دولت اشغالگر ترکیه به همراه تبهکارانش در ۲۰ ژانویه ۲۰۱۸ حمله اشغالگرانهای را علیه عفرین آغاز کرد. در مقابل این حملات، «مقاومت دوران» به مدت ۵۸ روز انجام شد و پس از آن عفرین اشغال شد. بر اساس اطلاعات سازمان حقوق بشر عفرین، در طول ۷ سال گذشته، هزاران بار حقوق بشر نقض شده است. ابراهیم شیخو از مدیریت سازمان حقوق بشر، رویدادهای پس از اشغال را ارزیابی کرد.
«در عفرین جنایت جنگی انجام میشود»
ابراهیم شیخو با اشاره به اقدامات غیرانسانی دولت اشغالگر ترکیه و تبهکارانش در عفرین گفت: «اشغالگران و تبهکاران هر روز اقدامات وحشیانهای علیه مردم عفرین انجام دادند. انگار این کافی نبود، شهبا را نیز اشغال کردند و بیش از ۱۰۰ هزار نفر از مردم عفرین بار دیگر آواره شدند. طبق کنوانسیون ژنو در سال ۱۹۴۸ و قوانین بینالمللی، این اقدامات علیه مردم عفرین جنایت جنگی است.»
ابراهیم شیخو با اشاره به خطرات امنیتی برای مردم گفت: «مردم ما در عفرین به قتل رسیده، ربوده شده و هر روز شکنجههای مختلفی بر آنها اعمال میشود. برای افراد ربوده شده نیز درخواست باج میشود. عفرین از نظر امنیت جانی به شهری خطرناک تبدیل شده است. سیاستی به ویژه علیه مردم کورد در عفرین اجرا میشود.»
«اگر هیئت تحریر الشام (HTS) سوری است، باید اشغالگران را مجازات کند»
شیخو اظهار داشت که آنها به عنوان سازمان حقوق بشر عفرین این اقدامات غیرانسانی در عفرین را مستند کرده و به نهادهای مربوطه گزارش دادهاند و خواستار اعزام هیئتی ناظر به مناطق اشغالی شدهاند، اما این درخواست آنها با بهانهتراشی رژیم سوریه رد شد. شیخو با یادآوری اینکه رژیم اکنون فروپاشیده است، گفت: «بهانههایی که ارائه میشد دیگر وجود ندارد. نهادهای مربوطه با مدیریت HTS دیدار کردند. دیگر مانعی برای رفتن به مناطقی که توسط دولت ترکیه و تبهکارانش اشغال شده، وجود ندارد.
برای مجازات مجرمان و توقف جنایات جنگی، نهادهای حقوق بشر باید فوراً به منطقه بروند. همچنین مدیریت HTS نیز باید وارد عمل شود؛ زیرا مردم عفرین بخشی از سوریه و سوری هستند. جنایاتی که علیه مردم عفرین انجام شده باید در دادگاههای سوریه با شهادت عفرینیها شنیده شود و مجرمان مجازات شوند. همچنین نه تنها عفرین، بلکه بسیاری از شهرهای سوریه تحت اشغال دولت ترکیه هستند. اگر مدیریت جدید میگوید 'ما سوری هستیم و از مردم خود محافظت خواهیم کرد'، باید مجرمان را در دادگاههای سوریه محاکمه کند.»
پس از اشغال عفرین در ۷ سال اخیر:
۹ هزار و ۶۵ نفر از جمله ۱۰۰۰ زن ربوده شدند.
۹۵ نفر از آنها بر اثر شکنجه، در مجموع ۶۸۳ نفر به قتل رسیدند.
۱۰ نفر از آنها به اتهام خودکشی، ۱۰۱ زن به قتل رسیدند.
۷۴ زن مورد تعرض، تجاوز و خشونت قرار گرفتند.
بیش از ۴۰۰ اصله درخت قطع شد، ۳ بخش از ۴ بخش زمینهای کشاورزی سوزانده شد.
بیش از ۳۰ شهرک و اردوگاه استعماری ساخته شد.
بیش از ۱۳۴ مکان تاریخی، بیش از ۲۸ مکان زیارتی مذهبی و مقبره تخریب شد.
در سال ۲۰۲۴:
۶۵۰ نفر از جمله ۶۹ زن ربوده یا دستگیر شدند.
۶۴ نفر از جمله ۱۰ زن، به قتل رسیدند. ۱۰ نفر بر اثر حملات زخمی شدند، ۳ نفر خودکشی کردند.
۵۶ نفر از جمله ۱ زن و ۲ کودک مورد شکنجه قرار گرفتند.
به ۲ نفر تجاوز شد.
۲۰ نفر از بقایای جنگ آسیب دیدند.
بیش از ۱۰ هزار و ۳۶۰ اصله درخت قطع شد؛ ۴۹۷ هکتار زمین کشاورزی و ۶ هزار درخت میوه سوزانده شد.
۱۵ شهرک استعماری ساخته شد. مدرسهای توسط سازمان JTS وابسته به کره شمالی افتتاح شد.
بیش از ۱۶ ملک غیرمنقول فروخته شد.
گروه تبهکار اَمشات در روستای کاخر از توابع منطقه ماباتا، برای اینکه بتواند به زور از مردم پول بگیرد، اموال و داراییهای ساکنان منطقه را تصرف کرد.
محصولات زیتون در روستاهای عفرین دزدیده شد. در روستای کورزل بیش از ۳ هزار و ۵۰۰ و در روستای قبار بیش از ۷۰۰ محصول زیتون دزدیده شد.
واز مردمی که برای جمعآوری زیتون به مزارع میرفتند، از ۲۰ تا ۳۰ دلار رشوه گرفته میشد. در روستای مَیدانا از توابع منطقه راجو، ۳ هزار و ۵۰۰ حلب روغن زیتون توقیف شد. در منطقه راجو ۹۰۰ حلب روغن زیتون توقیف شد. در روستای گَمروک از توابع منطقه ماباتا ۲۵۰ دلار رشوه از مردم گرفته شد. در منطقه شیه از ۶ روستا ۶۰ دلار رشوه گرفته شد. در روستای قَرتمتلق از توابع شیه ۷۰ دلار رشوه گرفته شد.
دسامبر ۲۰۲۴:
در عفرین ۱۴۵ نفر از جمله ۱۶ زن ربوده شدند.
پس از اشغال شهبا توسط دولت ترکیه، ۲۶ نفر به قتل رسیدند. در هنگام انتقال به مناطق امن، یک نفر بر اثر حمله قلبی جان خود را از دست داد، ۲ کودک بر اثر سرما یخ زدند و جان خود را از دست دادند.
از افرادی که به دلیل اشغال مجبور به مهاجرت از شهبا شدند، ۱۶ نفر از جمله ۳ زن و ۱ کودک، مورد خشونت قرار گرفتند.
در روستای شیخعرض از توابع منطقه بلبل ۶۰ درخت زیتون قطع شد.
از زمان اشغال شهبا از ۲ دسامبر تاکنون، از سرنوشت ۳۰۰ نفر اطلاعی در دست نیست.