آیدار: رهبر آپو باید آزادانه بتواند کار کند
زبیر آیدار، عضو کمیته اجرایی کجک، با بیان اینکه رهبر آپو را نمیتوان بین چهار دیوار و بدون هیچ امکانی رها کرد، گفت: «قبل از هر چیز باید شرایط برابر شود، رهبر آپو باید بتواند آزادانه کار کند.»
زبیر آیدار، عضو کمیته اجرایی کجک، با بیان اینکه رهبر آپو را نمیتوان بین چهار دیوار و بدون هیچ امکانی رها کرد، گفت: «قبل از هر چیز باید شرایط برابر شود، رهبر آپو باید بتواند آزادانه کار کند.»
زبیر آیدار، عضو شورای اجرایی کنفدرالیسم جوامع کوردستان (کجک)، با درخواست عدم توجه به گمانهزنیها و اظهارات جنگ روانی از سوی دولت، گفت: «این جنبش، جنبشی است که ۵۲ سال مبارزه کرده و تجربه دارد. ۳۲ سال است که از راههای مختلف با دولت گفتگوهایی انجام شده است. افکار عمومی باید به آن اعتماد کنند. از نظر ما این جستجوی صلح و راهحل است. طرف مقابل ممکن است با انگیزههای متفاوتی برخورد کند، اما ما به این روند اهمیت میدهیم.» آیدار با تأکید بر اینکه همه ساختارهای نظامی، سازمانی، دیپلماتیک، سیاسی و توده جنبش آزادی کورد، استوار ایستادهاند، گفت: «در گذشته نیز تلاش کردند وقتکشی کنند و فرصت به دست آورند، اما ما در روندهای گذشته نیز همیشه صادقانه برای صلح گام برداشتیم و میخواستیم نتیجه بگیریم. در این روند نیز به دنبال راهحل خواهیم بود، اما احتیاط را نیز از دست نخواهیم داد.» آیدار با اشاره به اینکه رهبر آپو به عنوان مذاکرهکننده اصلی نباید تنها بماند، باید با جنبش همکاری کند، بتواند آزادانه هیئت خود را تشکیل دهد و با همه دیدار کند، تأکید کرد: «نمیتوان او را بین چهار دیوار و بدون هیچ امکانی رها کرد. قبل از هر چیز باید شرایط برابر شود، رهبر آپو باید بتواند آزادانه کار کند.»
زبیر آیدار، عضو شورای اجرایی کجک، در گفتگو با خبرگزاری فرات (ANF)، با بیان اینکه وضعیت فعلی سوریه نشان از یک سوریه دموکراتیک ندارد، گفت: «دولت ترکیه از سال ۲۰۱۱ در مرکز مسئله سوریه قرار داشته است. ترکیه ابتدا با رژیم همراه بود، سپس با این تصور که رژیم سقوط خواهد کرد، بر روی مخالفان با محوریت اخوانالمسلمین سرمایهگذاری کرد. وقتی این سیاست نیز پیش نرفت، تبهکاران موسوم به ارتش ملی سوریه (SNA) را تشکیل داد.»
«ترکیه برای دشمنی با کوردها در سوریه حضور دارد»
آیدار با تأکید بر اینکه دلیل اصلی حضور ترکیه در سوریه، دشمنی با کوردها و توسعهطلبی است، گفت: «این وضعیت از ابتدا اینگونه بود، روابط خود با رژیم را نیز اینگونه طراحی کردند. از توافقنامه آدانا گرفته تا دیدارهای خانوادگی با رژیم، همه بر اساس دشمنی با کوردها انجام شد. سپس با مخالفان، گروههای سلفی و تبهکاران SNA نیز اتحاد ضد کورد ایجاد کردند.»
«دولت ترکیه، 'پاکسازی اتنیکی' انجام میدهد»
آیدار با یادآوری اینکه دولت ترکیه عفرین، گرِسپی، سرِکانی، باب، اعزاز و جرابلس را اشغال کرده و اخیراً منبج و شهبا را نیز توسط تبهکارانش به آنها اضافه کرده است، گفت که این دولت هم برای تبدیل سوریه به یک دولت «وابسته» و هم برای از بین بردن دستاوردهای کوردها تلاش میکند. زبیر آیدار با تأکید بر اینکه دولت ترکیه در روژاوا مرتکب جنایت جنگی شده است، گفت: «دولت ترکیه در عفرین، گرسپی و سرکانی مرتکب جنایات جنگی شده است. در منطقه 'پاکسازی اتنیکی' انجام میشود. این مناطق از کوردها خالی شده و این روند ادامه دارد.»
