“می‌خواهیم سازمان‌های انترناسیونال را در مورد جنایات مربوط به سلاح شیمیایی باخبر کنیم”

یکی از شرکت کنندگان کنفرانس گفتگو درباره‌‌ی انجام امور سازمان (OPCW)، هژار نورالدین کاکه‌یی اعلام کرد، سعی می‌کنند تا روابط خود را با نهادهای انترناسیونال تقویت کرده و جنایات علیه خلق کورد را مورد بحث قرار دهند.

کارشناس حقوق بین‌الملل و وکیل، هژار نورالدین کاکه‌یی، به نمایندگی از سازمان حقوق بشر (RMT) در کنفرانس سازمان منع سلاح شیمیایی (OPCW) در شهر لاهه‌ی هلند شرکت کرده، درباره‌‌ی این گردهمایی با خبرگزاری فرات (ANF) صحبت کرد.

کاکه‌یی اعلام کرد، پنجمین کنفرانس سازمان (OPCW) در ۱۵ می آغاز شد و تا ۱۹ می ادامه خواهد داشت. دوم روز از این کنفرانس، بحث‌های داغ صورت گرفت.

این کنفرانس به سازماندهی امور (OPCW) اختصاص دارد.

در باره‌ی این کنفرانس، وکیل کاکه‌یی گفت: “این کنفرانس با سال‌های قبل متفاوت است، و به سازماندهی امور سازمان (OPCW) و پایان دادن به سلاح‌های ممنوعه در کشورها اختصاص دارد و همزمان، جلسه‌ی سازمان‌های مختلف برای بحث درباره‌ی‌ این موضوع، هدف اصلی این کنفرانس به گفتگو پرداختن درباره‌ی‌ امور و نحوه‌ی فعالیت این سازمان است.

تلاش می‌کنیم استفاده از سلاح شیمیایی و جنایات انجام شده از طریق این سلاح را در دستور کار این کنفرانس قرار دهیم

“این کنفرانس بین‌المللی است، افراد مجرب و متخصص از کشورهای مختلف حضور دارند. شرکت کنندگان در دو سطح در این کنفرانس شرکت دارند، سطح اول را نمایندگان دولت‌ها، سطح دوم را سازمان‌ها و نهادهای مختلف شکل می‌دهند؛ ما در سطح سازمان‌ها شرکت داشتیم. این کنفرانس‌ها برای ما اهمیت بسزایی برخوردار است، فرصتی است تا تخلفات انجام شده از طریق سلاح شیمیایی و ممنوعه که بر علیه خلق ما صورت می‌گیرد را بیان کنیم. هرچند این کنفرانس به سازمان‌دهی امور این سازمان اختصاص دارد، اما ما می‌خواهیم با هماهنگی سازمان‌های انترناسیونال و بین‌المللی سلاح‌های شیمیاییی که علیه خلق کورد مورد استفاده قرار گرفته را مشخص کنیم. اگرچه عرصه‌ی بین‌المللی از استفاده رژیم بعث از سلاح‌های شیمیایی در زمان صدام حسین به خوبی واقف هست؛ اما اکنون بیشتر روی موضوع نقض و استفاده از سلاح ممنوعه توسط دولت ترکیه علیه باشور و خلق کورد کار می‌کنیم. استفاده از سلاح شیمیایی توسط دولت ترکیه علیه باشور و روژآوای کوردستان، موضوع اصلی ما در این کنفرانس است، می‌خواهیم این موضوع و موضوعات دیگر را در آینده به محتوای این کنفرانس اضافه کنیم.

با اسنادی که در دست داریم، می‌خواهیم گفتوگوها را با سازمان‌های انترناسیونال تقویت کنیم

در کنفرانس‌های قبلی درباره‌ی چندین مدرک و عکس، در مورد استفاده از سلاح ممنوعه توسط دولت ترکیه علیه باشور کوردستان و گریلا، مورد بحث قرار دادیم، هرچند این کنفرانس به سازماندهی امور سازمان اختصاص یافته است، اما چندین مدرک همراه خود آورده‌ایم تا در مورد آن با سازمان‌های دیگر گفتگو کنیم”.

“می‌خواهیم نقش نهادها در تصمیمات (OPCW) بیشتر شود”

کارشناس حقوق بین‌الملل و وکیل، هژار نورالدین کاکه‌یی توضیح داد، مدت دو روز است که این کنفرانس ادامه دارد، گفتگوها به خوبی پیش می‌روند، گفت: ”به دلیل این‌که ما به عنوان نهادها نقش نظار بر عهده داریم. در این کنفرانس بر لزوم نقش آفرینی سازمان‌ها و نهادها در تصمیم گیری در این زمینه بحث قرار خواهد گرفت. این برای سازمان‌ها مهم است، زیرا این‌گونه فعال‌تر می‌شوند و می‌توانند بر تصمیمات (OPCW) تأثیر بگذارند، از زمانی که دولت‌ها تصمیم به تأسیس سازمان (OPCW) گرفته‌اند، تاکنون بر اساس منافع خود تصمیم می‌گیرند، بنابراین به دلیل منافع خود، جنایات صورت گرفته از طریق سلاح شیمیایی را نادیده می‌گیرند. اکنون تمام تلاش خود را می‌کنیم تا روابط خود را با سایر نهادها تقویت کنیم تا روابط بهتری با آن‌ها داشته باشیم، و در مورد جنایات انجام شده علیه خلق کورد با آن‌ها گفتگو کنیم تا کمک‌های بین‌المللی در سطح سازمان‌ها را بدست بیاوریم”.

“سازمان (OPCW) تحت تاثیر دولت‌ها قرار گرفته است”

در پایان سخنانش، کاکه‌یی با اشاره به تاثیر دولت‌ها بر تصمیمات سازمان (OPCW) گفت: "بسیاری از دولت‌ها بر سازمان (OPCW) تاثیر دارند، هدف این کنفرانس‌ها محدود کردن تاثیر این دولت‌ها بر سازمان است. لازم است سازمان‌های جامعه مدنی در تصمیم گیری‌های سازمان (OPCW) مشارکت داشته باشند.

ما در رابطه با این موضوع با سازمان‌های انترناسیونال گفتگو خواهیم کرد و آن‌ها را به کوردستان و روژآوا دعوت خواهیم کرد. اگر این سازمان‌ها بخواهند تحقیق کنند به دلیل شرایط امنیتی نمی‌توانند بازدید کنند. بنابراین با دولت عراق تماس می‌گیرند. از سوی دیگر، دولت اقلیم کوردستان به عنوان بخشی از عراق در این کنفرانس شرکت داشت، به دلیل این‌که نمی‌خواست تحقیق صورت گیرد، بنابراین در این گفتگو شرکت نکرد”.