، باید دوباره به زبان کوردی برگردانده شوند.

- تمامی موانع قانونی/حقوقی و عملی در برابر زبان کوردی باید برداشته شود و زبان کوردی در همه جا آزاد و رها باشد.

- برای اینکه زبان کوردی به طور دائمی آزاد و رها باشد؛ وضعیت حقوقی و سیاسی کوردها باید پذیرفته شود.

در راستای تاسیس یک جامعه دموکراتیک، آزاد و صلح‌آمیز؛ ما تمامی مقامات دولت جمهوری ترکیه را به پذیرش این خواسته‌های انسانی هم در قانون اساسی و هم در قوانین خود و اجرای آن‌ها در عمل دعوت می‌کنیم. همچنین از تمامی جنبش‌ها، احزاب، نهادها، سازمان‌ها، پلتفرم‌ها، ابتکارات و محافل کورد، خلق کورد و تمامی محافل مدافع حقوق بشر می‌خواهیم که برای تحقق این خواسته‌ها و حفظ و توسعه زبان کوردی، مبارزات خود را در هر مکان و هر زمینه تقویت، گسترش و ارتقا دهند و در وهله اول این خواسته‌ها را در درون خود محقق کرده و زبان کوردی را به زبان تمامی مبارزات، فعالیت‌ها و عرصه‌های زندگی خود تبدیل کنند.

رحا

انجمن وکلا برای آزادی، انجمن حقوق بشر و کانون وکلای رحا در مقابل دادگستری رحا بیانیه مطبوعاتی صادر کردند. در این بیانیه که پلاکاردهایی با عنوان «مبارزه برای زبان کوردی در همه جا» در دست گرفته شده بود، مسلم ساراچ‌اوغلو، عضو شعبه رحای انجمن وکلا برای آزادی، گفت: «زبان کوردی هویت، فرهنگ، موجودیت و زندگی کوردها است. زبان کوردی کلیدی است که در را به سوی آزادی کوردها باز می‌کند. زبان کوردی عزت کوردها است.» ساراچ‌اوغلو با تاکید بر اینکه حمایت از زبان کوردی با «فراخوان صلح و جامعه دموکراتیک» که رهبر آپو در ۲۷ فوریه انجام داد، تقویت شده است، افزود: «ما تا آخر حامی این فراخوان تاریخی هستیم. برای یک صلح آبرومندانه، باید به موانع در برابر زبان کوردی پایان داده شود. برای تحقق اینها، باید شرایط زندگی و کار آزادانه برای آقای اوجالان فراهم شود.»

بیانیه با سر دادن شعار «زندگی بدون زبان ممکن نیست» به پایان رسید.

مرسین

در مرسین، بیانیه در ساختمان انجمن وکلا برای آزادی قرائت شد. پلاکاردی با عنوان «زبان ما، عزت ماست» در سالن آویخته شده بود. وکیل مُعمر دَرینجه، متن مشترک را قرائت کرد.

مردین

شعبه مردین انجمن وکلا برای آزادی در مقابل دادگستری بیانیه‌ای صادر کرد. در این بیانیه که وکلای زیادی در آن شرکت داشتند، سَزگین دینچ از اعضای انجمن وکلا برای آزادی، خواسته‌های موجود در متن مشترک را برشمرد.