فعال دورزی: اقدامات هیئت تحریر الشام را نمی‌پذیریم

رقیه مشعل الشاعر، فعال دورزی، با تأکید بر عدم پذیرش سیاست‌های جهادی هیئت تحریر الشام (HTS) علیه مردم و زنان، گفت: «زنان حق دارند در همه عرصه‌های زندگی حضور داشته باشند و در شرایط برابر زندگی کنند.»

هیئت حاکم بر سوریه، هیئت تحریر الشام، همچنان به محدود کردن حقوق زندگی مردم و زنان ادامه می‌دهد. این گروه با رویکردهای تک‌گرا، اسلام‌گرای رادیکال و جهادی که وجود، هویت و فرهنگ مردم را نادیده می‌گیرد، سیاست‌های نسل‌کشی را اعمال می‌کند. رقیه مشعل الشاعر، فعال زن دورزی، در گفتگو با خبرگزاری ما، با بیان اینکه سیاست‌های جهادی HTS را رد می‌کنند، تأکید کرد که زنان در سویدا، پیشگامان مبارزه برای آزادی هستند.

رقیه مشعل الشاعر با اشاره به اینکه پس از سرنگونی رژیم بعث و به قدرت رسیدن HTS، وضعیت نامشخصی در سوریه ایجاد شده است، گفت: «با نگاهی به تصمیمات و نحوه عملکرد HTS، به راحتی می‌توان دریافت که آنها از یک مأموریت سیاسی دور هستند و شیوه حکمرانی آنها بسیار ضعیف است. واضح است که آنها نمی‌توانند فراتر از سیستمی که در ادلب ایجاد کرده‌اند، پیش بروند. مدل ادلب به هیچ وجه برای کشوری مانند سوریه با ملیت‌های مختلف و تنوع فرهنگی گوناگون مناسب نیست.»

«مردم سویدا می‌توانند خودشان را اداره کنند»

رقیه مشعل الشاعر با بیان اینکه روابط با HTS برای شهر سویدا فقط به منظور ادامه زندگی روزمره انجام می‌شود، گفت: «هیئت HTS، هرچند در چارچوبی محدود باشد نیز برای بررسی وضعیت خدمات در سویدا آمده بود. همچنین آنها نماینده‌ای در شهر برای انجام امور روزمره شهر دارند. پیشنهاد فرمانداری به محسنة المحیثاوی داده شده و انتظار می‌رود که کار خود را آغاز کند.»

رقیه مشعل الشاعر با بیان اینکه آنها ارتباط محتاطانه‌ای با HTS در شهر سویدا دارند، گفت: «مهم‌ترین نکته این بود که پس از سرنگونی رژیم، گروهی از HTS برای تأمین امنیت به سویدا فرستاده شدند. اما به این گروه اجازه ورود به شهر داده نشد و آنها را برگرداندند. فعالیت سیاسی تحت نظارت HTS در سویدا در حال انجام است. اظهارات مستقیمی از رهبر دورزی‌ها، شیخ حکمت الهجری، وجود داشته است. در این اظهارات گفته شده بود که خلع سلاحی صورت نخواهد گرفت و این وضعیت تا زمانی که حقوق مردم تضمین نشود، ادامه خواهد داشت و آخرین قدم خلع سلاح خواهد بود. مردم سویدا توانایی و تجربه اداره خود را دارند. به همین دلیل به مبارزه برای آزادی ادامه خواهند داد.»

«زنان را نمی‌توان نادیده گرفت»

رقیه مشعل الشاعر با اشاره به اظهارات HTS، ادامه داد: «با نگاهی به اظهارات عبیده آرناوود، سخنگوی HTS، و عایشه الدبس رئیس دفتر امور زنان، به هیچ وجه نمی‌توان گفت که وضعیت خوبی در انتظار ماست. آنها به اقداماتی علیه زنان اشاره کرده بودند. گفته شده بود که جای زن در خانه است. این اظهارات قابل قبول نیست. زن حق دارد در همه عرصه‌های زندگی، در شرایط برابر زندگی کند و در زندگی مشارکت داشته باشد. مبارزه زنان در سوریه سال‌هاست که ادامه دارد. نمی‌توان این مبارزه را نادیده گرفت. زنان گام‌های بزرگی برای آینده سوریه برداشته‌اند. به عنوان مثال مشخص، زنانی هستند که سال‌هاست در شمال و شرق سوریه مبارزه می‌کنند و دستاوردهایی داشته‌اند. همچنین زنانی که ۱۶ ماه است در سویدا مبارزه می‌کنند را نمی‌توان نادیده گرفت.»

زنان سویدا اقدامات HTS را نمی‌پذیرند

رقیه مشعل الشاعر با یادآوری اینکه آنها قوانین تحمیلی HTS بر زنان را رد کرده و در اعتراض به آن تظاهرات برگزار کرده‌اند، گفت: «در سویدا، تظاهرات باشکوهی در میدان الکرامه برگزار شد. زنانی که تحمیلات رژیم بعث را نپذیرفتند و مردم دورزی، در برابر HTS نیز تسلیم نخواهند شد. پیشنهادات ما برای فعال بودن زنان و حضور مستقیم آنها در نهادها و سازمان‌ها، نمونه‌ای عینی از واکنش شدید ما به این اقدامات است. همه حقوق زنان باید پذیرفته شود. کسانی که حقوق ما را نپذیرند، ما نیز آنها را نخواهیم پذیرفت. زنان باید در آینده سوریه جدید پیشگام باشند. در قانون اساسی حق اظهار نظر داشته باشند و قانون اساسی و حقوق خود را با دستان خود بنویسند.»

«مدل اداره خودمدیریتی باید در سوریه اجرا شود»

رقیه مشعل الشاعر در پایان با اشاره به سیستم اداره خودمدیریتی دموکراتیک شمال و شرق سوریه گفت: «مدل اداره خودمدیریتی در جهان طنین‌انداز شده است. این مدل، مدلی پیشرفته و ایده‌آل را نمایندگی می‌کند. به اصطلاح، نمایندگی زنان در سوریه ۳۰ درصد است که آن هم ناشی از قوانین بین‌المللی است. اما در شمال و شرق سوریه، نمایندگی زنان در هر نهاد و سازمانی ۵۰ درصد است. نمایندگی زنان که فقط روی کاغذ در سوریه تصویب شده، در شمال و شرق سوریه هم با قوانین تضمین شده و هم در عمل اجرا می‌شود. مدلی که در شمال و شرق سوریه اجرا می‌شود، باید در سوریه نیز اجرا شود.»