حملات در ابعاد نسلکشی
آیدار با اشاره به اینکه مناطق اشغالی عملاً ضمیمه شدهاند؛ فرمانداران و استانداران منصوب شدهاند، آموزش به زبان ترکی در مدارس داده میشود، زبان رسمی ترکی شده و نام مکانها و تابلوها تغییر داده شدهاند، اظهار داشت که حملات به ابعاد نسلکشی رسیده است. آیدار خاطرنشان کرد که به ویژه زنان، مردم ایزدی و گروههای باورداشتی هدف قرار میگیرند. آیدار با یادآوری اینکه دولت ترکیه در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ تأسیسات آب و برق، انبارهای گندم، نانواییها، کارگاهها و بزرگراهها را هدف قرار داده است، گفت که این جنایات در گزارشهای سازمان ملل متحد نیز ثبت شده است.
دادگاه مدنی در بروکسل تشکیل خواهد شد
زبیر آیدار با یادآوری اینکه همه این حملات طبق قانون، جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی است و این جنایات مشمول مرور زمان نمیشوند، اظهار داشت که نهادهای حقوق بشر از روژاوا و اروپا در برابر این جنایات وارد عمل شدهاند. آیدار گفت: «این نهادها پس از تدارکات طولانی، یک کمیته مشترک تشکیل دادهاند. در تاریخ ۵-۶ فوریه یک دادگاه مدنی در بروکسل تشکیل خواهد شد. در سالن کنفرانس ULB (دانشگاه آزاد بروکسل) دادگاهی مطابق با نظام قضایی با حضور قضات و دادستانهایی از فرانسه، بلژیک و هلند برگزار خواهد شد. مسئولین ارتکاب جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت در سطح فردی محاکمه خواهند شد. کیفرخواست به ترکیه نیز ارسال خواهد شد و به آنها فرصت دفاع داده خواهد شد، اما نمیدانیم که خواهند آمد یا نه. در این دادگاه، جنایاتی که دولت ترکیه مرتکب شده است، در وجدان افکار عمومی محاکمه خواهد شد. کوردها و دوستانشان باید این دادگاه را دنبال کنند. فکر میکنیم که رسانهها نیز به آن توجه نشان خواهند داد. این دادگاه با پخش زنده به تمام دنیا اعلام خواهد شد.»
جنگ ادامه دارد
زبیر آیدار با اشاره به تحولات متمرکز بر سوریه و روژاوا و همچنین بحثهای مربوط به «روند و گفتگو» در ترکیه، به ادامه حملات در باکور، باشور و روژاوا اشاره کرد. آیدار گفت: «در حال حاضر وضعیت آتشبس وجود ندارد. البته روندی که در اکتبر آغاز شد وجود دارد. احتمال دیدار مجدد هیئت با رهبر آپو وجود دارد. ما با این نوع روندها بیگانه نیستیم. از سال ۱۹۹۳، یعنی ۳۲ سال است که به رهبری رهبر آپو، گهگاه این نوع دیدارها و گفتگوها با دولت ترکیه انجام شده است. روندهای اسلو و امرالی نیز از سوی افکار عمومی شناخته شده است.»
آیدار با بیان اینکه «این یک روند است. البته از نظر ما یک روند است»، ادامه داد: «هنوز روندی نیست که مشخص شده باشد و همه چیز سر جای خود قرار گرفته باشد. نمیدانیم طرف مقابل چه نامی بر آن میگذارد. ما این روند را نه بر اساس آنها، بلکه بر اساس خودمان نامگذاری میکنیم. رهبر آپو نام این روند را به وضوح در پیامهای بعدی خواهد داد. این از نظر ما جستجوی صلح و گفتگو است. انتقال مسئله از خشونت به عرصه سیاسی و حقوقی است. رهبر آپو این را به صراحت بیان کرد. ما به عنوان جنبش، این روند را جدی میگیریم. رهبر آپو رهبر بنیانگذار این جنبش است. او همچنین مذاکرهکننده اصلی در این نوع مذاکرات است.»
۵۲ سال تجربه، ۳۲ سال گفتگو
آیدار با بیان اینکه نباید به گمانهزنیها توجه کرد، بهموارد زیر تأکید کرد: «به اظهارات جنگ روانی که از سوی دولت میآید، توجه نکنید. این جنبش، جنبشی است که ۵۲ سال مبارزه کرده و صاحب تجربه است. ۳۲ سال است که از راههای مختلف با دولت گفتگوهایی انجام شده است. رهبر آپو طرف اصلی همه این روندهاست. افکار عمومی باید اعتماد کنند. گام اشتباهی برداشته نخواهد شد. این از نظر ما جستجوی صلح و راهحل است. طرف مقابل ممکن است با انگیزههای متفاوتی برخورد کند، این به خود آنها مربوط است، اما ما به این روند اهمیت میدهیم.»
این روند از طرف دولت آغاز شد
آیدار با بیان اینکه این روند توسط دولت آغاز شده است، گفت: «جنبش آزادی کورد همانطور که بود، سر جای خود ایستاده است. آنها در چارچوب جنگ روانی اظهاراتی مانند 'ما تمام کردیم، شکست دادیم' بیان میکنند. اینها درست نیست. جنبش ما با تمام ساختارهای نظامی، سازمانی، دیپلماتیک، سیاسی و تودههای خود، استوار ایستاده است. جنبش ما نه تنها در کوردستان، بلکه در تمام جهان در میان کوردها سازماندهی شده است. این را دوستان و دشمنان ما میدانند.»
