تونجر باکرهان، رئیس مشترک دم پارتی، در کنفرانس «در برابر بحران کشاورزی با کشاورزان گردهم میآییم» در شهر موش شرکت کرد.
این کنفرانس در سالن همایشهای شهرداری شهر موش برگزار شد و تعداد زیادی از کشاورزان و نمایندگان سازمانهای جامعه مدنی نیز در آن شرکت کردند.
باکرهان با اشاره به روند جدید، اعلام کرد که برای موفقیت این روند با حساسیت رفتار میکنند و افزود: «اگرچه در قلبهای ما رنج وجود دارد، قیم منصوب شده است و هزاران نفر از رفقای ما در زندانها به سر میبرند، اما با این وجود ما میخواهیم این روند پیشرفت کند. این روند رنج نهفته در قلبهای ما را اندکی تسکین خواهد داد. در صورت موفقیت این روند، کشاورزان ما کمکهایی در زمینه برق و کود دریافت خواهند کرد. بودجه ترکیه صرف جنگ و درگیری نخواهد شد. به همین دلیل این صرفا یک روند بین آکپ و دم پارتی نیست، بلکه روندی میان دولت، حکومت و ۸۶ میلیون شهروند است که خواهری-برادری و برابری را محقق خواهد کرد.»
باکرهان در بخش دیگری از سخنانش گفت: «در شرایطی که تلاش میکنیم آینده مشترک خود را ایجاد کرده و صلح و دموکراسی را محقق نماییم، برخی افراد مانند همیشه در صدد نهادن بذر انشقاق هستند. برخی افراد متنفر از صلح نیر وجود دارند. این افراد نمیخواهند که دیگر کودکان جان خود را از دست ندهند و مادران اشک نریزند. وقتی درباره فرصت تاریخی و صلح صحبت میکنیم، برخی افراد درباره لوزان بحث میکنند و میگویند 'دولت تجزیه خواهد شد، دولت فروپاشید و نابود شد. 'هیچ تلاشی برای تجزیه دولت و نابودی جمهوری در جریان نیست. ما میخواهیم جمهوری را که صد سال پیش با یکدیگر ایجاد کردیم، دموکراتیک نماییم. ما میخواهیم این جمهوری کوردها را به رمسیت بشناسد، کوردها را به عنوان شهروندان برابر در نظر گرفته و اینگونه با آن رفتار کند. ما میخواهیم کمکهایی که به ساکاریا و آداپازار انجام میشود برای موش و روستاهای آن نیز انجام گیرد. اما برخی افراد از حقایق ناراحت میشوند. صلح و دموکراسی آینده این کشور است اما برخی افراد در صدد نابودی این تلاشها هستند.
اکنون در مرحله خاموش شدن سلاحها هستیم و احتمال صلح وجود دارد. کسانی که در این مرحله مقدس تلاش میکنند جنگ را تشدید کنند، باید بدانند که آنچه با آن مقابله میکنند، حقوق برابری و صلح است. تلاش میکنند این روند صلح را نابود نمایند. سعی میکنند با موضوعات ساختگی، تلاشهای صلح را از بین ببرند. در کنار یکدیگر ترکیهای خواهیم ساخت که همه در آن خود را برابر و آزاد احساس کنند.»
تونجر باکرهان در ادامه سخنانش ضمن اشاره به تغییر و تحولات در عرصه جهانی، تاکید کرد که راه تقویت ترکیه در بحبوحه این تحولات و جنگ و درگیریها، ایجاد یک جمهوری دموکراتیک و چارهیابی دموکراتیک مسئله کورد است.
باکرهان ضمن اشاره به مشکلات کشاورزان، دلیل آن را همکاری دولت برای تضمین منافع سرمایهدارها دانست و گفت که با برقراری صلح به ممنوعیتها علیه دشتها و کوهستانهای کوردستان پایان خواهند داد و افزود: «ما از اینجا حکومت را فرا میخوانیم؛ دیگر از این سیاستها دست بردارید. با کوچاندن کوردها، فقیر کردن آنان و دور کردن آنان از سرزمین خود، قادر بودید تا به اینجا برسید. مشخص است که از این سیاستها هیچ نتیجهای کسب نکردید.» ن را آن را همکاری دولت با
تونجر باکرهان خطاب به حکومت گفت: «جَردَوانها (مزدوران نگهبان روستا) بیکار نمانند، چوبی به دست آنان بدهید و بگذارید در روستاها مشغول چوپانی باشند. این کار شرافتمندانهتر است. به جای آنکه به همروستاییهای خود فشار بیاورد، به جای آنکه به روی افراد سلاح بکشند، بگذارید از گوسفندها مراقبت کند.»
باکرهان اینگونه به سخنان خود پایان داد: «به جای آنکه از آمریکا سلاح وارد کنید، به جای آنکه به کارخانههای بزرگ آنجا پول بفرستید، بگذارید کشاورزان کوچک در موش تولید کنند. بگذارید کارگاههایی که همانند کارخانههای تولید شکر بومیسازی شدهاند، باری دیگر باز شده و به کار خود ادامه دهند.»