نتایج انتخابات شورای استان‌های موصل و کرکوک

اتحادیه میهنی کوردستان در انتخابات شورای استانی کرکوک پیروز شد. در موصل، در حالی که حزب دموکرات کوردستان حزب دوم شد، ائتلاف نینوا به رهبری فرماندار سابق پیروز شد.

در ۱۸ دسامبر در عراق، ۱۶ میلیون رای دهنده برای رای دادن به انتخابات شوراهای استانی فراخوانده شدند. این انتخابات پس از ۱۰ سال برگزار شد و تنها ۴۱ درصد از رای دهندگان در آن شرکت کردند. ۶.۶ میلیون رای دهنده ثبت نام شده رای دادند. میزان مشارکت در انتخابات قبلی سال ۲۰۱۳،۵۱ درصد بود.

در سراسر عراق، احزاب شیعه پیروز شدند

 بر اساس نتایج اولیه اعلام شده از سوی کمیسیون انتخابات عراق، احزاب شیعه طرفدار ایران در اکثر استان‌ها پیروز شدند.

در مرکز و ۹ شهر در جنوب، دو گرایش به وجود آمد: آنهایی که به طور گسترده پیروز شدند، یا احزاب فرمانداران فعلی و یا ائتلاف احزاب طرفدار ایران بودند.

در استان‌های ذیقار، میسان، بصره، بابل، نجف، مصنه و واسط نیز همین اتحاد به شدت پیش بود. این گروه‌های طرفدار ایران بخشی از ائتلاف نبنی هستند که توسط هادی العامری، یک فرمانده عالی رتبه حشد شعبی رهبری می‌شود. با این حال، ائتلاف «دولت قانون» نیز وجود دارد که بخشی از همین گروه سیاسی است و توسط نوری المالکی، نخست وزیر سابق رهبری می‌شود. پس از این دو گروه، ائتلاف نیروهای دولتی میهنی (عمار الحکیم و حیدر العبادی نخست وزیر سابق) قرار می‌گیرد.

در پایتخت، بغداد، حزب سیاستمدار سنی محمد الحلبوسی، در خط تقدم بود. در رتبه‌های دوم و سوم نبنی و دولت قانون قرار گرفتند.

به گفته ناظران، انتخابات روز دوشنبه نیروهای طرفدار ایران را تقویت کرد. این احزاب که در پارلمان نیز مسلط هستند، دولت فعلی محمد شیاع السودانی را تعیین کردند. این احزاب روابط قوی با ایران دارند.

صدر انتخابات را تحریم کرد

مقتدی صدر، رهبر مذهبی شیعه، پس از درگیری با رقبای سیاسی خود، انتخابات استانی را تحریم کرد. در تابستان ۲۰۲۲، پس از درگیری شدید در مرکز بغداد، صدر اعلام کرد که از عرصه سیاسی کناره‌گیری می‌کند.

بیشترین مشارکت در کرکوک انجام شد

 بالاترین میزان مشارکت در کرکوک (۶۵ درصد) به دست آمد که در آن احزاب اصلی کوردها، عرب‌ها و ترکمن‌ها وارد رقابت شدند. در این استان نفت‌خیز ، اتحادیه میهنی کوردستان (ی‌ن‌ک) حزب اول شد. اما با توجه به تفرقه درون احزاب کوردی، برای انتصاب استاندار با رقابت ائتلاف‌های ترکمن و عربی روبرو خواهد شد.

۱۶ کرسی با احتساب سهمیه مسیحیان برای کرکوک در نظر گرفته شده است. پیش از این ۴۱ کرسی برای کرکوک در نظر گرفته شده بود، اما با اصلاح قانون انتخابات، تعداد کرسی‌های کرکوک کاهش یافت.

احزاب کورد در مجموع ۲۱۷ هزار و ۸۱۵ رای در این انتخابات به دست آوردند. اتحادیه میهنی کوردستان ۱۳۹ هزار ۳۷۳ رای کسب کرد و ۵ کرسی به دست آورد. حزب دموکرات کوردستان با ۴۶ هزار و ۷۴۹ رای ۲ کرسی به دست آورد. به این ترتیب تعداد کرسی‌های احزاب کورد ۷ کرسی بود.

از آنجایی که کوردها با اتحادهای مختلف در انتخابات شورای شهر کرکوک شرکت کردند، این موضوع بر تعداد کرسی‌ها نیز تأثیر گذاشت. ائتلاف نسل جدید و احزاب اسلامی که ۵۳ هزار رای به دست آوردند نتوانستند کرسی کسب کنند. آرای به دست آمده نیز هدر رفت.

 دو لیست ترکمان با کسب ۹۳ هزار رای موفق به کسب ۲ کرسی شدند. ائتلاف عربی ۳ کرسی، ائتلاف القاعده ۲ کرسی، اتحادیه عرب اروپایی ۱ کرسی و جنبش مسیحی بابلیون ۱ کرسی به دلیل سیستم سهمیه‌بندی کسب کردند.

نتایج موصل

در استان نینوا که مرکز آن شهر موصل است، ائتلاف اهل سنت نینوا با کسب بیش از ۱۴۱ هزار رای، حزب اول شد. حزب دموکرات کوردستان نیز حدود ۱۲۳ هزار رای به دست آورد و حزب دوم شد. ائتلاف نینوا به رهبری نسیم جبوری، فرماندار سابق، ۵ کرسی، حزب دموکرات کوردستان ۴ کرسی و اتحادیه میهنی کوردستان ۲کرسی به دست آوردند.

کاندیدای شنگال برنده شد

 قاسم کشکو نماینده شنگال که از لیست اتحادیه خلق‌های نینوا در انتخابات شرکت کرده بود پیروز شد. کشکو به عنوان نامزد پاده و اداره خودمدیریتی شنگال در انتخابات شرکت کرد. کشکو از نهادهای اداره خودمدیریتی شنگال و مردم تشکر کرد و پیروزی خود را تقدیم رهبر خلق کورد عبدالله اوجالان، شهدای ایزدخان و مردم کرد.

در صلاح الدین و دیاله

 احزاب کورد در استان‌های صلاح الدین و دیاله کرسی‌هایی به دست آوردند. اتحادیه میهنی یک کرسی در دیاله به دست آورد و ائتلاف حاسم که شامل حزب دموکرات می‌شود دو کرسی در صلاح الدین به دست آورد.

 از سهمیه ۱۰ کرسی

 در عراق، در انتخابات شوراهای استانی عراق، ۱۰ کرسی به عنوان سهمیه بین مسیحیان، کوردهای شبک، ایزدی‌ها، فِیلی‌ها و مندایی‌ها تقسیم شد.