«ما همیشه برای صلح گام برداشتیم»
جنگی که در فلسطین آغاز شد، به لبنان، سوریه، یمن منتقل شد. از آنجا نیز به عراق و احتمال گسترش بیشتر نیز وجود دارد. جنگ در اوکراین نیز تمام نشده است. ممکن است نقشهها تغییر کنند. بنابراین دولت ترکیه با جنبش آزادی که نتوانسته آن را شکست دهد، در جستجوی گفتگو و رویکردی متفاوت است. ما در این جستجو نمیتوانیم بگوییم 'آنها صادق هستند و این کار را حل خواهند کرد'. با نگاهی به اظهارات شرکای ائتلاف باغچلی و اردوغان، میبینیم که یکی از آنها فاصلهدارتر و دیگری علاقهمندتر است. ما همه اینها را میبینیم. در گذشته نیز تلاش کردند وقتکشی کنند و فرصت به دست آورند، اما ما در روندهای گذشته نیز همیشه صادقانه برای صلح گام برداشتیم و میخواستیم نتیجه بگیریم. برای نتیجه گرفتن در راهحل تلاش کردیم. در این روند نیز به دنبال راهحل خواهیم بود، اما احتیاط را نیز از دست نخواهیم داد. به همین راحتی به خاطر اینکه عدهای فراخوان دادند یا عدهای به ما لبخند زدند، احتیاط را از دست نخواهیم داد. اگر آنها آماده باشند، ما نیز آمادهایم. در آن صورت میتوان چیزهای زیادی را مورد بحث قرار داد.
«رهبر آپو باید با جنبش آزادی همکاری کند»
رهبر آپو رهبر بنیانگذار جنبش آزادی کورد و مذاکرهکننده اصلی آن است. رهبر آپو نباید تنها بماند، الزامی است که با جنبش در ارتباط باشد، بتواند آزادانه هیئت خود را تشکیل دهد و با همه دیدار کند. او به یک دبیرخانه گسترده و کسب اطلاعات نیاز دارد. نمیتوان او را بین چهار دیوار و بدون هیچ امکانی رها کرد. قبل از هر چیز باید شرایط برابر شود، رهبر آپو باید بتواند آزادانه حرکت و کار کند. رهبر آپو این موارد را در روند قبلی خودش بیان کرده بود. شرایط سلامتی، امنیتی و امکان حرکت آزادانه باید فراهم شود. وقتی این شرایط فراهم شود، میتوانیم بگوییم 'دولت در این زمینه گام برمیدارد'.
«ما در برابر تهدیدات مشت آهنین کوتاه نمیآییم»
به طرف مقابل توصیه میکنیم که از این ساعت به بعد به لحن خود توجه کنند. جنبش آزادی کورد نیز واکنشها و احساساتی دارد. یعنی قرار نیست در برابر تهدیدات مشت آهنین کوتاه بیاید. از تهدید ما دست بردارند. زبان تهدید در گفتگو وجود ندارد. ما همدیگر را میشناسیم، ۴۰ سال است که میجنگیم، با تهدید نمیتوان نتیجه گرفت. چنین حرفی برای گفتن به طرف مقابل داریم؛ زبان تهدید باید کنار گذاشته شود. نه ما استفاده کنیم، نه آنها. اگر به دنبال گفتگو هستند، از زبان صلح و گفتگو استفاده کنند.»
«جهپ نیز میتواند برای رفتن به امرالی درخواست دهد»
زبیر آیدار با بیان اینکه دیدار هیئت دم پارتی با تمام احزاب مخالف مهم است، گفت که همه دیدارها و اظهارات نباید محدود به دم پارتی باشد، بلکه احزاب دیگر نیز باید با رفتن به امرالی با رهبر آپو دیدار کنند. آیدار گفت: «هیئت جهپ نیز به امرالی برود. آنها نیز در جایگاههای مسئول این کشور هستند. احزاب دیگر نیز درخواست دیدار با رهبر آپو را بدهند. آنها نیز همه چیز را در این زمینه عادی کنند. مسئله، مسئله ترور یا خشونت نیست. مسئله وجود یک ملت و زندگی آزادانه آنها با هویت و فرهنگ خود است.»
«خواست آزادی رهبر آپو از هر زمان دیگری مهمتر است»
زبیر آیدار، عضو شورای اجرایی کجک، با اشاره به ادامه کارزار «آزادی برای عبدالله اوجالان، راهحل برای مسئله کورد»، افزود: «این کارزار مهم است و پیشرفت میکند. همه باید جای خود را در آن بگیرند. از این ساعت به بعد، خواست آزادی رهبر آپو از هر زمان دیگری مهمتر است. شما نمیتوانید آزادی رهبر آپو را از آزادی ملت کورد جدا کنید. شرکت در این کارزار، دفاع از آرمان کوردستان در بالاترین سطح در تمام جهان است.»