دشمنان کورد و بازی سیاسی، جوانان ناآگاه به‌بار آورده‌اند

سید حسن پیریادی مٶرخ و روشنفکر می‌گوید: دستی دشمنانه درصدد شکست دادن خلق‌مان از راه جلوگیری از آگاهی جوانان کورد است، لذا باید متحد و آگاه باشیم.

روز ۲۳ام آوریل بەعنوان روز جهانی کتاب و حقوق نویسنده توسط یونسکو نامگذاری شده است. دلیل این نامگذاری وفات سه نویسنده بزرگ ادبیات جهان؛ ویلیام شکسپیر، ماگول دی سروانتس و اینکا گارسیلاسو دلاویگا در این روز و در سال ١۶١۶ میلادی است. دلیل دیگر این نیز تشویق کردن خلقهای جهان برای مطالعه و هوشیاری بیشتر است.
در همین روز و به همین مناسبت آژانس خبری فرات گفتگویی ویژه با شخصیت های روشنفکر و فعال فرهنگی کرکوک انجام داده و آنها از اهمیت کتاب خوانی بویژه برای جوانان می گویند. همچنین می گویند که یک دست سیاسی درتلاش است تا جوانان ما بیسواد باشند و لازم است جوانان ما برای رویارویی با اشغالگری دشمنان خلق کورد، مطالعه کنند و آگاه باشند.


مطالعه بخشی از فرهنگ بشر امروزی نیست
هوال دارا فعال فرهنگی کرکوک، درباره وضعیت کتاب خوانی در منطقه و بویژه در کوردستان گفت: می توانم بگویم کتاب به بخشی از زندگی مبدل شده، یعنی اگر انسان بخواهد تجربه کسانی دیگر را یاد بگیرد یا اندیشه خود را توسعه دهد، بهترین راه خواندن کتاب است. اما میزان مطالعه در منطقه ما کافی نیست که این نیز چند دلیلی دارد؛ ازجمله اینکه مطالعه به بخشی از فرهنگ ما مبدل نشده، یعنی افراد به نوگری و خودآگاهی از راه مطالعه عادت نکردەاند.
این دیدگاه موجب شده که میزان مطالعه در حد لازم نباشد
هوال دارا به دلایل کمبود مطالعه در خاورمیانه پرداخت و گفت: خلق این منطقه بر این باور است که نیازی به خود نوگری ندارد و بەهمین سبب مطالعه کردن بسیار کم است، اما با این وجود کسانی هم هستند که کتاب می خوانند.
بازی های سیاسی جوانان ناآگاه بەبار می آورند
نامبرده درباره علل دوری جوانان با کتابخوانی گفت: برای افزایش درصد کتابخوان، باید یکسری راهکارها را از دوره ابتدایی تا دانشگاه اتخاذ کنیم. جوانان برای مطالعه به انگیزه نیاز دارند. به نظر من عامل سیاسی، دلیل اصلی ناامیدکردن جوانان از کتابخوانی و مطالعه است. درنتیجه جوانانی داریم که نه می خوانند و نه فکر می کنند.
برای دورشدن از بدی ها، مطالعه بهترین راه است
در پایان هوال دارا گفت: خیلی مهم است که انسان به اطرافش نگاه کند و ببیند که چقدر آشفته بازار است و نخواهد بخشی از این آشفتگی اطرافش باشد. بهترین راه برای دورشدن از بدی ها خواندن و مطالعه است.
نمی دانند که ادبیات کوردی چقدر غنی است
سید حسن پیریادی مٶرخ و روشنفکر مشهور اهل کرکوک درباره تاثیرات منفی کمبود مطالعه در جامعه گفت: وقتی سیستم سرمایەداری بەقدرت رسید، خلقهای این منطقه را در ناآگاهی و عقبماندگی نگه داشتند. زیرا انسان ناآگاه فکرش محدود است. متاسفانه جوانان کورد، تاریخ کورد را نمی دانند، حتی وقایع دوره معاصر را نمی دانند. علاوه بر اینکه نمی دانند ادبیات کوردی چقدر غنی است، بویژه در زمینه شعری و اینکه شاعران کورد مخصوصاً شاعران کلاسیک کورد که با زبانهای مختلف کوردی و فارسی و عربی و ترکی نوشتەاند. در هیچ جایی نیست که شاعران یک خلق با چهار زبان مختلف شعر نوشته باشند. خلق کورد یک خلق تواناست، جوانان ما باید امیدوار باشند.
اشغالگران و دشمنان تلاش می کنند تا اهالی کرکوک عقبمانده باشند
این مٶرخ درباره تلاشها برای عقبماندگی فکری کوردهای ساکن کرکوک گفت: من بەعنوان یک کورد کرکوکی می گویم این شهر اشغال شده است. اشغالگران تلاش می کنند کرکوک بی امکانات و عقبمانده باشد. متاسفانه هم اکنون در چندین زمینه ازجمله آموزش و پرورش به زبان کوردی، خدمات اجتماعی و رفاهی، وضعیت کرکوک خراب تر شده و عقب نشینی کرده است. در زمان بعث در هفته ۴ ساعت برنامه کوردی از تلویزیون پخش می شد، اما حالا باوجود بودن تعداد زیادی شبکه کوردی، برنامەهای مفید پخش نمی کنند و تنها سریال های خارجی پخش می کنند که اخلاقیات جامعه را تضعیف کرده است.